Author Topic: Част от известните помаци-извадка от книгата на академ  (Read 40309 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomag

  • Guest
Ако някой познава или се чувства, че познава известни помаци в България и по света нека да им изпише имената, от къде, са какви титли имат професионално, и с какво са допринесли за живота на помаците.
  Ето аз ще се похваля, че в от всички села в Европа да не казвам в света, единственото село, което е имало футболен отбор от А- професионална група на България е  нашето село Галата. Да сега вече го нямаме отбора, но тогава в селото ни идваха големите професионалисти и губеха понякога от нашия отбор. Световният професионален боксьор пък Свилен Русинов е от Градежница. В момента в ЦСКА- играе Орлин Орлинов и той е помак от Галата и колко още знайни и незнайни.

Offline dim56

това е част от списък от книгата за помаците на академик Япов

pomag, моите уважения, но ми е интересно този господин кога се е сдобил с титлата академик ;)
Вярно че е доста продуктивен в писането, но продукцията му не е кой знае колко стойностна. Из нета има доста информация за него и повечето от нея хич не е положителна.
Пък и за да не се повтарят нещата, виж тази тема:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1979.0.html

в нея е писано доста за помаци-спортисти...

pomag

  • Guest
Аз се гордея, че познавам този човек, академик Япов, а кой му е дал титлата немога дати кажа, факт е че обича толкова много помаците и , че се зае да напише две книги за този народ. Що се отнася за качеството и стойността на произведенията аз немога да бъда критик за тях. Що се отнася за, че информацията за него не е толкова положителна мога да ти кажа, че то  който и да каже -АЗ СЪМ ПОМАК, или че защитаваш интересите им е нормално да не си тачен от определени хора.
  Зная, че има отворена тема за спортистите. Тук съм посочил да се продължи по някакъв начин списъка на известни помаци в обществото.

Offline dvoqka

нека и аз да публикувам някои известни помаци от нашият край(Велинградският)д-р Улиям Калъчев-дълго годишен управител и хирург във Велинградската болница,роден в село Кръстава.д-р Чавдар Калъчев,най-младият деистващ хирург във Велинградската болница,роден в гр.Велинград.Николай Славеев,народен изпълнител от гр Сърница.Орце Орцев-медалист от олимпийски игри по свобадна борба,от село Орцево.Алиш Хаджи-2-ри мандат главен муфтия на България,от село Драгиново.Али Хайредин зам.муфтия на България от село Аврамово.Умер Хамза-известен математик,два мандата зам.обл.управител на обл.Пазарджик от с Св.Петка.Неджат Кехаьов-математик,директор на гимназия Васил Левски гр Велинград,бивш предсадетел на общинският савет в града,роден в гр Велинград,Димитър Беев,най-проспериращият бизнесмен във гр Велинград,не на шега местните наричат града Беевград.

Offline sultan selim

Не   уилям  а     Иосиф    кальчев   

Offline Ayshe Shukri

Ето още един известен помак от махала Долно Дъбево, към Кметство Света Петка.Ангел Кремов, който вече извоюва сребърното отличие по борба - класически стил в категория до 55 кг успя да спечели и бронзово отличие от надпреварата в свободния стил.

За Кремов това е пето участие в Олимпийски игри за глухи “Deaflympics". За пръв път той участва през 1989 г. в Нова Зеландия, където печели и първите си олимпийски медали – сребро и в двата стила. На 17-те летни олимпийски игри за глухи, проведени в София през 1993 г., печели  златен медал в класическия стил. През 1997 г. в Дания  печели бронзов медал в класическия стил.

http://www.btv.bg/sport/news_details.pcgi?cont_id=139644

Offline Hadj

  В книгата на Япов певицата Радка Кушлева и певеца Г.Чилингиров са  посочени като помаци а те не са.Има и една неистина в книгата -че помаци не са ходели в турска джамия!

Offline aki

Здравейте, казвам се АКИ и съм от гр. Сърница. Ако може "pomag" да ми изпрати книга за известните помаци. Адресът ми е гр.Сърница, ул.Чаарджик" - 24, общ.Велинград, пощ. код 4633, Аки Якубов

Offline mustafa_b

aki, глупаво е да се изнасят лични данни публично. Не се знае с каква цел ще се използват. Промени постинга си и прати адреса си на pomag на лични.

Offline ficinka

Помаг от известно време не може да отваря и пише в темите , помолих един от модераторите за помощ, но явно трябва да се обърна към админите , моля от негово име да порверите от къде идва този проблем, благодаря предварително.

Offline Hadj

 В момента най-коментираните помаци май са братя Маргини.

Offline mechta

искам да добавя към списъка на известните помаци някои имена от творческите среди, които познавам, именно Свилен Капсъзов- Кешиф - поет, писател, журналист и депутат убит 1992 година. той е първият родопски романист. Светозар Любомиров - писател, краевед, Никола Чуралски - писател, краевед, журналист, Момчил Петров - писател-романист, историк- изследовател, Красимир Плявов- поет, писател- краевед, Балин Смилянов- писател, журналист, Емил Енчев - писател, Мехмет Дурсунски - писател, историк-изследовател, арабист и теолог, Севетла Узунова - поетеса,Ясен Шуров - краевед, художник и много други, които не познаваме. тези, изброените са от Родопите.Offline aki

Орце Орцев е завършил училище в гр.Сърница. Там започва да тренира борба при треньора Реджеп Бабучев-Тренера. От там тръгва неговата кариера на борец-класически стил. Живееше с родителите си в м. Стойчов чарк, на 5 км от Сърница. Неговият брат Събин Орцев също беше борец, но се изгуби по Варна

Offline mechta

приятели, нека не бъркаме братя Маргини с помаците. Те са българи и не е учтиво да се причисляват към помаците.

Offline Беглик

Аki, Стойчов чарк по пътя за Чифте чарк ли е или в друга посока?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42