Author Topic: Теми,които днес ни вълнуват  (Read 8445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Shumarov

 • Guest
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #75 on: September 06, 2009, 00:51 »
Quote
Примерно за да има проверена вяра в Корана трябва низпостилането на Корана постоянно да се повтаря. Иначе вярата е сляпа.
Аналогично е и за библията, възкресението, непорочното зачатие, щъркелите с бебета, и прочие дивотии и суеверия.

Znachi, tova sys povtoreniqta, i proverkite mi napomnq na komunizma.Dokolkoto razbiram, PETER ti si ateist.Ne smeq da svyrzvam ateizma ti sys komunizma-tova e chisto syvpadenie :) Pravi mi vpechatlenie, obache neuvajenieto ti kym razlichnite ot teb. Ne vqrvam nqkoi da te zadyljava da vleznesh v cyrkva, i djamiq, no ne narichai divaci horata, koito imat vqra, i vlizat.Az syshto nqmam religiozna kultura, no ne naricham religiite divotii, i sueveriq.Taka, che po-krotko sys kvalifikaciite ot roda na ''прочие дивотии и суеверия''.   

Offline Ali Shugan

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 4
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #76 on: September 06, 2009, 22:30 »
ДА ОПАЗИМ СВЕТСКИЯ ХАРАКТЕР НА ДЪРЖАВАТА НИ!

Интервю на Али Шуган пред в-к. "Старозагорски новини", стр.15, 9 април 2009.


Али Шуган е роден през 1977 година в град Якоруда, но живее от години в село Копринка, общината на Розовата долина. Завършил е арабистика, но е и добре запознат с религиите, особено с исляма. Автор е на религиозно-културна литература. Най-известната му книга е "Актуалността на вярата през 21 век". Под псевдонима 'Авицена' той е автор на книгата "Телепатичната атака на магията и нейното лечение", разпространена в голям тираж.


Г-н Шуган, в миналото сте работили към районни мюфтийства, автор сте на религиозна литература, според вас има ли радикални ислямисти в нашата страна?
______________________________________________________________________________________________________

Периодично съм работил към районното мюфтийство на Пловдив, Хасково и Гоце Делчев. Основната цел на тази българска институция е да запознае с основните извори на Исляма всички желаещи, особено мюсюлманите, които през комунизма са загубили същността на своята религия. Знае се, че терористичния режим тогава забраняваше всякакъв вид религиозна дейност, особено ислямската, като я отърждествяваше с турските национални амбиции. С падането на комунизма народното събрание прие закон обявяващ го за престъпен режим, който е нанесъл непоправими щети не само на малцинствата, но и на целият български народ. Така българската държава осигури всички необходими права за религиозно самосъзнание и развитие. Тази свобода трябва да се използва в рамките на българското законодателство и светския режим на страната ни. През този период с помоща на местните бизнесмени и дарения на мюсюлманското население,а в някой случай и на чуждестранни дарители, се реставрираха много мюсюлмански храмове,а други според нуждата на населението бяха построени нови. Издаде се много религиозно-образователна литература,а много младежи продължиха образованието си в религиозни училища и школи в страната и извън нея. Имаше много инвестиции от мюсюлмански страни като съседна Турция, Сирия, Ливан и др. Официалният брой на арабите само в столицата ни е не по-малко от 50 000 хил.,а турските фирми дойдоха  v  страната ни с надежда за евроинтеграция и влизане в Евросъюза.

На 23.03.2008 турският премиер Реджеп Ердоган и водената от него делегация посетиха както джамията така и църквата в Кърджали. Те бяха на голямата петъчната молитва в централната джамия, след което посетиха и църквата "Свети Георги". Енорийският свещеник отец Петър заяви публично, че в Кърджали е изградено от години добро съвместно съжителство между различните етноси и религии. В един материален свят с много поквара, отговорността на духовниците е много голяма. Докато политиците носят своята отговорност, духовните лица трябва да учат хората как да живеят заедно. Това нееднократно е потвърждавано и от районният мюфтия. Отецът подари на турския премиер златна броеница. От своя страна турският министър-председател му даде сребърна броеница и голям сребърен поднос. “Изпитвам голямо уважение към всяка религия, оценявам, че Кърджали е успял да изпълни целта различните религии да се уважават взаимно”, заяви турският премиер. Според Ердоган светът трябва да стане място, където всички хора свободно да изповядват своята религия.

