Author Topic: ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ  (Read 108143 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Ам, да ни станува дума случейну, не за "нововъзроднетъ" "Чарква", ам за унува месту диету адно времи ие ималу "ЧАРК" - "Чарка", дету ай сй лочьети водица, а ие дету близу пу надольнищету наскору, са напривиле адин пу-мудерин "ЧАРК- ВЕЦ", де, нещу сай обаркувам!   ;D  :D  ;)

Изобщо не са обърковаш, в Брезница има такава известна местност която се казва - "Чарка".
Там в момента се правят пет ВЕЦА.

Но интересното е друго.
Около село Брезница има над пет антични гробища.В тах не броя османските, те са отделно.
В античните гробища няма запазени християнски реликви.
Самият гроб е облицован с тухлени тикли, покрит с голяма каменна плоча.Например в местноста "Продан дол" аз лично съм виждал такива гробища. Интересно е че зад главата на мъртвеца , на тиклата зад нея има изобразен някакъв символ които ме учуди и не можах да рабера какъв е.
Символът представлява една черта със формата на полуокръжност, обърната с рогата на горе, подобно на полумесеца слаган на върха на всяка джамия.
Един ден като си ида в село обещавам че ще направая и снимка, ако сред иманярите е имало достатъчно индивиди които са запазили тиклите без да ги чупят.

Та освен мислуманските и антични гробища и селища има и една  много интересна византийска крепост, на която основите са разкопани грижливо от иманярите.Има и останки от византийски християнски храм.Намира се в местноста "Градища".
Разбира  се за предубедените като Боян или пък за възродителите фантазийте им са че това е "истинска българска църква" .
Но това е доказано че не  е така разбира се.

Монетите които аз съм виждал са от периода на Византия известен като - "Милениум", период около 200 години когато са печатани монети на които има буквата "М".Идете в София на античния пазар и ще ги видите.

Докато Боян набързо е решил идентичноста на целукупните  селчанските предци, ние брезничани предпочитаме да сме по предпазливи.
Защото няма кои да ни го прости.
Говоря за пройзхода а не за гражданството.И моля Боян да не бърка тези неща, когато говори за нас.

Offline djef

 • Member
 • **
 • Posts: 21
благодаря Метка за инфото,което ми даде.Сега нямам много време,готвя се за джума,но след обяд или най-късно довечера ще има доста неща за "истините" на Боян.На първо четене, Шуров не е историк и аз намирам книгата му за свободно съчинение без историческа тежест.Къщата на Нейзи Парпулев със сигурност не е строена в края на 80-те. Тя е в края на селото,на стръмен склон над един дол.Не съм много сигурен, че в древността или по-близкото минало хората ще строят там в пущинака църква, джамия или каквото и да било.И никога не са откривани останки от църква или каквато и да е религиозна сграда от миналото в с. Селча!Самият Парпулев е сват на Шуров-големия син на Парпулев е женен за дъщерята на Шуров.А селото не се състои само от две махали.Чяркова се нарича така,защото през 1913 г. по време на единия от многото възродителни процеси извършвани върху помаците на края на тази улица(края по онова време) в имамвата къща папазите са покръствали насила моите прадеди!от там носи името си тази махала!Вместо Боян да прави заключения за цялото село, нека разкаже за неговия род,един от големите в селото.И да обясни как така само неговото семейство(баща му и чичо му) приемат тази версия за помаците, а всички останали разклонения на рода му се определят като мюсюлмани и никога не са твърдели, че са потомци на християни!Даже възрастните мъже от рода му посещаваха редовно джамията докато можеха да ходят!

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Недейте да омаловажавате труда на Боян ;) Той твърди, че всички помашки села имат християнски произход, не само Селча:

Quote
Но за всички помашки села има доказателства за българския им християнски произход.

Offline djef

 • Member
 • **
 • Posts: 21
ами аз не съм чул,прочел или видял доказателства доказващи теорията му за съседните села.за да не бъда голословен в най-скоро време ще се постарая да ви посоча исторически извори, с които да опровергая твърденията му.

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
You are not allowed to view links. Register or Login

Та освен мислуманските и антични гробища и селища има и една  много интересна византийска крепост, на която основите са разкопани грижливо от иманярите.Има и останки от византийски християнски храм.Намира се в местноста "Градища".
Разбира  се за предубедените като Боян или пък за възродителите фантазийте им са че това е "истинска българска църква" .
Но това е доказано че не  е така разбира се.


Метка, отдавна имам намерение да отида да снимам този "храм", ама все не ми остава време. Но ако се окаже църква, няма как да разберем дали е византийска или българска - и двете са православни. А има ли християнски храм наоколо, това означава, че в миналото са живеели християни по тези земи...

