Twitter Facebook

Author Topic: Преброяване на населението-2011г. - графа ПОМАЦИ или " Други" ?!?  (Read 7424 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Моля Ви не ми казвайте,какьв сьм аз много добре знам.Помак сьм дедите ми са били помаци,такива са и сега.Нищо не се е променило в самосьзнанието и родовата ни памет,това което е запечатано в тях то е завинаги.Моля Ви не ми казвайте в какво да вярвам аз сам ще избера.Религията ни  от векове е  една и сьща  Ислям и такава ще остане завинаги.Моля Ви не определяйте произхода ни оставете ние да решим това.Помаци сме.Няма как да станем други,колкото и да ви се иска.Има ни и рано или кьсно помашки етнос официално признат ще има ние сме тьрпеливи ще чакаме.
pomak

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Grand vizier
Моля Ви не ми казвайте,какьв сьм аз много добре знам.Помак сьм дедите ми са били помаци,такива са и сега.Нищо не се е променило в самосьзнанието и родовата ни памет,това което е запечатано в тях то е завинаги.Моля Ви не ми казвайте в какво да вярвам аз сам ще избера.Религията ни  от векове е  една и сьща  Ислям и такава ще остане завинаги.Моля Ви не определяйте произхода ни оставете ние да решим това.Помаци сме.Няма как да станем други,колкото и да ви се иска.Има ни и рано или кьсно помашки етнос официално признат ще има ние сме тьрпеливи ще чакаме.
Хат, аркадашъм ма кой те спира бе душата да се чустваш какъвто искаш. Я виж как мирно и културно си лафим тука, а ти се пениш като веро във фонтан. Немой така бе. Дай малко по-кротко.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline Rahmie

• Charter member
Мисля си тука като чета колко наистинa губи и България. Докато не се реши този въпрос и се постави графа за помаците, повечето от помаците ще си се пишат турци... кои губи...? А другата част, които се самоопределят като българи муслумани, просто сигурно си се пишат и ще продължат да се пишат българи... но кои губи и кои печели в карая на краищата...  ::)
"Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях! "

Offline fotakiev

• Forum fan
Има ни и рано или кьсно помашки етнос официално признат ще има ние сме тьрпеливи ще чакаме.
Светът се глобализира и границите падат.Секуализацията е немислима в ЕС и затова и доста  наистина  ще има да чакаш...

Мисля си тука като чета колко наистинa губи и България. Докато не се реши този въпрос и се постави графа за помаците, повечето от помаците ще си се пишат турци... кои губи...? А другата част, които се самоопределят като българи муслумани, просто сигурно си се пишат и ще продължат да се пишат българи... но кои губи и кои печели в карая на краищата...  ::)
Мила Рахмие,
Ще ти отговоря какво мисля с продължение на въпросите ти..
А задавала ли си въпроса дали помаците печелят или губят, ако има графа помаци?!?

1.За да има графа помаци трябва да се признае помашки етнос.

2.За да се признае помашки етнос, трябва да има основателни причини,а самоопределението не е достатъчна причина,трябват и исторически,фолклорни и езикови разлики.

3.Ако има помашки етнос,помаците няма да спрат да живеят в затворени общности,а напротив.Ще се затворят още повече помежду си и съответно и другите хора ще ги изолират още повече.

4.Ако ,наистина се случи да има помашки етнос,това ще означава,че помаците са официално обявени за различни от българите,а това ще противоречи на всички науки.

5.Ако, има помашки етнос,ще се крепи на лъжа(визирам липсата на научни предпоставки),а това още повече с годините ще катализира напрежения и деление с различните вече не само по вяра ,а и по етнос българи.Предполагам знаеш,че когато нещо е направено с лъжа,то никога не свършва добре.

Затова,,съжалявам,че ще го кажа ,но смятам желанието на определени хора да има нов етнос помаци, е в следствие на слабо самочувствие,комплекси и сепаратистки наклонности,изключвам само тези, който са били подведен от тази идея.

