Български > Кино и видео филми
Филм за Родопа и нейните чешми.
sema_rohleva:
Iskam na parvo myasto da blagodarya na boyandobrev ce postavi nacalo na tazi tema - tema za jivota i vecnostta.
Az za sajalenie ne moga da publikuvam snimki na cesmi , zastoto nyamam takiva vse oste , a ne iskam da pravya copy-paste ....ne moga da vi razkaja i legenda - zastoto vse oste ne znam takava, a ako kato studentka sam ucila nesto po bg folklor to prosto sam go zabravila.
No moga da spodelya s vas kakvo msilya az za tezi glatki jiva voda.
Cesmi sa se pravili i ste se pravyat ....Cesmi ima ne samo v Rodopa , a na vskyade v Bulgaria ....Cesmi sa se pravili i se pravyat ot balgari , turci , pomaci .....Te sa cast ot nasiya duhoven svyat ot nasata narodopisoholgiya ot vekove.Simvol na jivota i vecnostta - voda i kamak ...Nacin da ostavim nesto sled sebe si , no ne samo nesto , a izvor na jivot - 7 glatki jiva voda ..
Spomnete si kolko pati ste se spirali na takiva cesmi patuvayki zanyakade i ste otpivali ey taka s sepi studena i cista voda .....Ne ste li se cuvstavali precisteni , oblekceni ? Syakash tazi voda vi dava jivot....
Spomnete si kolko pati ste syadali kray cesmata vav vaseto selo i spomnyayki si za tozi koyto ya e sagradil ste se vpuskali v razgovori - kakiv dobar covek bese toy ......A ako sprete kray bezimenna cesma ste kazvali helal da mu e na maystora ......zastoto vi e dal jivotvorna voda ....
Eto tova zatova tryabva da se pravyat cesmi , za da ostane nesto sled nas i da pravim dobro na horata ....
A nakraya ne legenda , a istinska istoria - Predi okolo 20 godini dyado mi postroi cesma v pamet na Midjo mi Metka , koyto e pocinal na 23 godini i do sega kato ida na selo se otbivam tam ... otpivam 7 glatki jiva voda i go spomenavam s dobro ......
kasmet70:
В Смоленско като направиш чешма и мост се заравяли жълтици .Като след някъква причина е възникнало разрушение на създаденото съоражение,с тези жълтици да се въстанови.
За зла участ тази информация имали и иманяри(Балиевата вода -открадната бронзува скулптора от иманяри.Тази вода се посещава от хиляди мюсулмани и християни на гергьов ден.
Римския мост-до каньона на водопадите е разрушен за да се измъкне златото в основите му.Въстановен е от съвестни помаци от кв.Средок-гр.Смолян)
Заповядайте на гегьов ден на балиевата вода в Челенгирска махала-тя е с неповторим вкус.
Други чешми с добър вкус и "голяма опашка" са:
Мехмедовата вода в м-ла Станевска
мечката-в Пампорово
Каровата чишма в д.Райково
Ерол:
здравейте всички, аз съм Ерол Исметов, и с гордост се представям като жител от село Туховища/е и с гордост качвам снимки на моето родно село. Това лято си бях от ново там, и се опитах да заснема всичките чешми които познавам и ми са разкавали че има там. Ходих от барчина на барчина, в 40 градосови жеги, само и само да си направя снимки на тези чешми. и се радвам сега да видя че има хора както Назми и Рамие които се чели и разгледали снимките които съм качвал в албум.бг и всичко което съм писал в Уикипедия и други страници.
И като жители на това село, бих помолил всеки които прочете тозо пост, моля да ми изпраща всякакви снимки и информация за село Туховища, възможно стари, черно-бели снимки най-много ме радват. а информация също. Актуалното всеки си го знае, но старото почти никои не го помни, за това ви моля за помощ, дори и да е някоя много кратка информация, пак ще ми доиде добре да попълвам историята на село Туховиша http://tuhovishta.hit.bg/history.html (отоваря се с Internet Explorer)
също така разбрах че в Благоевград имало архиви за село Туховища от както е било създадено (от преди повече от 700 години) но за съжаление аз не съм си в българия и нищо не мога да направя да получа тези архиви. но, когато си отида от ново, другото лято, ще направя всичко което е в мое раце да ги имам тези архиви в рацете си.
sema_rohleva:
Zdravey Erol.Dobre doshal sred nas ... Nadyavam se dati dopadne nasiyat forum i zaedno da postignem povece za razvitieto mu , a kakto i za istoriyata na tvoeto selo ....Dokolkoto znam Nazmi e ot s.Tuhovica , ako se ne barkam ... Toy moje da ti pomogne , kakto i viscki nie :)
Nazmi:
--- Quote from: Erol_Ismetov on January 11, 2009, 15:53 ---здравейте всички, аз съм Ерол Исметов, и с гордост се представям като жител от село Туховища/е и с гордост качвам снимки на моето родно село. Това лято си бях от ново там, и се опитах да заснема всичките чешми които познавам и ми са разкавали че има там. Ходих от барчина на барчина, в 40 градосови жеги, само и само да си направя снимки на тези чешми. и се радвам сега да видя че има хора както Назми и Рамие които се чели и разгледали снимките които съм качвал в албум.бг и всичко което съм писал в Уикипедия и други страници.
И като жители на това село, бих помолил всеки които прочете тозо пост, моля да ми изпраща всякакви снимки и информация за село Туховища, възможно стари, черно-бели снимки най-много ме радват. а информация също. Актуалното всеки си го знае, но старото почти никои не го помни, за това ви моля за помощ, дори и да е някоя много кратка информация, пак ще ми доиде добре да попълвам историята на село Туховиша http://tuhovishta.hit.bg/history.html (отоваря се с Internet Explorer)
също така разбрах че в Благоевград имало архиви за село Туховища от както е било създадено (от преди повече от 700 години) но за съжаление аз не съм си в българия и нищо не мога да направя да получа тези архиви. но, когато си отида от ново, другото лято, ще направя всичко което е в мое раце да ги имам тези архиви в рацете си.
--- End quote ---
Zdrasti Erol -selski,iskam da ti blagodarq za ogromniq trud deto pravish za kulturnoto razvitie i istoriqta na edno pomashko selo.V tova chislo isakam da spomena i rabotata i truda na Rahmie,koqto si e 50% tuhovishtenka :) i napisa razkaza za edno krasivo selo pomashko-Tuhovishte! Sema e prava az sym ot tam Erol,poznavam bashta ti Ismet ot deca,znam che ste v Ispaniq i kato si idvash na gosti snimash,znam che ima i tvoi nad 1500 snimki tuk v Neta.....Neka ima takiva hora kato teb,tova koeto se pishe i snima ostava v istoriqta,pisah ti predi malko,che i filma" Otkradnati ochi" zapochva s kadri ot s.Tuhovishta -obshtina Satovcha- Gocedelchevsko.Hubavo e tuk vseki ako ima spomeni za rodniq krai da se znaem,vseko edno selce pomashko si ima svoite tradicii koito sa nezamenimi.!!!i
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version