Български > История
Куман съм !!!
Hashashin:
--- Quote from: subigi kurt on June 01, 2009, 11:20 ---Nyama tyurkski ezik a ima turski ezik. İma grupa ot Tyurkski ezici no gagauzite govoryat oguzki dialekt t.e. kakto seldjucite i osmanliite ta i kırcaliite i deliormanliite.
--- End quote ---
Е, хайде така да е. Но езика им доста се различава от говорения от турците в България език. Определено е много подобен на турския, но си има разлики и то не малко. За това казвам тюркски
Българин:
--- Quote from: Балканджия on June 01, 2009, 11:17 ---Леле, ма немой! Ти и нас ша на искараш кумани бря. Ти вече уби рибата. Тва че балканджиите са кумани не им го казвай, ако искаш да си нямаш проблеми. Нищо куманско нямаме. Село Куманите го знам, ама там са кумани, колкото аз съм френски барон ;)
--- End quote ---
Е, така е. Много неща не знаем за себе си.
Hashashin:
--- Quote from: Българин on June 01, 2009, 11:29 ---Е, така е. Много неща не знаем за себе си.
--- End quote ---
Хехе, леле. Айде стига глупости сме говорили. Няма при нас горе в планината ни кумани, ни куманки. Само една е имало- жената на Калоян- Целгуба. Ама тя е била замонашена в царския манастир в село Марян. И помисли малко, куманите- народ на степта ще ги заселят в планината дето ще измрат от глад или в крайморските степи, които по това време са били свободни?
Българин:
Ако видиш по-предния ми постинг, ще разбереш, че не са ги заселвали само в Стара планина, а и на много други места. Тези, които са били в Предбалкана, са били по-скоро войници със семействата им и са охранявали проходите. Когато османските орди превземат Търново, част от болярите (които имат куманска кръв) също се заселват в района на Дряново и Трявна.
Hashashin:
За болярите знам. Те още си пазят родовете даже. Е сигурно 90% от тях си приписват, че са боляри де. А де се е чуло и видяло конник да пази проход. Брат запознай се малко с военна тактика. Проходите се пазят от пеша войска. Именно за това прабългарите навремето са сложили славяните да пазят проходите.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version