Offline Hat

• Moderator
Светът се глобализира и границите падат.Секуализацията е немислима в ЕС и затова и доста  наистина  ще има да чакаш...

.

Замислял ли си се някога,защо вьпреки това,че светьт се глобализира и границите падат има все още доста хора,които желаят по някакьв начин да бьдат обезвьзмездени и то не материално а морално,като бьде признат етноса,който винаги го е имало и все е бил трьн вочите на някого.Може би сега виждат,че е дошло времето точно,когато етноса може да бьде признат.Секуализацията е немислима казваш.Добре.Аз мога да чакам и сьм сигурен,че няма да бьде толкова дьлго,колкото ти си мислиш.
pomak

Offline KaraIbrahim

• Moderator

3.Ако има помашки етнос,помаците няма да спрат да живеят в затворени общности,а напротив.Ще се затворят още повече помежду си и съответно и другите хора ще ги изолират още повече.

Не мисля така.Изолацията ни е налагана от външни,непомашки фактори с години.Даже и понастоящем  помаците биваме разглеждани като особен вид от еволюцията на човека.Правят се многобройни теренни проучвания,генетични изследвания и прочие все в помашки региони.Това ми напомня дисекция на жаба в час по биология.
  Ето това кара хората от региони с компактно помашко население да се дистанцират.Не да се капсулират,а именно да се дистанцират от разните му там изследователи и политици.Затворени помашки общности не съществуват,защото помаците не живеят в гета,просто си предпочитат родните места.Това в България.А че и в чужбина е така,съм сигурен.Който не вярва-тук,в този форум голяма част от участниците живеят извън България,те ще го потвърдят.
  А относно това дали помашкият етнос ще бъде лъжа-дали етносът "българи-мохамедани" е по-малка лъжа?Ние никога не сме били приемани за българи,поне от по-голямата част от съгражданите ни с българко самосъзнание.И не сме "мохамедани".Та кое е по-голямата лъжа в случая?Или фактът,че държавата в лицето на НСИ се опитва да излъже нас и света,че помаци в България няма?Защото голяма част ще се пишат турци,няма да приемат обидното"българи-мохамедани",а мюсюлмани.Друга голяма част ще го приемат с мисълта,че това е равносилно на "помак",но тях ще ги впишат в графата "българин" и те ще останат излъгани.
  Ще останат излъгани и българите-православни християни,и българите-католици,и българите-атеисти.Всички те ще се почувстват дискриминирани.
  Във време,в което държавните граници отпадат в стремежа на света към обединение това може би е най-правилната формула,а именно-многобройни етноси и една държава.Итези етноси да са равнопоставени пред закона,без привилегии на етнически,религиозен,количествен и други принципи,нарушаващи идеите за демокрация.Но това ще бъде възможно само тогава,когато в хората изчезнне атавистичният страх от различните.
Dedicated to all you

Offline Hat

• Moderator
Хат, аркадашъм ма кой те спира бе душата да се чустваш какъвто искаш. Я виж как мирно и културно си лафим тука, а ти се пениш като веро във фонтан. Немой така бе. Дай малко по-кротко.
Приятелю,душата ми е волна,като птица горд сьм от факта,че сьм помак сьс собствено мнение и ми е приятно,когато има кьде и пред кога да го искажа,защото знам,че точно тук ще намеря хора сьмишленици.Сигурен сьм ти не си виждал как се пени веро вьв фонтан камо ли нещо друго някаква биологична течност например и то помашка.Може би ти предстои.
pomak

Offline tersid

• Forum fan

Аз лично не знам какво значи "СЕКУАЛИЗАЦИЯ".Фотакиев да не би да се бъркаш нещо  или може би имаш предвид "сексуализация" или пък "секуларизация".
Принципно ,може би искаш да кажеш "секуларизация" като под секуларизация имаш предвид процес на обособяване на нови етноси. Само ,че май бъркаш мой човек секуларизацята касае отделянето на религията от държавата,а не обособяването на нови етноси.
Историята  в един по широк поглед е доказала ,че образуването на нови етноси в един по широк времеви обхват е често срещано явление и не се влияе от кръвната картина, а най вече от историческите и политическите  събития.Междувпрочем в ЕС съществува практика и по този въпрос.ИЛи може би имаш предвид "сексуализация" ако имаш предвид това ,кажи какво означава и защо мислиш така.
Но ,може и аз да бъркам . За това все пак кажи какво значи "СЕКУАЛИЗАЦИЯ" и има ли почва тя у нас.

