Pomak.eu История
Pages: 123456
Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: EvroPOMAK Date: March 07, 2010, 12:40
Разглеждайки всичките теми, се оказа, че в сайта има много коментари за събитията от този период, което време е изпълнено с много въпросителни, неизвестни, страдания и противоречиви чувства от страна на Помаците!  ???  :'(  :o
Затова, ако се приеме като предложение да се отвори една по-обобщена тема за Помаците и тяхната съдба свързана с Балканските войни, а и техният път по пътеките на тези войни, както след това и в Първата световна война и последвалите военни събития !  :)
Като начало с един кратък исторически коментар от големият приятел на Помаците!  8)
"Балканските войни започнаха през месец октомври 1912г. и продължиха след 1913 г. като Първата и Втората Балканска война или Междусъюзническа война. Началото на Балканската война от България се постави на 5 октомври 1912г. след като от най-високият връх над градчето Тъмръш, пукна първата пушка и оръдията срещу така наречената "Помашка Република - Тъмръш"!
Четири държави воюваха срещу Турция. Четири и то все християнски. Сърбия, Гърция, България и Черна Гора. За обикновените хора в Османската империя, които изповядваха ислям, тя беше "кръстоносна", което да рече "верска". И затова всички в Империята, които изповядваха ислям, бяха вътрешно убедени, че трябва да подкрепят Турция. Помаците в по-голямата си част, също бяха за Турция.
Това ще рече, че макар и да живееха в християнски държави, те се молеха да победи Турция. Но ето, че Турция, не победи! И какво ли щеше да стане с тези, които се намираха в християнските държави. Очаквало се да е лошо. Но, то пък не дойде веднага! А защо ли? Защото съюзниците срещу Турция се скараха. Започна Втората Балканска война, наречена Междусъюзническа през юни 1913г.
Сега Помаците се ориентираха на страната на България, тъй като там имаше най-много Помаци. С какво ли можеха да и помогнат. И както се започна войната, така и свърши, където България бе победена.
Помашките райони се разпределиха фатално зле за самите Помаци. Те попаднаха и в България, и в Гърция, и в Турция. А тъкмо такова разпределение означаваше липса на обединение. А обединението пък бе надежда на Помаците да претендират, че са национална общност, която заслужава признание именно, че са такава! Общност, равна на нация! Нация! Какво ли щеше да става оттук насетне!
Ставаше лошо! Много лошо! И това много лошо беше от страна на България.
Появиха се офицерите като този полковник Серафимов, който обвиниха Помаците в помагачество на турците и затова започна придвижването им, било към Турция, било към Гърция, към която бе предадена немалка част от помашките земи. Хиляди семейства бяха пропъдени. Хиляди! И то така - голи и боси, и земите им раздадени и разделени на бежанци - българи, приканени от други държави.
Тогава Помаците от безизходица и мъка запяха и пропяха песента "Пуста да остане бре мале 13-та година" !
Какво ли се е случило тогава, та да бъде "проклета" тази 1913-та година!?!
И то да е такава за целият Помашки народ! "
 

Напред към победата на истината, но без пушкала и ножове! Само с писалки, снимки и спомени!  ;)
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: Балканджия Date: March 07, 2010, 13:50
Ще ви пусна един мой постинг от друга тема, защото има връзка и с настоящата:

You are not allowed to view links. Register or Login
Аз съм срещал син на човек от така наречения помашки полк в турската войска, който ми е разправял как целия помашки полк дезертирал и минал на страната на България. После през 1913 година 10-ти Родопски полк на Българската армия съставен на 90% от смолянски помаци безстрашно настъпва към Одрин и го превзема. Да именно помаци са превзели, "непревзимаемия Одрин". Най-ценни сведения дава един помак, внедрен там от българското разузнаване като бозаджия на турската войска. Денем продавал боза а вечер чертаел карти на Одринските укрепления. Така, че монетата има две страни Сюлейман. Но най-тъжното че докато момчетата и мъжете са се биели за България и са превземали Одрин, други части на нашата армия са клали и тормозили близките им в родните им села. Това е нещо от което мен лично ме е срам като българин.

Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: celestialwish Date: March 07, 2010, 15:25
Впрочем, помаците, служили в турската армия по времето на Балканската война,
са оказали поне на два пъти неоценима помощ на българската армия. Ако не са били те,
България е могла дори да претърпи поражение в един точно определен момент.

