Български > Кино и видео филми
"Mlogu dumash, mlogu plachesh" - филм за помаците в Гърция.
Пламен Пасков:
Бояне, гледай си Въча и Родопите, това е раят на земята!
И само така: с просвета и факти!
Chechliya:
Бояне, Бояне, пак се изказваш неподготвен:
1. Не съм получавал религиозно образование;
2. Освен от държавата, не съм получавал никакви стипендии, ни най-малко от арабски страни;
3. Не съм учил в арабска страна, а в европейска, по-точно в западно европейска;
4. Образованието ми е светско - всъщност и двете ми образования.
И защо да не деля хората на два вида - подкрепящи "възродителски" теории и други, борещи се за пълното осветяване на историята на помаците, дори от предосманския период? Ще ги деля и още как. И знаеш ли от кое се дразня най-много? Всъщност това е основната разлика между мен и Snake. Не се дразня, че във форума има ченгета, а се дразня, че се опитват да ни дават отвес на... Нека си стоят тук и да си четат. Ние нищо лошо не правим. Нито сме тръгнали партия да правим, нито държава, нито нищо. Искаме само истина. Ама защо трябва да ни се месят? Не могат ли само да си четат? Та ти момче, за мен ти не си по-различен от хората, провели/подкрепяли Възродителния процес и Родина. За това не можеш да се надяваш на моето уважение и колкото и филма да пуснеш, няма да откупиш нито помашката ми идентичност, нито религията ми. Аз съм откровен човек и няма какво да крия мнението ми за теб. Всъщност ти не си виновен за това, което си. Възродителите са виновни, че са ти промили мозъка. Но не мислиш ли, че вече е дошло време да се пробудиш?
"Не е ли настъпило за вярващите време сърцата им да се смирят при споменаването на Аллах и пред истината, която бе низпослана, и да не станат като дарените с Писанието преди, за които срокът бе дълъг, и закоравяха сърцата им, и мнозина от тях бяха нечестивци." - Коран, 57:16.
Селям
mustafa_b:
--- Quote from: boyandobrev on February 05, 2009, 17:58 ---Благодаря за коментарите! ;D
Досега не бяха ме обявявали за прокомунист, но явно и това доживях. Първо ме направихте християнин, после съботянин, сега и комунист. Явно много неща не съм знаел за себе си.
Тук има явно разграничение на два лагера. Тези, които са получили религиозно образование в арабски страни, с арабски стипендии и кръга им от приятели се опитват да прокарват проарабски идеи и позовавайки се на емоции и омраза, се изкарват жертви на гадните и конспиративни българи и мразят всичко, което по някакъв начин навежда на мисъл за връзка между помаците и българите. Всичко що не им оттърва се заклеймява като комунистическо, великобългарско, възродителнопроцесно и т.н и т.н
Останалите, които сме получили светско образование в нормални университети се позоваваме на признати исторически източници в търсене на нашите корени и истината за помаците.
Добре дошли са всякакви гледни точки, документално и фактологически обосновани.
Всички знаят, че не съм съгласен с изложените хипотези от Дорсунски и Мехмед относно произхода ни от араби, тъй като досега не са предоставили никакви преки доказателства.
Но никъде няма да видите да критикувам нещата, които са писали и които са документално обосновани.
Всички сме тук за да се учим един от друг и да споделяме различните си мнения.
--- End quote ---
Здравей, Бояне!
Позволявам си да се обърна към теб с лично местоимение в ед.ч., така както се обръщам към всички в този форум. Не те познавам лично. Нямам много мнения във форума, макар, че съм регистриран от преди повече от година. Започнах да пиша повечко през последните дни, провокиран от някои модератори, които триеха всяко второ мое мнение. Няма как да не забележа, че твоите мнения и труда, който влагаш в този форум са на особена почит сред определен кръг от участниците. Но, естествено, не всички са съгласни с твърденията ти. Аз също съм от последните. Искам да ме разбереш правилно - не се противопоставям на фактите и доказателствата, които излагаш /защото тогава излагам себе си/, а на позицията, която защитаваш и функциите, които се опитваш да изземаш във форума.
Подразних се от горния ти постинг, в който твърдиш, че тук има два лагера. Единият е на религиозните фанатици с проарабска ориентация. Вторият е лагерът на модерната интелигенция, тези които са завършили престижни светски университети. Не знам каква религия изповядваш, но мисля, че бъркаш исляма с християнството. Ислямът не е в конфронтация с науката, напротив от ислямска религиозна гледна точка тези, които са завършили университет и притежават знания са с цяло ниво над онези, които са се ограничили единствено в религиозните постулати. По твоето определение религиозните хора не биха последвали учените, според исляма обаче, е тъкмо обратното.
Да се твърди, че помаците са потомци на арабите и нямат нищо общо с българите е форма на расизъм. От друга страна - тезата, че помаците са чисти българи е вид шовинизъм. Лично за себе си мога да кажа, че съм мюсюлманин по вероизповедание, помак по култура и българин по националност. Какви са били моите деди, едва ли мога да докажа. По тези земи през миналите векове са странствали десетки племена и народи - все някой е оставил по нещо. Помашките фамилии - Бошнакови, Турчинови, Арнаутинови, Маджарови, Мъсърлии и прочие доказват, че сред нас има всякакви. И все пак, чувствам, че нямам никакво право да определям кой какъв е. Това би било кощунство!