Offline PETER

• Forum fan
Според мен правилният подход при преброяването е, когато се остави графата за етническо самоопределяне всеки да си попълва сам.
Така е в белите и демократични държави. Великобритания, Нова Зеландия, и т.н.  Затова примерно там има 1.5%-2% джедаи и всякакви измишльотини.

Това с графата българо-мохамедани, ако се самоопределях като помак за мен щеше да е обида.
Не може някакъв си пишман администратор да ми определя какво точно да избирам.

Обратното също е вярно
Не може, ако се самоопределям като българомохамеданин да ме карат да се пиша помак.

Колкото до обособяване на нови етноси, не си мислете че веднъж обособени тези етноси спират да се цепят и делят.
Вие се цепите от нас че от вас ли няма да има кой да се цепи. :)
Ако допуснем че се обособи етнос помаци е логично да се дипусне че след 20-30 г. от него ще почне да се обособява примерно етнос чечлии, за да се отделят от етноса смолянци и тия от северна България. После от чечлии-те може да се отдели етнос рибанци. После почваме по махали, родове, семейства  и накрая  стигаме до човек - етнос.

Перфектната ситуация за политиката "Разделяй и владей".

А уж съединението правело силата.

Борбата за графа помаци или графа българо-мохамедани е погрешна.
Борете се за празна графа. Само тя дава право на всеки да се самоопределя.

Така самоопределянето престава да е политически въпрос и средство за разделение.
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline EvroPOMAK

• Moderator
  • POMAK - POMAKY
Една статийка !?!  ???  ;)

Ние, християните, сме виновни за помашкия етнос
автор(и): Светослав Метанов, прочитания: 1459, коментари: 5 Снимка Иван Донов
С доц. Илона ТОМОВА от Института за населението и човека към БАН разговаря Светослав Метанов

- Доц. Томова, преброителните карти в интернет предизвикаха оживена дискусия. Там са записани американски и африкански етнос. Има ли такива?

- Няма, разбира се! По принцип при преброяванията, когато отиде преброителят и попита каква е вашата етническа принадлежност, е длъжен да запише точно отговора на преброяваните лица. След това вече идва класификацията. Тогава вече отговорите ще бъдат представени по един или друг начин. След 1992 г. редовно между 60 000 и 70 000 души на въпроса не за религиозната, а за етническата принадлежност, казват “българо-мюсюлманин”, “помак”, “ахрянин”. Това са големи натрупвания. 60 000 това са повече, отколкото всички евреи, арменци, руснаци, гагаузи, каракачани и власи, взети заедно.

- Това достатъчно ли е, за да приемем, че има българо-мохамедански етнос?

- Не. Колегите от НСИ са длъжни да запишат така. Когато после те подават информацията в официален вид, тази графа не излиза като “българо-мохамедани”. Ако са се самоопределили твърдо като “турци”, въпреки всички колебания на преброителите, се записват като турци. Записаните като “българо-мохамедани” отиват в графата “българи”. Тази специфична информация от анкетите може да отиде при политици и учени. За нас това е много важно.

Какво всъщност ни казват хората, когато посочат - “аз не съм българин, аз съм помак, мюсюлманин”. Те дават няколко знака. Единият е - аз държа на своята мюсюлманска група и на различията, които имаме. А за това има куп причини - чувство за подцененост, изключване от обществото, от управленски позиции, кариерно развитие, равноправно отношение. Това е знак, че има проблем.

