Български > История
Куман съм !!!
Dobrev:
--- Quote from: teo on December 31, 2008, 03:28 ---Дали днескашните Горани , Торбеси и Помаци са наследници на Куманите?Интересно ми е кажете си мнението!
--- End quote ---
Чии наследници сме?
Ето виж:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,607.0.html
Registrite na Selcha, Devinsko:
1518
=================================================
1569
teo:
Уважаеми Добрев,
документите които си дал,показват самата истина,че има и ислямизирани.Това никой не отрича!Всеки е свободен да се чувства такъв какъвто се смята.Тука целта ни е не да всяваме насила нашите мисли а да търсим варианти за произхода на помаците.Всяка страна е прав във търсенията си и аз не ги отричам.Но имам и право да вдиган и такива търсения където следите водят до Куманите.А те са много!Книгата която дадох,ако можете прочетете....и разбира след това да искам вашето мнение!
pomak BG:
Без да чета всичките коментари искам да кажа, че мойта версия с произхода на куманина си съвпада. Както заявих и по рано нищо на мегдана не е загубено или притопени и асимилирано. Разликата обаче между дошлите от североизток и от чгоисток тюрки е в пигментноста им. Несъм съгласен с куман в едно че той заявява, че още в корените си тюрките били такива и такива. Те са от монглоидната раса и нямат европеидна или семитско-индоевропеидни пигментни черти. Освен ако не са минали през териториите им. Вярно е че има една легенда за боз курт, ама курта си е курт (вълк), а човека си е човек, а и лигендите са си лигенди. Извинявам се че не прочетох коментарите ви, но нямам достатъчно време за това.
Пламен Пасков:
--- Quote from: pomak BG on January 01, 2009, 19:54 ---Без да чета всичките коментари искам да кажа, че мойта версия с произхода на куманина си съвпада. Както заявих и по рано нищо на мегдана не е загубено или притопени и асимилирано. Разликата обаче между дошлите от североизток и от чгоисток тюрки е в пигментноста им. Несъм съгласен с куман в едно че той заявява, че още в корените си тюрките били такива и такива. Те са от монглоидната раса и нямат европеидна или семитско-индоевропеидни пигментни черти. Освен ако не са минали през териториите им. Вярно е че има една легенда за боз курт, ама курта си е курт (вълк), а човека си е човек, а и лигендите са си лигенди. Извинявам се че не прочетох коментарите ви, но нямам достатъчно време за това.
--- End quote ---
Г-н Мехмед, една молба: изчетете мнението на "куманина" още веднъж, по внимателно, и ако видите "версия" или "теза" в този несвързан набор от думи, "съждения" и невежество, го посочете.
А най-добре прочетете цялата дискусия, тогава ще видите вашата теза на чие мнение повече подхожда.
Когато имате време, естествено.
pomak BG:
Г-Н Пасков не ми трябва много обеснение за да загрея за дадено нещо. С едно прочитане на постинга на уважавания господин куман еди какъвси аз достигнах до това мнение, след което подробно прочетох и останалите. Направи ми впечетление че посочения автор и книгата му наистина имат някаква научна стойност. Ще ви спомена на кратко какво е писал той. В посочения линг http://nedengora.blogspot.com/search/label/Kuman, автора накратко е обощил това което пише и в нашите книги с малки изключения за куманите печенегите и пр. народи, които дошли на Балканите през 11 в. В този линг http://nedengora.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35 е споменал връзката на обичаите и традициите в областа на храненето, раждането, свадбите и някой други празници на гораните с тези на турките от Средна Азия и Турция. Нищо ново под слънцето. Това само може да допълни моята теза. Като тук може да се посочи, че освен ислямския и християнския мистицизъм в областта на бита и културата гораните а и от там помаците унаследили и немалко черти от бита и културата на юруците, който дошли в Мала Азия и Балканите от Средна Азия.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version