Български > Автентични народни дрехи и носий

Komentari za POMASHKIA ETNOGRAFSKI MUZEI

<< < (2/8) > >>

PNK2003:

--- Quote from: nazmito on December 08, 2008, 08:05 ---      PNK2003,мисля тук в Сайта www.pomak.eu точно му е място за коментари на  помашкия етнографски музей.Има си тема отделно за това дето всеки каквото може да покажем,а тук само ще споделяме! Едно разкъсване или в друг Сайт няма да е  добре,та нали именно това да изразяваме и показваме тези уникални носии,традиции са в основата на нашата идентичност,тука си му е мястото мисля!

--- End quote ---

Може би не сте ме разбрали. Нямах предвид къде ще се показват коментарите, а как да е структурирана самата идея за "Виртуален музей".  Така както е организирана отделно галерията със снимки например, по аналогичен начин може да се направи и виртуалния музей.  По-добре е, както посочвате, това да бъде в рамките на този сайт. 

В крайна сметка този сайт си е ваш и както прецените, че е удачно, така направете.  В "чужда къща" не се бъркам в делата, както беше посъветвал един от членовете на форума.  Аз само споделих мнението си като гост по зададената тема...   

Metka:

--- Quote from: PNK2003 on December 08, 2008, 17:27 ---Може би не сте ме разбрали. Нямах предвид къде ще се показват коментарите, а как да е структурирана самата идея за "Виртуален музей".  Така както е организирана отделно галерията със снимки например, по аналогичен начин може да се направи и виртуалния музей.  По-добре е, както посочвате, това да бъде в рамките на този сайт. 

В крайна сметка този сайт си е ваш и както прецените, че е удачно, така направете.  В "чужда къща" не се бъркам в делата, както беше посъветвал един от членовете на форума.  Аз само споделих мнението си като гост по зададената тема...   

--- End quote ---
PNK,az haresvam ideiata ti..
Naznam oba4e dali sashtestvuvashtite  tehni4eski resursi sa dostat4ni.
No kato cqlo ideiata e dobra.
Materialite koito pod formata na snimki sa tuka sa v goliamo koli4estvo.Interesnoto i unikalnoto e tova 4e zaedno sas samite artikuli uma i komputarna grafika, koeto pozvoliava tezi koloritni motivi da se interpretirat i pod formata na gobleni ili pana.

PNK2003:
Точно това имах предвид.  Правилно сте ме разбрали.  Посещаемостта по раздели не мога да я коментирам, но предполагам, че във форума е най-висока.  Но това място не е най-удачното според мен.  Примерно влизам за първи път в сайта и искам да разбера нещо за културата на помаците.  Честно да ви кажа, от форума по скоро бих се объркал, ако не разполагам с достатъчно време да прочета всички мнения и коментари, респективно сам да си направя своите заключения.  Там е място за дискусии, където всеки да изразява личното си мнение.  От друга страна не пречи във форума да има препратки към въпросния раздел за музея.  Всичко е въпрос на техническа реализация.   

al-fatiha:
След като Метка ми обърна внимание на сн. № 9 в Музея, искам тук да му изкажа своята благодарност!

Ето едно невероятно потвърждение на връзката между помаци и албанци.

Но връзката ни не намира потвърждение само в тези красиви калцуни, но и в много други неща. Носиите са най-малкото.

Ето някои мои забележки:

1. И помаците, и албанците се заселват в планинските местности и предпочитат начина на живот там. Отглеждат най-вече овце.

2. В генетичното разположение на тези две общности се срещат еднакви "мотиви" - и това са характерните руси коси и сини очи. Специфичните цветове на косите и очите се срещат само при албанците и помаците.

3. И албанци, и помаци използват в народните си песни само по един, два или три инструмента, като те са: тъпан (алб. daull), тамбура (алб. tamburё) или кларинет (алб. klarinetё).

4. И разбира се, основен обединявашщ фактор е нашата дълбока религиозност, силната ни клетва и вяра!

Metka:

--- Quote from: al-fatiha on December 16, 2008, 19:03 ---След като Метка ми обърна внимание на сн. № 9 в Музея, искам тук да му изкажа своята благодарност!

Ето едно невероятно потвърждение на връзката между помаци и албанци.

Но връзката ни не намира потвърждение само в тези красиви калцуни, но и в много други неща. Носиите са най-малкото.

Ето някои мои забележки:

1. И помаците, и албанците се заселват в планинските местности и предпочитат начина на живот там. Отглеждат най-вече овце.

2. В генетичното разположение на тези две общности се срещат еднакви "мотиви" - и това са характерните руси коси и сини очи. Специфичните цветове на косите и очите се срещат само при албанците и помаците.

3. И албанци, и помаци използват в народните си песни само по един, два или три инструмента, като те са: тъпан (алб. daull), тамбура (алб. tamburё) или кларинет (алб. klarinetё).

4. И разбира се, основен обединявашщ фактор е нашата дълбока религиозност, силната ни клетва и вяра!

--- End quote ---

Al- fatiha ima i oshte neshto - po pomaskite sela 4esto se sreshta familiata - Arnautinovi.
I v Breznitsa q ima, predpolagam i v Ribnovo.
Osven tova vav ustnata ni tradicia prisastvat neizmenno pro4utite navremeto - Arnauti /albanci/, koito sa bili faktor na Balkanite ot nezpomneni vremena.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version