- Записването на графа “българо-мохамедани” като алтернатива на “българи” не задълбочава ли проблема?

- В НСИ по този начин просто си облекчават работата, вместо после да ги вадят от графа “други”. Става дума за последваща обработка. Това вероятно е и причината да запишат формулировки като “американец” и “африканец”. У нас идват малко хора от различни африкански страни и се търси обединителния признак континент. Иначе сте абсолютно прав - няма нито африкански етнос, нито африкански език. Абсурдна е и формулировката “херцеговски” етнос. Бялото братство също не може да е религия. Колкото до българо-мохамеданите, това наистина е много чувствителен въпрос. След първата Балканска война се присъединяват обширни територии в Родопите, по поречието на Места и Струма, където има мюсюлманско население, което говори български. Македонските чети там са изпращали своите юнаци и се осъществява първото им покръстване. След това десетилетия наред, като погледнем как върви идентификацията на тези хора, ще забележим, че там, където е имало най-голямо насилие, те не са станали българи. Правят се опити още през 1912 г., след това през 1940 г. отновоняма никакъв успех, през 1968 г. пак им се сменят имената. И какъв е ефектът - там, където е имало най-голямо насилие и кръв, тези хора отказват да се признаят за българи. Страшимиров казва: “Насилието върху тях беше толкова жестоко и беше подтикнато преди всичко от алчност и после от глупост и лошота. И после тези хора казват - да ни вземе който и да е, да не ни вземат българи.” Това той го пише през 1913 г. като потресен интелектуалец. Насилието тогава е родило отказа от българска идентичност. За мен е много важно като учен да получа данните каква част от хората в Родопите, Пирин, а и в Ловешко са се самоопределили като помаци, за да мога да видя динамиката на групата. Колко от тях се самоопределят като турци? Какво е станало с тях? Дали са напуснали страната, или вече се самоопределят просто като мюсюлмани. Възможно е да установим, че една голяма част все повече се идентифицира като българи, доколко силни са миграционните процеси сред тях и т.н.

- След катобезработицата в тези региони е висока, вероятно става въпрос за икономическа емиграция?

- Емиграцията винаги започва като икономическа. Но трябва да се изследват групите, които дават най-голяма емиграция. При българите мюсюлмани наблюдаваме висока миграция. През 90-те години именно те най-много подаваха документи за американска зелена карта.

Когато сега преброителите ги срещнат по родните места, една голяма част могат да се самоопределят като американци. Преди време имах любопитен случай. Аз това “американец съм, не съм българин” преди време го чух от едно българче от Пловдив, което правеше докторантура в САЩ. Четири години бе прекарал там и напетата бе дошъл на колегиум в Будапеща и твърдеше, че е американец българофон. Бяха му достатъчни 4 години докторантура, за да престане да бъде българин, каквито са били предците му поколения наред.

- Какво доказва това?

- Тези българи мюсюлмани, които са се чувствали жертва на много силен натиск и на социално изключване, лесно стават испанци, португалци и т. н. В много по-голяма степен децата им ще останат в чужбина и няма да се върнат. А това е изключително лоялно население. Много дисциплинирано и трудолюбиво. Когато те казват - помак съм, те дават знак, че държавата не прави нужното, за да ги приобщи. Това трябва да имат предвид политиците.

- През 70-те години в Югославия Тито създаде националност мюсюлмани и видяхме 20 г. по-късно до какви кръвопролития доведе това?

- При преброяванията навсякъде по света на въпроса за етнос се записва начинът, по който човек се самоидентифицира. Но пак казвам, тези данни не са за публична, а за чисто научна употреба. По този начин могат да се набележат и ефективни политики за приобщаване. Трябва да престане лейбълизирането и заклеймяването на тези хора като нелоялни български граждани, родоотстъпници и предатели. Вчера четох форума на “Труд” и там един българин мюсюлманин бе написал, че винаги с гордост се е самоопределял като такъв и че всичките му усилия са били отдадени на тази страна. Тези хора се боят от говоренето в медиите и от политици като Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Яне Янев - само могат да доведат до нов натиск върху групата. Когато ние ги изключваме, те се самозатварят.

