Български > История

Помаците - самостоятелен етнос?

<< < (3/12) > >>

al-fatiha:

--- Quote from: PNK2003 on November 10, 2008, 13:10 ---Аз заставам твърдо зад думите на Метка, че културата и традициите на помаците трябва да бъде запазена и съхранена, като държавата направи необходимото за целта.           

--- End quote ---

Как да бъде съхранена културата и традициите на помаците, ако това не бъде направено от самите вас, помаците?

Още повече в България...

Помаци, борете се за каузата си! Но не очаквайте нищо от българските управници. Държавата загива; помогнете й вие като нейни граждани (призив за всички), а не тя на вас! Така стоят нещата тук.

Но аз вярвам, че помашката култура и идентичност ще се запазят, защото изолацията, в която попадат Родопските помаци и Тетевенските помаци (изолация в положителен смисъл - запазване на отличителните черти) е добре за тях!

Gelina:
Сакън!  :) Недейте да сме в изолация! Традициите пак ще си ги пазим,това си ни е в кръвта! Само трява да ги показваме по често нашите традиции и фолклор,че да се разпространи навсякъде,на за изолацията не съм съгласна! ;)

shaban:

--- Quote from: Пламен Пасков on November 10, 2008, 01:03 ---Или наистина да ви разшифровам точка (5) от по-предишния ми постинг?
--- End quote ---

Пасков , ще те помоля да ни разшифроваш точка пета от предишния ти постинг. Но преди това ,ще ти кажа ,че помаците в Гърция не живеят в много райони, а само в един район. Те живеят само на изток от Места до Комотини. Така ,че хората не са намерили за необходимо да указват в кой район са правени изследванията, за когото и да било ,особено за хора като теб с претенции за поназнаване на историята .Освен това броят на помаците в Гърция е около 30 000 души , а не три милиона, така ,че не е необходимо да изследват условно 1000 бр. ,в случая са достатъчни и 100 бр.
Самите изследователи са казали, че това са първите впечатления и изводи и тези изводи могат евентуално да се потвърдят в по мащабно изследване. Освен това те  никого не задължават да им вярва, а ти веднага отхвърляш всичко цитирайки изследвания на кучета и червеи.
Освен ,това ти въвеждаш в употреба едно грешно определение ГРЪЦКИ помаци. Такъв термин няма г- н Пасков има помаци живеещи в Гърция ,България ,Турция,Македония, Косово .
Освен това както и ти си забелезал, изследването не претендира за кандидатстване за научно степен и признаване, то просто се следвало целта си  ,а  тя е дали има данни за по мащабно изследване, именно и затова то е публикувано в специализирано периодично издание.Така ,че ти като учен не би трябвало да отхвърляш изцяло това изследване ,защото то е опознавателно и целта му е да се види дали има почва за по мащабно.

Пламен Пасков:

--- Quote from: shaban on November 12, 2008, 18:58 ---Пасков , ще те помоля да ни разшифроваш точка пета от предишния ти постинг. Но преди това ,ще ти кажа ,че помаците в Гърция не живеят в много райони, а само в един район. Те живеят само на изток от Места до Комотини.
--- End quote ---
Ако това е вярно, тогава коментара ми по точка 5 може би е излишен и безсмислен. Не знаех, че Места е западната граница на землищата на помаците в Гърция.

--- Quote --- Така ,че хората не са намерили за необходимо да указват в кой район са правени изследванията, за когото и да било ,особено за хора като теб с претенции за поназнаване на историята .Освен това броят на помаците в Гърция е около 30 000 души , а не три милиона, така ,че не е необходимо да изследват условно 1000 бр. ,в случая са достатъчни и 100 бр.
--- End quote ---
Учуден съм, че са толкова малко...очаквах поне 5-6 пъти повече. Вие сигурен ли сте в тази цифра?
Но 100 броя са недостатъчни, предвид високата степен на изолация и самоизолация, които са традиционни за тях, а в тези изследвания няма и по 100 човека даже.

--- Quote ---Самите изследователи са казали, че това са първите впечатления и изводи и тези изводи могат евентуално да се потвърдят в по мащабно изследване. Освен това те  никого не задължават да им вярва, а ти веднага отхвърляш всичко цитирайки изследвания на кучета и червеи.
--- End quote ---
Дали ще се изследват кучета, червеи или амеби няма никакво значение, има значение КАК се провеждат тези изследвания и какви ИЗВОДИ, каква познавателна стойност носят те.
Аз новина, анализ или новина не видях. Ако вие сте видяли, и можете да ми я посочите или разтълкувате, ще ви бъда благодарен.
---------
Между другото, в моите и в нашите изследвания червеи не сме изследвали.
А препарата, за който ставаше дума, вече е внедрен във Великобритания и се прилага за лекуване на хора с болни сърца на базата именно на изследвания на кучета. Както и огромната част хапове и медикаменти, които сега спасяват и удължават живота на милиони хора по света. Така че, имайте малко уважение, ако обичате.

--- Quote ---Освен ,това ти въвеждаш в употреба едно грешно определение ГРЪЦКИ помаци. Такъв термин няма г- н Пасков има помаци живеещи в Гърция ,България ,Турция,Македония, Косово .
--- End quote ---
Приемам корекцията, щом толкова ви засяга.
Помаци от Гърция...Става ли?

--- Quote ---Освен това както и ти си забелезал, изследването не претендира за кандидатстване за научно степен и признаване, то просто се следвало целта си  ,а  тя е дали има данни за по мащабно изследване, именно и затова то е публикувано в специализирано периодично издание.
--- End quote ---
Аз първо целта не я видях, или по-скоро не я намерих в прочетеното...
Вече писах защо. Изследване без ясни цели, критерии за оценка и опитна и контролна група не е изследване, а наукоидно занимание за пълнене на периодични издания за натрупване на точки от публикации.

--- Quote ---Така ,че ти като учен не би трябвало да отхвърляш изцяло това изследване ,защото то е опознавателно и целта му е да се види дали има почва за по мащабно.
--- End quote ---
Повтарям - такава цел не видях нито заявена, нито изпълнена, вече обясних двукратно защо смятам, че по този начин и бъдещите такива публикации са обречени откъм познавателна гледна точка.

nezir_9:
Za tezi, koito sa propusnali tova intervyu:

http://www.btv.bg/videos/search_videos.pcgi

Ne sme taka narecheni "POMATZI" - nie sme si POMATZI, i takiva se chuvstvame..

Pozdravi na vsichki!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version