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Виж кво Мустафа.
Иди и снимай.Но иди и на "продан дол"да видиш тиклите в античните гробове.Пък ако имаш късмет да намериш и снимаш онзи символ подобен на полумесец обарнат нагоре, сигурен съм че  ще ти лепнем прозвището - "помашкият Индиана Джоунс"с камера в ръка. :D
Ще е истинска сензация сигурен съм.
И ако тръпката е голяма после иди и на други интересни места в Брезнишкото землище.За мене ще е чест един корничанин като тебе да ни осветли относно брезнишките потайности.
препорачвам ти следните антични места:
 - "Мъшано" специално Сърмалиевата нива която е била корнишка;
 - "Винища" ;
 - "Бърда" ;
 - "Куманица" ;
 - "Гърчовица" ;
 - " Продан дол" ;
 - "Подлаг" ;
 - " Чарка" ;
 - " Дзарзакови ливади" ,
има още много , но за тях друг път..


За "Градища" съм сигурен че е било укрепена крепост на византийски гарнизон който може би е бил част от колониалната политика на Византия.
Там сме ходили заедно с Харалан Александров и студенти от НБУ някои от които специалисти по средновековни крепости.
Заключението е че наистина е било укрепена крепост за логистика на византийски гарнизон.
Военен гарнизон който може би е събирал данъци от непокорните планинци , от които е гъмжала околноста.
Явно е че връзката на тази крепост със Византия е бил специалния път до река Места /Карасол/, до която е минавал древен пат още тогава за придвижване на армий и продоволствия.
Има и останали основи от постройка подобна на православен храм.Но аз не го твърдя това , само е предполагаемо, та аз не съм археолог.
Студентите от предпазливост за да не ни наранят също се въздаржаха от коментар.
Но може да е било византийски храм, може и да не е било.Хипотези много.Възможно е в този предполагаем храм да е имало християнска мисия , с цел налагане на християнството сред
много броините еретични селища наоколо.
Но е известно че апостол Павел е идвал в древния град Некополис ад Нестум.
Само на двеста километра от град Неврокоп в Гърция има друго известно и много поулярно сред християните свещенно селище.
Казва се Филипи.
Там апостол Павел е отправил своето прочуто послание към Филипяни.
Има го в Новия завет след четирите евангелия.
Но крепоста на "Градища" определено е плячкосана от иманярите.Хубаво е това че поне са махнали земята покрай основите и циалата крепост се очертава по определна форма и може да се определи каде са били килийте за затворниците/може би еретици/, и каде е имало нещо подобно на храм.
Но монетите които са открити там са византийски наистина сигурен сам.
На лицевата страна "Ези" има византийски василевс със обици от кръстове и корона на която същи има кръст.
На обратната страна "тура" има голамата буква " М", - симвила на Милениума, а тои е онзи период във Византия която василевсите са считали че  са постигнали божествено благоденствие.
Това илюзорно благоденствие е довело до края на Византийската империя.

Не, - вземи и се дигни там снимай и разпитай разни иманярчета които знаят сичко за селищата там.Ще останеш изненадан.
Ако ги попиташ примерно дали са намирали останки от средновековна българска крепост , направо ще те помислят за луд.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
ako nyakade se govori za dobrovoln

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Тук трябва да проясним, че както римляните, така и византийците са имали търговски пътища, покрай които са строяли параклиси. Също така когато езическото славянското население нахлува в Родопите, то не асимилирало православното тракийско население, а го отблъснало в Ахридос. Поради което в Ахридос архиолозите откриват средновековни храмове. Загатката за мен е къде били основани крепосните градове населени с павликяни и сирийци. Според изворите това са били погранични райони, заради които градове дори се водело и война между българи и византийци според Теофан Изповедник и патриарх Никифор.  В Ахридос по-късно се настаняват според Иречек и част от печенезите сред окончателният им разгром в Боруй през 1123 г. Окончателното разгонване на елинизираното вече тракийско население в Ахридос станало чрез юруците, мкоито и до днес са преобладаващата маса в този район. По-голямата част от това елинизирано население се заселва по Беломорието, а по-малката час се установява в тракия и бива преименувано на каракачанско население, което от турски се превежда като бягащо черно население. Тук и аз искам нещо да добавя към общата критика отправена към Боян. В един от постингите му той посочи османски архивни докоменти свързани със статистиката на селото си. В архивните докоменти всички немюсюлмани са с немюсюлмански имена. В тях не може да се определи кои са православни и кои еретици, освен ако тази статистика не е конкретно за павликяните, тъй като има и такива статистики обозначаващи единствено павликянското население. Колкото до еретиците, че са били и те християни според ves.K, тук трябва да се посочи факта, че независимо от този факт днес не е останала нито една християнска общност, от тези които се прекланяла единствено на Отец и които смятали Иисус за пратеник на Отец. Единствените християни които се запазили и до днес са тези които съдружавали с Отец смятайки го за троица и прекланящите се пред икони. Трябва да се посочи, че това странно явление, не е нищо друго освен онова за което се говори в Корана, че всеки един пратеник ще си има общност от сподвижници и те ще са докато дойде друг и приемат новите закони за валидни. А езичниците те са си били винаги и по всяко време сподвижници на Сатаната, не случайно се споменава от днешните християни, че св. дух бди нат тяхните църкви.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
You are not allowed to view links. Register or Login
Дори според националистът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, още по времето на Борис I е имало мюсюлмани в България. Прочетете неговата книга: "Българите - цивилизатори на славянския свят", изд. Борина, София, 1993, погледнете на стр. 52,54 и 55. Там пише черно на бяло,че в България през 9 век е имало мюсюлмани.
Привет и от мен Дилмана,
Относно написаното в постинга Ти, смятам че не е редно да се правят такива подхвърляници.... като си прочела  нещо набери го или сканирай, и го даи да го видим.Защото иначе от твоите думи излиза пак че всички мусюлмани които гиворят български като майчен (помаците) са мусулмани от 9-ти век..
Защото и в Косово има едно семеиство преселено от Сирия 12-ти век и построява джамия.и сега ентусиасти искат да искарат, че там днес  всички са мусулмани от тогава.. наивно..немислиш ли?
 