- Какво е решението?

- Просто трябва да бъдат равноправно включени във всички сфери на социалния живот и на всички нива. Те не трябва да чувстват пречки в професионалното си израстване заради това, че са мюсюлмани. Не трябва да мислят, че няма да бъдат избрани на високи постове заради религията си. Не трябва да бъдат обиждани в детската градина, в училището и в университета за това, че са такива. Не трябва да срещат административни трудности. Не може чиновник от Гоце Делчев да отсъди и да казва - няма да правим средно училище в Корница, Брезница и Лъжница, защото искаме децата ви да слязат в града, а не да получават образование в затворени ниско културни общности. Ние искаме да махнем децата оттам, за да можем да им повлияем. Това обижда. Там има над 2000 деца. Когато ти им кажеш, че няма да направиш училище, ефектът е обратен. Тези деца просто няма да получат никакво образование. Ще спрат да учат след 8-и клас. Всички тези, които крещят: помаците не са добри българи, пращат децата си да учат в чужбина и може би те никога няма да се върнат.

- Добре, но ако използваме термина “българо-мохамедани”, би трябвало да има етноси “българо-православни”, “българо-католици”, а аз може би трябва да се самоопределя като “българо-атеист”?

- Пак казвам, това е голяма група от хора, около 70 хиляди души. Идентичността не е фиксирана категория. Тя е променлива. Когато Гърция започна да полага грижи за каракачаните, те престанаха да се пишат като българи и все по-често се самоопределят като каракачани или гърци. Същото може да се каже за македонците. През 1992 г. за такива се обявиха 10 000 души, а през 2001 г. - само 5000. Тези процеси трябва да се следят внимателно. Ако в тези райони има засилени инвестиции, изграждане на инфраструктура и повече работа, това води до промяна на идентичността и до приобщаване.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=600082
 8)  ???  ;)
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline EvroPOMAK

• Moderator
  • POMAK - POMAKY
Още една статийка !?!    8)  ???  ;)

Измислиха етнос "българо-мохамедани"
автор(и): Светослав Метанов, прочитания: 5850, коментари: 37 Виж галерия 1 2 » Умовете на демографите от Националния статистически институт родиха “българо-мохамедански” етнос. Това е един от възможните отговори на въпроса за произход в интернет анкетите за пробното преброяване на населението, което стартира вчера.

Във въпросника има и други невероятни възможни отговори. Изброени са също американски, африкански и херцеговски етнос. На въпроса за майчин език един от вариантите за избор е “африкански”, какъвто няма.

Куп смешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ). Те са свързани с най-чувствителните въпроси за етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание. Попълването на тази част от анкетите е доброволно, но част от възможните отговори шокират с абсурдността си.

Така например в графата за етническа принадлежност са изредени 36 възможни отговора. Освен традиционните за страната етноси (българи, турци, роми), за първи път в историята на преброяванията у нас са посочени възможни отговори като “виетнамски”, “китайски”, “кубински” и “кюрдски”. В списъка фигурира и “македонски” етнос наред с “гагаузки” и “черкезки”.

Далеч по-впечатляваща неграмотност показват няколко други възможни отговори. Така например според националната ни статистика у нас би трябвало да има “българо-мохамеданска” етническа група. По този начин НСИ завърта колелото на нова серия спекулации и безсмислени дискусии за населението в Родопите. Едва ли във ведомството на Мариана Коцева не знаят, че “мохамеданин” е религиозен, а не етнически признак.

Още по-странно звучи друго откритие на НСИ, а именно, че съществуват “американски” и “африкански” етнос. Тук наистина е доста трудно да се разбере какво точно се има предвид и защо тогава от института не са посочили като възможни отговори “европейски”, “азиатски” или “океански”.