Толерантността и приемливостта на държавата ни към ислямската религия предизвиква голям смут и неприязън в една малка част от българските граждани. Те се чувстват заплашени от промените, които ни поднесе демокрацията и смятат религозния плурализъм, т.е. приемането на "другостта", като враг, който заплашва нашата идентичност. Масовата инвазия на евангелизма и западните норми на живот обаче не ги стряска толкова. Според тях комунизма в прехода си към налагане на своя режим също е толерирал малцинствата и техните религиозни и етнически искания. Преврат в отношенията се оказали терористичните операции на недоволни екстремисти. Според малцинствата това било разработка на тогавашната власт на ДС, която с нетърпение очаквала да наложи тоталитарния си режим на репресии, асимилации и терор. С методите си на налагане на властта комунизма не се различава от предшествененика си, така критикувания от него фашизъм.

Турско-мюсюлманското малцинство в страната ни се е доказало като мирно и толерантно население. Държавните ни институции приеха и регистрираха няколко ислямски фондации, повечето от които са турски и арабски. В последствие те последователно затвориха всяка една от тях под претекст за пропуски в регистрацията им и проповядване на нетрадиционен ислям. Нетрадиционният ислям, който до вечра се толерираше наравно с нетрадиционния католицизъм, евангелизъм и будизъм, днес е осъзнат като радикален ислям. Главното мюфтийство на страната ни бе лишено не само от външна финансова подкрепа, но и от вътрешна,а делата с вакъфските и имоти са отлагани в неизвестно бъдеще. Мюсюлманската общност в страната мирно преглътна тези разочарования. През целия осемнадесет годишен преход към демокрация от страна на това малцинство нямаше етнически и религиозни бунтове, въстания и революции. Ние знаем, че въпреки религиозната си ориентация трябва да опазим светския характер на държавата и да живеем в мир и сътрудничество със християните.
Трябва да се отбележи, че през този период oпитите да бъдат провокирани мюсюлманите към насилие като призива за въоражено въстание на Адем Кенан през 1992 г. с обявяването на автономна република в Лудогорието и това на зам.-управителят на Пазарджишка област - Ахмед Моллаахмед на митинг в с.Корница призовал да се изгонят християните от Родопите,не намери никаква подкрепа от мюсюлманското население. Тогава то което ги обвини, че са бивши агенти на ДС и се отнесе с пренебрежение и отвръщение към исканията им.

Също така трябва да се отбележи, че за непримиримите неприятели на исляма "Корана е радикална книга призоваваща към терор и агресия". По техните критерии всички мюсюлмани са терористи. На практика обаче тази книга учи на добросъседство и толерантност към всички религии. Османската империя за разлика от Испания и Франция, които през 1292 г. изгониха хиляди евреи, тя беше достатъчно толерантна към тях и ги подслони, макар да са неверници. Допускам, че е възможно да има радикални ислямисти, които нямат религиозно самосъзнание, но демонстрират с ислямски религиозни символи "принадлежността" си към исляма. Ислямът е толерантен не само към своите секти, но и към друговерците. От друга страна той не толерира криминалните проявления, нито военните престъпления. Но винаги могат да се намерят хора, били те от мюсюлмански или немюсюлмански произход, които да дискредитират и опетняват религията. Такова е поведението и на международната терористична организация Ал Кайда, която не обслужва ислямската религия,а лидерът й е многократно обвиняват, че работел за ЦРУ.Бихте ли ни дали определение на радикалния ислям и представлява ли той заплаха за държавата?
______________________________________________________________________________________

Ислямът сами по себе си не е радикален,а е умерена религия, която не винаги е разбрана. Може да се каже, че по-скоро хората, които злоупотребяват с него са радикални. Съгласно международното право ислямския фундаментализъм е радикален и се изразява в три направления:

1- Използването на "джихад" (свещената войната) като въоражено средство за налагане на ислямски политически цели.
2- Насилствено налагане на "шериата" като основен закон.
3- Тенденция да се създава панислямска държава или "халифат".