Това, което ме обединява с останалите помаци, е религията и културата ни. Тези, които залагат на произхода са на много грешна позиция. Така е според моето скромно мнение.
Поздрави!
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on February 05, 2009, 22:25 ---Бояне, Бояне, пак се изказваш неподготвен:
1. Не съм получавал религиозно образование;
2. Освен от държавата, не съм получавал никакви стипендии, ни най-малко от арабски страни;
3. Не съм учил в арабска страна, а в европейска, по-точно в западно европейска;
4. Образованието ми е светско - всъщност и двете ми образования.
И защо да не деля хората на два вида - подкрепящи "възродителски" теории и други, борещи се за пълното осветяване на историята на помаците, дори от предосманския период? Ще ги деля и още как. И знаеш ли от кое се дразня най-много? Всъщност това е основната разлика между мен и Snake. Не се дразня, че във форума има ченгета, а се дразня, че се опитват да ни дават отвес на... Нека си стоят тук и да си четат. Ние нищо лошо не правим. Нито сме тръгнали партия да правим, нито държава, нито нищо. Искаме само истина. Ама защо трябва да ни се месят? Не могат ли само да си четат? Та ти момче, за мен ти не си по-различен от хората, провели/подкрепяли Възродителния процес и Родина. За това не можеш да се надяваш на моето уважение и колкото и филма да пуснеш, няма да откупиш нито помашката ми идентичност, нито религията ми. Аз съм откровен човек и няма какво да крия мнението ми за теб. Всъщност ти не си виновен за това, което си. Възродителите са виновни, че са ти промили мозъка. Но не мислиш ли, че вече е дошло време да се пробудиш?
"Не е ли настъпило за вярващите време сърцата им да се смирят при споменаването на Аллах и пред истината, която бе низпослана, и да не станат като дарените с Писанието преди, за които срокът бе дълъг, и закоравяха сърцата им, и мнозина от тях бяха нечестивци." - Коран, 57:16.
Селям
--- End quote ---
Чечлия, според мен акцентирате и фокусирате твърде силно на личността на Боян, като му отправяте тежки лични обвинения. Нещо, което в публичната част на един форум стои зле, и бие повече по вашия, отколкото по авторитета на Боян.
Не сте съгласен с гледната му точка, с позициите, с данните му, с представата му за произхода и историята на помаците.
Добре, какво ви пречи да извадите опровергаващи факти и да спорите принципно, по същество (както се надявам да са ви учили в западните университети, както твърдите) вместо да нападате личността Боян Добрев?
Който, още веднъж ще ви напомня: няма претенциите за нищо повече, от това, което е, не се държи менторски с вас, и пише с името си. А вие...продължението го знаете.
Ако вие се имате за по-възрастен и имащ правото от годините си да поучавате Боян, преди да тръгнете да му размахвате заплашително или поучително пръст, не е ли по-подхождащо на статуса и възрастта ви да се овладеете и да го оборите с аргументи и факти, а не с квалификации и с лични нападки?
Вие направо го отлъчихте от помаците!
Кой ви е дал такова право?!?!?
Тази ваша "Анатема" си е аналог на ВП, не се ли усещате?
PNK2003:
--- Quote from: mustafa_b on February 05, 2009, 22:42 ---
Да се твърди, че помаците са потомци на арабите и нямат нищо общо с българите е форма на расизъм. От друга страна - тезата, че помаците са чисти българи е вид шовинизъм. Лично за себе си мога да кажа, че съм мюсюлманин по вероизповедание, помак по култура и българин по националност. Какви са били моите деди, едва ли мога да докажа. По тези земи през миналите векове са странствали десетки племена и народи - все някой е оставил по нещо. Помашките фамилии - Бошнакови, Турчинови, Арнаутинови, Маджарови, Мъсърлии и прочие доказват, че сред нас има всякакви. И все пак, чувствам, че нямам никакво право да определям кой какъв е. Това би било кощунство!
Това, което ме обединява с останалите помаци, е религията и културата ни. Тези, които залагат на произхода са на много грешна позиция.
--- End quote ---
Във форума доста често се коментира въпроса за произхода на помаците. Изказвал съм мнения по доста от темите, задавал съм въпроси (доста често без отговор) и съм прочел почти всичко публикувано. Не знаех, че тези, които предимно четат, са ченгета. Интересна теория :)
Споделям цитираното от мен мнение на mustafa_b. Считам, че доста често емоционалните спорове във форума са в резултат на погрешно интерпретиране и боравене с понятия като народ, етнос, малцинство, произход, религия, националност и т.н. Само за пример ще посоча куриозното твърдение, че щом си мюсюлманин или приемеш исляма, то значи си помак или ставаш помак.
Иначе като цяло се придържам към твърдението, че всеки има право на самоопределяне...