Най-логично изглежда от НСИ под “американец” да са имали предвид т. нар. native american или индианското малцинство в САЩ и Канада. Ако това е така, то за да няма объркване, е добре за истинското преброяване догодина да се направи още по-подробна разбивка и да се вкарат още възможности за отговори, например сиукси, ирокези, апахи, шайени, а защо не и ескимоси. На предишното преброяване някои хора се бяха самоопределили точно като такива, а сега им се ограничава правото на свободен избор.

Още по-неразгадаема изглежда “африканската етническа група”. По правило в почти всяка от страните на Черния континент живеят десетки, а в някои стотици племена. Дори Световната книга на фактите, която се поддържа от ЦРУ, не се наема да даде точна информация за етническите групи само в Кения, а да не говорим за целия континент.

Също така има още два любопитни възможни отговора за национална група - поотделно са записани “босненска” и “херцеговска”. В същото време за всеки средношколец е ясно, че в бившата югорепублика има три етноса - бошняци, сърби и хървати. По същата логика НСИ можеше да въведе и отделни графи за “тринидадци” и “тобагци” за жителите на латиноамериканската островна страна.

Безумията в електронните анкетни карти не свършват дотук. В графата майчин език фигурира “африкански”. Абсурдното в случая е, че точно такъв език няма.

На континента се говорят стотици езици и наречия, които едва ли има световен енциклопедист, който да изброи. Само в Република Южна Африка официалните езици са 11. Така че ако експертите на НСИ искат да се отчетат с африканско присъствие, за майчин език на някое българче могат да изберат суахили или африкаанс, които са сред най-популярните говори на континента.

При въпроса за вероизповедание също има любопитка. Наред с основните течения в християнството и исляма е посочен като възможен отговор “Дъновисти” (“Бялото братство”). Наистина учението на Петър Дънов е регистрирано като религиозна общност у нас, но по своя характер то е надрелигиозно и изповядването на друга вяра не пречи на това да споделяш ценностите му.

Освен това, ако има графа за “дъновистите”, защо не са предвидени такива за Изповедание “Свидетели на Йехова”, “Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни” или т. нар. мормони, Духовно християнско общество “Изкупена Църква Христова” и куп други течения и секти. До 20 ч на 7 септември всеки може да разгледа и да попълни прелюбопитната анкетна карта в интернет.

Статистиката: Така си се самоопределят
От Националния статистически институт вчера отказаха да си признаят гафа с анкетните карти за преброяването.

Хората в Родопите така си се самоопределят, затова вкарахме графа “българо-мохамедани”, каза пред “Труд” шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Според него по този начин страната ни не признавала помашко малцинство, а улеснява родопчаните при попълването на анкетите. При обработката на анкетите всички, които са попълнили графа “българо-мохамедани”, щели да бъдат добавени към тези, които са се определили като “българи”, каза Балев.

Според него под графата “американски” етнос трябвало да се разбира граждани на САЩ, а “африкански” етнос било обобщено понятие, в което се включвали всички националности от Черния континент. Същото важало и за т. нар. “африкански” език. На въпрос на “Труд” кой е измислил етническите групи “босненска” и “херцеговска”, Балев отговори: “Така им се нарича държавата.”

Някой си Иван се преброил пръв
Иван е името на първия българин, който се преброи по интернет вчера в 8 ч сутринта, когато електронната система бе отворена пробно за седмица. От държавната статистика не съобщиха повече лични данни за първопроходеца на електронното преброяване у нас. Според времето, за което е попълнил анкетната карта - около 20 минути, статистиците предположиха, че живее сам. Анкетна карта за четиричленно семейство се попълва за около час, като за всеки член на домакинството се отговаря на отделна група въпроси.

Само за два часа, от 8 до 10 ч, вчера в системата се регистрираха 1300 души, от тях 320 са се преброили успешно. Останалите вероятно ще довършат въпросника по-късно.