Основният закон ни осигурява религиозните права в рамките на международното право, което изключва прилагането на религиозен фундаментализъм. Думите на Майкъл Хейдън, че “ислямът може да бъде една светска и съвременна религия, съвместима с демокрацията” винаги ще бъдат добре приемани в света на секуларизма.
Благодарение на студената война между Запада и Русия ислямския фундаментализъм беше използван от Америка и съюзниците и срещу руските национални интереси. Днес този фундаментализъм продължава да заплашва не само Русия, но и прозападните светски режими на мюсюлманските страни. Той е основния проблем за налагането на американските национални интереси за нов световен ред. Ако някой ден студената война се прероди в ядрена, разединеният и изостанал вече Ориент, който днес елиминира ислямските си движения и организации може да се обедини под лоното на всичко онова, което в исторически план го е правел единен и могъщ. Трябва да се отбележи, че Мишел Нострадамус вещае ислямски джихад и описва Арабия като победителка в Трета световна война. Едно от предсказанията му е: "Арабската мощ ще завладее Европа." От друга страна Мохамед също вещае, че преди Апокалипсиса исляма ще завоюва Рим. Откровението на Библията описва Ню Йорк и неговата глобализация като нов Вавилон, който ще събира съюзнически сили, за да елиминира застрашаващият го конник и неговото войнство. Западните анализатори ни напомнят, че историческите предсказания са единни в предупрежденията си и ако се приложат сериозни мерки тази бъдеща катастрофа може да бъде избегната. На тези сигнаи трябва да се гледа не като на неизбежно събитие, а като на предупреждение. Прекомерното налагане на превантивни мерки обаче от страна на държавата може да доведе до обратен ефект. Такива бяха мерките на нацистка Германия, които безгранично разшириха понятиетията "враг" и "заплаха", всъщност подсилиха международната морална подкрепа за жертвите на Холакоста. Тоталитаризма и диктатурата винаги са презрени мерки за налагане на контрол, тях никакъв претекст не ги оправдава, така както и терора, независимо от вида си, не може да бъде оправдан. Вярвам, че винаги може да се вземат разумни, безпристрасти и справедливи мерки в защита на националната сигурност, която не трябва да се отклонява от пътят на демократичната си ориентация.

Интервю на Али Шуган пред в-к. "Старозагорски новини", стр.15, 9 април 2009.


DA OPAZIM SVETSKIIA HARAKTER NA DYRZHAVATA NI!

Interviu na Ali Shugan pred v-k. "Starozagorski novini", str.15, 9 april 2009.


Ali Shugan e roden prez 1977 godina v grad Iakoruda, no zhivee ot godini v selo Koprinka, obshtinata na Rozovata dolina. Zavyrshil e arabistika, no e i dobre zapoznat s religiite, osobeno s isliama. Avtor e na religiozno-kulturna literatura. Naj-izvestnata mu kniga e "Aktualnostta na viarata prez 21 vek". Pod psevdonima 'Avicena' toj e avtor na knigata "Telepatichnata ataka na magiiata i nejnoto lechenie", razprostranena v goliam tirazh.


G-n Shugan, v minaloto ste rabotili kym rajonni miuftijstva, avtor ste na religiozna literatura, spored vas ima li radikalni isliamisti v nashata strana?
______________________________________________________________________________________________________

