Български > История

Куман съм !!!

<< < (10/19) > >>

Hashashin:

--- Quote from: subigi kurt on June 01, 2009, 13:37 ---İstoçnotyurkski dialekt:Uyguri,Kirgızi,Karlukovci,Çigil,Yagma,Tuhsi,Argu.

Zapadnotyurkski dialekt: Oguzi(Oguri),Kimek-Kıpçak(Kumani),Peçenegi,Azeri,Bulgari,Suvari,Gagauzi.

Gagauzite govoryat sışto kakto Turcite v BG, nyama razlika.

--- End quote ---
Има доста разлики. Трябва да ги чуеш. Много интересен език имат

AlperenKIRIM:
gagauzite imat sashtiq ezik s severo-iztochna turkska dialektika. osobenno s ludogorski i dobrudjanski turtsi. 

Hashashin:

--- Quote from: AlperenKIRIM on June 01, 2009, 13:46 ---gagauzite imat sashtiq ezik s severo-iztochna turkska dialektika. osobenno s ludogorski i dobrudjanski turtsi. 

--- End quote ---
Добре, може да имаш повече информация от мене, не знам. Но турския който се говори в Еленския Балкан има разлика с гагаузкия. Аз по него съдя, от него назнайвам малко.

Българин:

--- Quote from: AlperenKIRIM on June 01, 2009, 13:40 ---na vsichko "ok", osven Moldovskite gagauzi. te ne govorqt rumanski a govorqt rodniq si ezik gagauzski.

--- End quote ---

Анджак де. Може и да не съм се изразил правилно, ако не сте ме разбрали. Затова казвам, че гагаузите не са потомци на куманите. В т.нар. Кумански диоцез двата народа са живеели заедно, като държавниците са били куманите. Покрай католицизма и влиянието на власите-скотовъдци от Карпатите обаче бързо започват да се романизират, както са се претопили и в България, и в Унгария. Големи кумански родове обаче са основополагащи в династиите и на трите държави - България, Румъния и Унгария. Дори в Източна Унгария допреди 100-150 години е имало отделни райони, в които се е говорело на странен език, в който е имало много разлики с маджарския. Това го знам от един колега журналист - Радко Ханджиев, който живее в Будапеща.

AlperenKIRIM:

--- Quote from: Балканджия on June 01, 2009, 13:47 --- Добре, може да имаш повече информация от мене, не знам. Но турския който се говори в Еленския Балкан има разлика с гагаузкия. Аз по него съдя, от него назнайвам малко.

--- End quote ---

az sam ot dobrich , moga da govorq s gagauzi i gi razbiram % 100. gore dolu vsqka godina sam v kavarna.

i v internet ima dosta materiali za gagauzski ezik.

ami razbira se ima i razlichni dialekti na balgarski turtsi , naprimer rodopski turtsi ponqkoga trudno razbirat severnqshki turtsi.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version