“С паролата, която получавате при регистрацията, можете да влизате в анкетната си карта в интернет неограничен брой пъти по всяко време на денонощието, докато завършите преброяването”, обясни доц. Мариана Коцева, председател на НСИ.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=597502
 ::)  :-X  8)  ;)
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Борете се за празна графа. Само тя дава право на всеки да се самоопределя.

Абсолютно съм съгласен.
 И понеже празна графа няма,решението е да се впишем в графата "други" като помаци.И ще се наложи мързеливите ни чиновници да поработят.
Dedicated to all you

Offline Шали

• Advanced member
...........................
"Факт е същевременно, че данните трудно могат да задоволят отговора на най-малко един въпрос, който от гледна точка на нашето съвремие все повече и по-интензивно ще занимава бъдещите изследователи на религията и религиозните общности в България. Става въпрос за броя на атеистите, респективно нерелигиозните в българското съвременно посткомунистическо и европеизирано във формален аспект общество.

Тук се налага да направя уговорката, че per se e трудно да се приеме единен обективен критерий за определяне на религиозността и принадлежността към една или друга верооизповедна общност. Становищата на едно или друго вероизповедание по този въпрос могат да варират в големи амплитуди – за израилтяните например е важен произходът, за християните - тайнството кръщение и други гранични моменти, отнасящи се до установяване на принадлежност към тази или онази религиозна общност от самата нея. Известно е също, че принадлежността към едно или друго вероизповедание може да бъде обект на последващи промени. В хода на историята се наблюдават немалко обръщания – от такива в индивидуален план, до покръствания (включително и насилствени) на цели народи, помохамеданчвания (насилствени и доброволни) на масивни групи от населения, твърдящи в последствие, че представляват автохтонни етноси и т.н.
...
...прагматично мислещият човек в България веднага ще си зададе въпроса: „За какво й е на държавата да се интересува от това, каква религия изповядват нейните граждани и към кое вероизповедание се числят те?"

Вярно е, че след политическите промени от 1989 г., определени въпроси при преброяванията са вече доброволни. Така чл. 6, ал. 3 от Закона за преброяването през 2011 г. регламентира, че част от данните за преброяването се предоставят доброволно съгласно чл. 21, ал. 2 от Закона за статистиката (последно изменен ДВ 95/2009), който гласи:

"Физическите лица не могат да бъдат задължавани да предоставят на органите на статистиката данни относно расата, националността, етническата принадлежност, вероизповеданието, здравното състояние, личния живот, партийната принадлежност, извършените закононарушения, философските и политическите им възгледи."

Затова въпросите от преброителната анкета, касаещи религиозната тематика са просто доброволни. Могат да останат непопълнени. Именно това обстоятелство прави резултата от преброяването на вярващите още по-неясен и несигурен.

В няколко заключителни бележки бихме могли да помислим кой изобщо би имал някакъв интерес от преброяването на принадлежащите към вероизповеданията и нерелигиозните в България?"

http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5
Благодаря Ти, Господи!

Offline Nazmi

• Administrator
А дали някой се е замислил каква е разликата в следното!

1.Български- турци.
 2.Турски българи.

Човек роден в България но впоследствие гражданин на Турция или друга държава,помак- по душа как да се пише,в коя графа!?
Турците например в Кърджали как ще се запишат!?
 Понеже в графата преброяване предполагам има такава" български турци",някой замислил ли се над това кой печели има интерес!???
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Grand vizier
А дали някой се е замислил каква е разликата в следното!

1.Български- турци.
 2.Турски българи.

Човек роден в България но впоследствие гражданин на Турция или друга държава,помак- по душа как да се пише,в коя графа!?
Турците например в Кърджали как ще се запишат!?
 Понеже в графата преброяване предполагам има такава" български турци",някой замислил ли се над това кой печели има интерес!???
Български турци са турците, които са родени в България или чието потекло води началото си от България.
Турски българи са българите, които са роденин в Турция или чието потекло води началото си от там.
А иначе в картата за преброяване графа ''български турци'' няма. Има просто ''турци''.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!