Periodichno sym rabotil kym rajonnoto miuftijstvo na Plovdiv, Haskovo i Goce Delchev. Osnovnata cel na tazi bylgarska instituciia e da zapoznae s osnovnite izvori na Isliama vsichki zhelaeshti, osobeno miusiulmanite, koito prez komunizma sa zagubili syshtnostta na svoiata religiia. Znae se, che teroristichniia rezhim togava zabraniavashe vsiakakyv vid religiozna dejnost, osobeno isliamskata, kato ia otyrzhdestviavashe s turskite nacionalni ambicii. S padaneto na komunizma narodnoto sybranie prie zakon obiaviavasht go za prestypen rezhim, kojto e nanesyl nepopravimi shteti ne samo na malcinstvata, no i na celiiat bylgarski narod. Taka bylgarskata dyrzhava osiguri vsichki neobhodimi prava za religiozno samosyznanie i razvitie. Tazi svoboda triabva da se izpolzva v ramkite na bylgarskoto zakonodatelstvo i svetskiia rezhim na stranata ni. Prez tozi period s pomoshta na mestnite biznesmeni i dareniia na miusiulmanskoto naselenie,a v niakoj sluchaj i na chuzhdestranni dariteli, se restavriraha mnogo miusiulmanski hramove,a drugi spored nuzhdata na naselenieto biaha postroeni novi. Izdade se mnogo religiozno-obrazovatelna literatura,a mnogo mladezhi prodylzhiha obrazovanieto si v religiozni uchilishta i shkoli v stranata i izvyn neia. Imashe mnogo investicii ot miusiulmanski strani kato sysedna Turciia, Siriia, Livan i dr. Oficialniiat broj na arabite samo v stolicata ni e ne po-malko ot 50 000 hil.,a turskite firmi dojdoha  v  stranata ni s nadezhda za evrointegraciia i vlizane v Evrosyiuza.

Na 23.03.2008 turskiiat premier Redzhep Erdogan i vodenata ot nego delegaciia posetiha kakto dzhamiiata taka i cyrkvata v Kyrdzhali. Te biaha na goliamata petychnata molitva v centralnata dzhamiia, sled koeto posetiha i cyrkvata "Sveti Georgi". Enorijskiiat sveshtenik otec Petyr zaiavi publichno, che v Kyrdzhali e izgradeno ot godini dobro syvmestno syzhitelstvo mezhdu razlichnite etnosi i religii. V edin materialen sviat s mnogo pokvara, otgovornostta na duhovnicite e mnogo goliama. Dokato politicite nosiat svoiata otgovornost, duhovnite lica triabva da uchat horata kak da zhiveiat zaedno. Tova neednokratno e potvyrzhdavano i ot rajonniiat miuftiia. Otecyt podari na turskiia premier zlatna broenica. Ot svoia strana turskiiat ministyr-predsedatel mu dade srebyrna broenica i goliam srebyren podnos. “Izpitvam goliamo uvazhenie kym vsiaka religiia, oceniavam, che Kyrdzhali e uspial da izpylni celta razlichnite religii da se uvazhavat vzaimno”, zaiavi turskiiat premier. Spored Erdogan svetyt triabva da stane miasto, kydeto vsichki hora svobodno da izpoviadvat svoiata religiia.

Tolerantnostta i priemlivostta na dyrzhavata ni kym isliamskata religiia predizvikva goliam smut i nepriiazyn v edna malka chast ot bylgarskite grazhdani. Te se chuvstvat zaplasheni ot promenite, koito ni podnese demokraciiata i smiatat religozniia pluralizym, t.e. priemaneto na "drugostta", kato vrag, kojto zaplashva nashata identichnost. Masovata invaziia na evangelizma i zapadnite normi na zhivot obache ne gi striaska tolkova. Spored tiah komunizma v prehoda si kym nalagane na svoia rezhim syshto e toleriral malcinstvata i tehnite religiozni i etnicheski iskaniia. Prevrat v otnosheniiata se okazali teroristichnite operacii na nedovolni ekstremisti. Spored malcinstvata tova bilo razrabotka na togavashnata vlast na DS, koiato s netyrpenie ochakvala da nalozhi totalitarniia si rezhim na represii, asimilacii i teror. S metodite si na nalagane na vlastta komunizma ne se razlichava ot predshestvenenika si, taka kritikuvaniia ot nego fashizym.