Любопитно ми е дали някой знае нещо за това.
Отчасти то е широко известно, и отчасти - не.
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: tersid Date: March 07, 2010, 16:07
На мен ми е любопитно да разбера ,престорен ли е политическия и историческия наивистичен фантасмагоризъм или си е природен и какво мислите за наивистичната фантасмагория в политиката и историята. :-\ :-\
Фантасмагория- буквален превод- говорене за призрачни и въображаеми, нереални неща и събития.
Наивитет - Наивност - лекомислие ,което е изразено на показ.
Питам не заради друго ,защото ми се мотае из акъла ,че е много вероятно да се окаже в един момент,че и сред Опълченците на Шипка е имало представители на нашта милост. :-X :-X
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: ves.K Date: March 07, 2010, 18:55
Али Рефик-опълченец бил се на Шипка[пояснение-от горната страна на върха е бил].
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: tersid Date: March 07, 2010, 19:15
You are not allowed to view links. Register or Login
Али Рефик-опълченец бил се на Шипка[пояснение-от горната страна на върха е бил].
Имаш ли му автобиографията и военната книжка. ;D ;D
Всъщност предположенията ми се оказаха правилни ,само си подадох пръста, и го захапахахахаха ;D
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: ves.K Date: March 07, 2010, 19:31
You are not allowed to view links. Register or Login
Имаш ли му автобиографията и военната книжка. ;D ;D
Всъщност предположенията ми се оказаха правилни ,само си подадох пръста, и го захапахахахаха ;D
?Биография може би -ама военна книжка!
Да не си от военно отчетно бюро ;D ;D ;D ;D
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: EvroPOMAK Date: March 07, 2010, 19:36
Опълченци (Редифи) от Турската армия, в някой край и някоя от Балканските войни 1912-1913г.
You are not allowed to view links. Register or Login
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: isa71 Date: March 07, 2010, 20:25
 Участ на мирното население [редактиране]

Първата балканска война нанася големи щети на жителите на районите, през които преминават войските. В Тракия и Родопите са опустошени редица села (турски, гръцки, българомохамедански и българохристиянски).[141][142] От Лозенградски окръг бягат 50 000 турци. Десетки хиляди българи са принудени да търсят закрила в районите, завзети от техните сънародници.[143] Мюсюлманското население в Македония е подложено на репресии от местните християни и от съюзническите войски, което води до многохилядни бежански вълни към големите градове (Скопие, Битоля и Солун) и към Мала Азия.[144] Опустошенията, прекъсването на търговията и репресиите срещу мирното население, извършени и от двете воюващи страни, водят до масов глад през зимата и пролетта на 1913 г., който обхваща Одринско, части от Родопите и района на Гюмюрджина.[145][146] Епидемии от холера и дизентерия отнемат живота на много жители на Източна Тракия и България през есента на 1912 г., а след Втората балканска война се разпространяват от бежанците по целия полуостров.[147]

Победителите повеждат политика на национална и религиозна асимилация в новопридобитите територии. Под ръководството на Българската православна църква през януари-февруари 1913 г. са покръстени хиляди помаци от Родопите (включително и от старите предели на Царство България) и от поречията на Места и Струма.[148] Албанците в Косово и Македония, които се противопоставят на сръбските и черногорските войски, са подложени на масови кланета.[149] Във Вардарска Македония още от есента на 1912 г. сръбските окупационни власти подлагат на натиск местните българи да се обявят за сърби. Управлението, установено от ВМОРО в Охрид, Велес и други градове, е разтурено, много дейци на революционната организация са арестувани или убити. На гонения са подложени и екзархийските свещеници и българските учители, на чието място идват сръбски. Българските училища са закрити, а сръбски чети извършват насилствено разоръжаване на селските милиции, съпроводено с побои и убийства.[150] Гърците в Югозападна Македония провеждат аналогична политика спрямо местните българи.[1
You are not allowed to view links. Register or Login
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: EvroPOMAK Date: March 07, 2010, 20:49
Военни маневри и позиции край Одрин - 1912г. - 1913г.
You are not allowed to view links. Register or Login
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: Балканджия Date: March 07, 2010, 23:13
Български войник дава вода на ранен османски войник-Първата Балканска война (1912-1913):


Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: abc Date: March 08, 2010, 09:17
Като се има предвид техниката от ония години допускам, че фотографа се е гласил за по-добро осветление, после нашия е отишъл до другия войник, позирал е, може да са повторили кадъра и след това никой не знае с кого какво се е случило. От ония години трудно се намират спонтанни кадри Балканджия.
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: Балканджия Date: March 08, 2010, 09:22
Тази снимка е доста популярна и в съседна Турция, където също се дава за пример. Войната си е война АБЦ, но и по време на война се среща човечност!
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: abc Date: March 08, 2010, 09:25
Не споря за това. Снимката обаче ми се струва леко неестествена. А иначе сигурно е имало много други реални случаи на човечност. Само дето нивото на техниката тогава е налагало позирането.
Ynt: Помаците и Балканските войни - 1912-1913 By: Балканджия Date: March 08, 2010, 09:47
Абц мога да ти дам една снимка на прадядо ми от 1917 година, където позициите им са атакувани от английската авиация и фотографа е снимал точно като се прибират в укритията. Ето я и нея:Прадядо ми е точно в средата и единственият без шапка. Както виждаш човекът до него дори е хванат в движение. Още тогава не винаги се е налагало позиране