Offline Българин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 417
 • Gender: Male
 • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Някои много обичат да се самоидентифицират с павликяните. За тези, които не са запознати - павликянството възниква като ерес през 7 век в Армения. Според различни исторически извори в периода 8-10 век в района на Пловдив се заселват между 200 000 и 300 000 арменци-павликяни.
Ще ми бъде интересно колцина от вас откриват в себе си типични арменски (или общо казано - от кавказки тип) антропологични черти. Този въпрос важи дори и за българите мюсюлмани от Ловешко...
А като се разходите из Пловдивско и Пазарджишко (в равнинните райони), наистина ще видите много хора от този антропологичен тип. Някои от тях дори са приели католицизма по време на Османското владичество - особено в района на Раковски, Калояново и Брезово. Други пък - още по време на кръстоносните походи. Затова пък - ние си имаме смес от павликяни, богомили и арабски мисионери в Родопите.
И все пак - продължавайте да се изявявате като Индиана Джоунс...

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Историята ни е такава Българин. А историята не може да се изменя, тя е сабития които някога са се случвали нищо повече. По-масово се заселват павликяните в Родопите, както след въстанието им в Пловдивско (1084 г. - 1086 г.), така и след смъртта на Калоян пред стените на Солун през 1207 г., когато павликяните подпомагали Калоян през 1205 г. да превземе град Пловдив, който бил под византийско управление и сключват с него договор за защита на града от кръстоносците. Но след като последвалото оттегляне на българите от Тракия към Търново, град Пловдив престава да бъде гостоприемен за павликяните и те се смесват с богомилите като се преселват към Родопите в околността на Рупчос (западно от Чепеларе), а други – по течението на река Осъм от Троян към Севлиевско, Свищовско и Белослатинско и към Тетевенско и Луковидско.

Offline Българин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 417
 • Gender: Male
 • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Г-н Мехмед, и аз смятам, че съм 1/6 куманин, но... Ще ви бъда благодарен, ако ми посочите някой исторически извор за преселението на павликяните от Пловдив към други краища. И още нещо искам да ви питам, аз не съм много образован - Защо тези, които в момента се смятат за павликяни, са католици, а не мюсюлмани, да речем? В Ловешко има ли католици? А , забравих - в Бяла Слатина има, ама те са от Банат, а в Банат са отишли пак от Пловдивско. Объркана история, нали...

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Husein az imam mnogo vaprosi kam tebe.
Iskam da znam kak sa bili razpolagani grobovete na drevnite koito sa jivali po nashte zemi predi osmancite.
Vizantiici,rimlqni, traki, slavqni,garci makeodnci.
Kak sa bili razpolojeni samite grobove po posokite na sveta i koi ot tezi grupi narodi sa gorqli trupovete i koi ne.
Kak naprimer v saotvetnite obi4ai sa ukrepvali samia grob - s kakvi materiali, naprimer
kamenni plo4i odgore i ot strani tikli.
Tezi osobenosto sa mnogo vajni da znaesh.
Zashtoto Bylgarina ni se podigrava 4e se pravim na Indiana Jouns, no
razkritite anti4ni grobishta po nashte sela ot imanqri govori za takiva specifi4ni razli4ia po koito moje da se opredela saotvetniqt im proizhod.
Drugoto sa namerenite moneti.

Balgarino v Breznitca ima familiq - Bukovqn

Offline Българин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 417
 • Gender: Male
 • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
И г-н Мехмед, още един въпрос имам: Според вас имало ли е въобще българи (не говоря за православни християни) в Родопите от 7 век до 1878 г. или 1912 г.?

Offline Българин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 417
 • Gender: Male
 • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
You are not allowed to view links. Register or Login
Balgarino v Breznitca ima familiq - Bukovqn

Добре, това би трябвало да идва от арменската фамилия Буковян, разбрах...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42