Tursko-miusiulmanskoto malcinstvo v stranata ni se e dokazalo kato mirno i tolerantno naselenie. Dyrzhavnite ni institucii prieha i registriraha niakolko isliamski fondacii, povecheto ot koito sa turski i arabski. V posledstvie te posledovatelno zatvoriha vsiaka edna ot tiah pod pretekst za propuski v registraciiata im i propoviadvane na netradicionen isliam. Netradicionniiat isliam, kojto do vechra se tolerirashe naravno s netradicionniia katolicizym, evangelizym i budizym, dnes e osyznat kato radikalen isliam. Glavnoto miuftijstvo na stranata ni be lisheno ne samo ot vynshna finansova podkrepa, no i ot vytreshna,a delata s vakyfskite i imoti sa otlagani v neizvestno bydeshte. Miusiulmanskata obshtnost v stranata mirno preglytna tezi razocharovaniia. Prez celiia osemnadeset godishen prehod kym demokraciia ot strana na tova malcinstvo niamashe etnicheski i religiozni buntove, vystaniia i revoliucii. Nie znaem, che vypreki religioznata si orientaciia triabva da opazim svetskiia harakter na dyrzhavata i da zhiveem v mir i sytrudnichestvo sys hristiianite.
Triabva da se otbelezhi, che prez tozi period opitite da bydat provokirani miusiulmanite kym nasilie kato priziva za vyorazheno vystanie na Adem Kenan prez 1992 g. s obiaviavaneto na avtonomna republika v Ludogorieto i tova na zam.-upraviteliat na Pazardzhishka oblast - Ahmed Mollaahmed na miting v s.Kornica prizoval da se izgoniat hristiianite ot Rodopite,ne nameri nikakva podkrepa ot miusiulmanskoto naselenie. Togava to koeto gi obvini, che sa bivshi agenti na DS i se otnese s prenebrezhenie i otvryshtenie kym iskaniiata im.

Syshto taka triabva da se otbelezhi, che za neprimirimite nepriiateli na isliama "Korana e radikalna kniga prizovavashta kym teror i agresiia". Po tehnite kriterii vsichki miusiulmani sa teroristi. Na praktika obache tazi kniga uchi na dobrosysedstvo i tolerantnost kym vsichki religii. Osmanskata imperiia za razlika ot Ispaniia i Franciia, koito prez 1292 g. izgoniha hiliadi evrei, tia beshe dostatychno tolerantna kym tiah i gi podsloni, makar da sa nevernici. Dopuskam, che e vyzmozhno da ima radikalni isliamisti, koito niamat religiozno samosyznanie, no demonstrirat s isliamski religiozni simvoli "prinadlezhnostta" si kym isliama. Isliamyt e toleranten ne samo kym svoite sekti, no i kym drugovercite. Ot druga strana toj ne tolerira kriminalnite proiavleniia, nito voennite prestypleniia. No vinagi mogat da se nameriat hora, bili te ot miusiulmanski ili nemiusiulmanski proizhod, koito da diskreditirat i opetniavat religiiata. Takova e povedenieto i na mezhdunarodnata teroristichna organizaciia Al Kajda, koiato ne obsluzhva isliamskata religiia,a lideryt j e mnogokratno obviniavat, che rabotel za CRU.Bihte li ni dali opredelenie na radikalniia isliam i predstavliava li toj zaplaha za dyrzhavata?
______________________________________________________________________________________

Isliamyt sami po sebe si ne e radikalen,a e umerena religiia, koiato ne vinagi e razbrana. Mozhe da se kazhe, che po-skoro horata, koito zloupotrebiavat s nego sa radikalni. Syglasno mezhdunarodnoto pravo isliamskiia fundamentalizym e radikalen i se izraziava v tri napravleniia:

1- Izpolzvaneto na "dzhihad" (sveshtenata vojnata) kato vyorazheno sredstvo za nalagane na isliamski politicheski celi.
2- Nasilstveno nalagane na "sheriata" kato osnoven zakon.
3- Tendenciia da se syzdava panisliamska dyrzhava ili "halifat".


