Български > История

Разказ за съпротивата при смяната на имената

<< < (2/4) > >>

Nazmi:

--- Quote from: jemal on December 28, 2008, 20:10 ---Поздравления, за публикуването на тези уникални документи.Четох ги със сълзи на очите и спомняйки си разказите на моите съученици от Брезница и Корница. Нека светът прочете за  -Истинското Време Разделно, а не за художествената измислица на Антон Дончев. Факти и още факти, това е пътят към истината, защото когато фактите говорят и боговете мълчат. Прекланям се още веднъж пред паметта на тези герои които с живота си платиха но не предадоха народа си.

--- End quote ---
   Davai Jemal,znam che imash mnogo  kakvo da ni kajesh i kato istorik,pishi tuk kato imash vreme.Pozdravi.Nazmi.

stomi_mc:
Neka publikuvam edin ot mnogobroinite razkazi koito imam sybrani v edna kniga koqto se kazva "Gorchivi spomeni" s redaktor Senem Konedareva ....

"КОЙТО ИДЕ ТАМ ЖИВ, НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.... ХОРАТА НАДДЕЛЯХА И ТРЪГНАХМЕ КЪМ КОРНИЦА"

Селим Зекиря Буковски от село Лъжница

През 1973г аз една сутрин излизам, бяхме деца - младежи и казаха, че един мой пръв братовчед размахва някакво знаме на Голака (местност между Корница и Лъжница). Бяло знаме, че са нападнали село Корница. Като видяха знамето се събраха много младежи и отидохме при кмета, който се казваше Чолаков, тогава му казахме , че искаме да идем на помощ на Корница. Той каза :
  - Слушайте сега,който иде там, жив няма да се върне, нямате право никаде да ходите.
Но хората надделяха и тръгнахме към Корница. Бяхме се събрали около 400-500 души общо с децата. По-възрастните казаха, че зада не ни изтрепят най-добре ще е да пуснат децата напред, а те след децата и точно така направихме. Като стигнахме на месността Водна река , прекосихме реката и който прекоси бой, там имаше конница от 9-10 конника. От нашите един Джибрата му викат, хвърли един камък по конника. Той падна и с падането друг се хвърли на коня и продължиха. Един мой приятел Мехмед, него го удари един и той падна и аз взех един камък и започнах да удрям по него и той се отдръпна. Аз нарамих приятеля ми, та през нивата го върнах през реката. От нашия народ имаше 4-5 души паднали в нивата, целите в кръв, бахтат ги, кучетат пуснаха и кой вече хванат. И аз с това момче (посочва човека до него) , Мишо му викат, свъртяли го бяха кучетата и го свалиха в реката, една жена, също я бяха свъртяли кучетата. Почнахме да се изтегляме, един мой пръв братовчед го простреляха, после продължихме нагоре - те стрелят, кучетат ни гонят, а едно момиче беше припаднало, аз я избутах на едно място и и помогнах да излезне нагоре.
  По същото време, кучетата събориха бащата на това момиче, защото той беше последен. Аз успях да я искарам до горе, а кучетата се върнаха. нашия народ се изтегли, излезнахме горе, събрахме се много хора. Гледаме надолу на това момиче баща и го бяха хванали кучетата и му бяха разкъсали дрехи, всичко. Няма кой да иде да му помогне, аз му отнесох панталони, та да може да се прибере.
  На кръчмаря - шурето Алил {моят дядо е това}, него го свалиха на ливадата там с бой, неговата сестра - смела жена, без страх мина през полицията и отиде да му помогне. Тогава нея нито я биха, нито нищо, тя отиде с мужа си, а ния си мислехме че те живи няма да се върнат. Тези, които се върнахме бити, ранени, нашия лекар не искаше да ни превързва и да ни преглежда. Било му заповядано. Обаче ние - хората го задължихме и той нямаше какво да направи.
   Като се изтеглихме от билото видяхме от Брезница народ пристигат към Корница. Но конницата се изтегли към тях, а към нас останаха само малко. Започнаха да стрелят към нас,за да ни сплашат да не се върнем. А другите отидоха към Брезница.
  Това беше страшно събитие, след това имената ни ги смениха, като идваха по къщите и хващаха бащите. Моя баща се криеше, бягаше, но го хванаха и му казаха че трябва да смени имената на всички от семейството. Но не той ни избра имената, а те сами ни ги бяха написали, каквито бяха писали такива имена носихме.

Nazmi:
Една boleznena istina po gore v razkaza na stomi_mc.......spomenite sa mnogo,bolkata ogromna dano nikoga ne se povtori tova,a i vqrvam che nqma kak da stane za poreden pyt sega sled kato Bg e chlenka na EU!!!

stomi_mc:
4oveka e ot moeto selo i kakto pisah v tazi slu4ka u4astva i dqdo mi.... sled edin takyv poboi dqdo mi bil dyrjan izvestno vreme v ov4i koji za da mogat da zazdraveqt ranite mu....
6te pi6a o6te istorii svyrzani s onova vreme, za da se razbere na kakvo sa bili podlojeni horata togava...

Nazmi:

--- Quote from: stomi_mc on December 29, 2008, 01:28 ---4oveka e ot moeto selo i kakto pisah v tazi slu4ka u4astva i dqdo mi.... sled edin takyv poboi dqdo mi bil dyrjan izvestno vreme v ov4i koji za da mogat da zazdraveqt ranite mu....
6te pi6a o6te istorii svyrzani s onova vreme, za da se razbere na kakvo sa bili podlojeni horata togava...

--- End quote ---
  Temata e obshirna,vseki ot nas po svoemu e izjivql tazi sramna stranica ot togavashnite upravnici,i az pomnq tova,bqh dete no v syznanieto mi sega vsichko si pripomnqm kato na lenta,drug pyt shte razkaja s tochnost koga i kak stana v moeto pomashko selo Tuhovishte- Gocedelchevsko,pomnq datata,denq i vsichko!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version