Osnovniiat zakon ni osiguriava religioznite prava v ramkite na mezhdunarodnoto pravo, koeto izkliuchva prilaganeto na religiozen fundamentalizym. Dumite na Majkyl Hejdyn, che “isliamyt mozhe da byde edna svetska i syvremenna religiia, syvmestima s demokraciiata” vinagi shte bydat dobre priemani v sveta na sekularizma.
Blagodarenie na studenata vojna mezhdu Zapada i Rusiia isliamskiia fundamentalizym beshe izpolzvan ot Amerika i syiuznicite i sreshtu ruskite nacionalni interesi. Dnes tozi fundamentalizym prodylzhava da zaplashva ne samo Rusiia, no i prozapadnite svetski rezhimi na miusiulmanskite strani. Toj e osnovniia problem za nalaganeto na amerikanskite nacionalni interesi za nov svetoven red. Ako niakoj den studenata vojna se prerodi v iadrena, razedineniiat i izostanal veche Orient, kojto dnes eliminira isliamskite si dvizheniia i organizacii mozhe da se obedini pod lonoto na vsichko onova, koeto v istoricheski plan go e pravel edinen i mogysht. Triabva da se otbelezhi, che Mishel Nostradamus veshtae isliamski dzhihad i opisva Arabiia kato pobeditelka v Treta svetovna vojna. Edno ot predskazaniiata mu e: "Arabskata mosht shte zavladee Evropa." Ot druga strana Mohamed syshto veshtae, che predi Apokalipsisa isliama shte zavoiuva Rim. Otkrovenieto na Bibliiata opisva Niu Jork i negovata globalizaciia kato nov Vavilon, kojto shte sybira syiuznicheski sili, za da eliminira zastrashavashtiiat go konnik i negovoto vojnstvo. Zapadnite analizatori ni napomniat, che istoricheskite predskazaniia sa edinni v preduprezhdeniiata si i ako se prilozhat seriozni merki tazi bydeshta katastrofa mozhe da byde izbegnata. Na tezi signai triabva da se gleda ne kato na neizbezhno sybitie, a kato na preduprezhdenie. Prekomernoto nalagane na prevantivni merki obache ot strana na dyrzhavata mozhe da dovede do obraten efekt. Takiva biaha merkite na nacistka Germaniia, koito bezgranichno razshiriha poniatietiiata "vrag" i "zaplaha", vsyshtnost podsiliha mezhdunarodnata moralna podkrepa za zhertvite na Holakosta. Totalitarizma i diktaturata vinagi sa prezreni merki za nalagane na kontrol, tiah nikakyv pretekst ne gi opravdava, taka kakto i terora, nezavisimo ot vida si, ne mozhe da byde opravdan. Viarvam, che vinagi mozhe da se vzemat razumni, bezpristrasti i spravedlivi merki v zashtita na nacionalnata sigurnost, koiato ne triabva da se otkloniava ot pytiat na demokratichnata si orientaciia.

Interviu na Ali Shugan pred v-k. "Starozagorski novini", str.15, 9 april 2009.
Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #77 on: September 06, 2009, 22:48 »
Pravi mi vpechatlenie, obache neuvajenieto ti kym razlichnite ot teb.

Тука бъркаш. Тоя спор съм го водил вече с Мустафа, та накратко.

Това че нещо (за мен) е дивотия и суеверие е теза.
Това че някой конкретно го нарека дивак и суеверен е лична обида.

Лишаването от правото на теза с мотива за обида е всъщност лишаване от свобода на словото.Виж http://center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=68

Това че ти нарече атеизма комунизъм, трябва ли за мен да е обида?
Не, това е само твоя теза дето мога лесно да разнищя и опровергая и тя не предизвиква никаква обеда в мен. :)

Tralala

 • Guest
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #78 on: September 08, 2009, 11:00 »
Днес е Малка Богородица
08 септември


Православната църква почита днес църковния празник Рождество на Пресвета Богородица.
Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.
На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка".


Честит празник!

Shumarov

 • Guest
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #79 on: September 08, 2009, 11:14 »
Chestit praznik na vsichki vqrvashti hristiqni i ot mene!

Offline RIBNOVO

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Re: Теми,които днес ни вълнуват
« Reply #80 on: September 09, 2009, 23:29 »
Аликаа селям бе човече де се губиш

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything