Български > Кино и видео филми
"Mlogu dumash, mlogu plachesh" - филм за помаците в Гърция.
Тоска:
Използвахте достътчно демократичните си права. Преминахте границата на възпитание. За мене не са важни личните отношения а са важни правилата на форума ни. Ако вие продължавате да говорите срещу личностите във форума мисля че аз не мога да направя друго. Лични нападки и обиди не прощавам. Благодаря ви за направеното във форума ни досега.
Nazmi:
Искам да добавя само,че никой не е изхвърлил Метка или Снейк.Някой хора ни изоставиха когато сайта помак.еu имаме нужда.ДА,нашето богатство тук сте вие драги съфорумци,дето сте с нас в хубаво или лошо,дето си подаваме ръка когато ни е трудно! Няма да говоря какво огромно усилие ,лично време струва на Модераторите тук за да ви предпазим вас и да сте си у дома.А за онези дето се налагат и обиждат,дето не спазват правилата не са нужни тук.Работим и ще работим заедно! Темата е отворена,както и сайта помак е за нас всички!
shaban:
--- Quote from: mustafa_b link=topic=1218.msg9807#msg9807 ---
Да се твърди, че помаците са потомци на арабите и нямат нищо общо с българите е форма на расизъм. От друга страна - тезата, че помаците са чисти българи е вид шовинизъм. Лично за себе си мога да кажа, че съм мюсюлманин по вероизповедание, помак по култура и българин по националност. Какви са били моите деди, едва ли мога да докажа. По тези земи през миналите векове са странствали десетки племена и народи - все някой е оставил по нещо. И все пак, чувствам, че нямам никакво право да определям кой какъв е. Това би било кощунство!
Това, което ме обединява с останалите помаци, е религията и културата ни. Тези, които залагат на произхода са на много грешна позиция. Така е според моето скромно мнение.
--- End quote ---
Да се твърди,че помаците сме потомци на араби,турци, кумани ,печенегии др. и нямаме нищо общо с българите е расизъм.
Съгласен съм с теб Мустафа , ние имаме общност с българите на 99,99 % процента , но бих искал да те запитам дали наистина така назоваемите се днес като българи дали наистина са такива.
Солидарен съм и с твърдението ти,че ти си мюсюлманин по вяра,помак по култура и българин по националност.
Но ,може до има и хора които мислят ,че са мюсюлмани по вяра,помаци по възпитание и култура и помаци по етнос. Определението помаци по етнос не е в разрез с общия ни славянски произход .Да ние имаме общ произход с българите ,но те по една или друга причина са се нарекли българи , а ние помаци.Това не ни отделя едни от други ,просто сме част от славянската нация.На мен винаги ми е било тъжно и смешно на твърденията на такива като Пасков ,че днешните българи не са славяни и, а некакви други, защото с тези си твърдения не ние се отделяме от тях , а те се отделят от нас,тъй като планинските и най южните славяни ,никога не са имали досег с прабългарите.
Може да ти прозвучи като кощунство , но бих казал, че българите /християните/ от южна България не би трябвало така спокойно да се наричат българи по понятни причинил Е ,не бих казал и че трябва да се нарекат и помаци.
За мен е необяснимо - защо всички наблягат на несъществени неща , а не се гледа на очегледния славянски произход. Ти би ли ми отговорил ,защото виждам ,че си с поне една глава над доста форумци вкл. и над мен.Селям
mustafa_b:
Не знам, Шабан! Ти си историк, твоята работа е да се ровиш в миналото. Няма нищо лошо в това да се представят различни хипотези за произхода и формирането на даден народ. Лошото идва тогава, когато се прави политика на базата на историческите хипотези. Всеки е свободен да се самоопределя, но никой няма право да определя другите какви са на база произхода им. Важно е настоящето, миналото си е минало. Затова мисля, че най-силната нация е тази, която оставя членовете й сами да се причислят към нея без да им се натрапва произход, раса, религия и др. разграничения. Пример за това са САЩ.
Ако имаш доказателства за очевидни прилики със славяните, представи ги и всеки сам ще реши дали да ги приеме или не. Дори и "истината да излезе на яве", дори и да произхождаме от славяните, това едва ли ще ни направи по-добри граждани на нашата Родина.
shaban:
--- Quote from: mustafa_b on February 06, 2009, 14:50 ---Не знам, Шабан! Ти си историк, твоята работа е да се ровиш в миналото. Няма нищо лошо в това да се представят различни хипотези за произхода и формирането на даден народ. Лошото идва тогава, когато се прави политика на базата на историческите хипотези. Всеки е свободен да се самоопределя, но никой няма право да определя другите какви са на база произхода им. Важно е настоящето, миналото си е минало. Затова мисля, че най-силната нация е тази, която оставя членовете й сами да се причислят към нея без да им се натрапва произход, раса, религия и др. разграничения. Пример за това са САЩ.
Ако имаш доказателства за очевидни прилики със славяните, представи ги и всеки сам ще реши дали да ги приеме или не. Дори и "истината да излезе на яве", дори и да произхождаме от славяните, това едва ли ще ни направи по-добри граждани на нашата Родина.
--- End quote ---
Ето, виждаш ли тука въпроса не е в знанието или незнанието,защото знанието не е константа и не то е от значението за съзнанието. Аз съм толкова историк колкото си и ти и не миналото е от значение, а настоящието и бъдещето.Отделно ,формирането на народите ,както и знанието ,въобще не са константи,те продължават да се развиват от прохождането на човека на два крака ,като се премине през всички исторически периоди ,та и до ден днешен. Някой може ли да ми каже ,че формирането на народите е спряло и кога точно е спряло .Освен това етногенезиса независи толкова много от историческите хипотези ,той най вече е свързан със чувството за общност ,оттам нататък всеки си решава коя е неговата общност. Всеки страничен е в правото си да дава определение за нечия принадлежност и това е донякъде също от значение за формирането на етносъзнание. Щом някой ме определя за индианец и аз самия се чувствам такъв, какъв е проблема? Лошо е ако има разминаване в определенията и самоопределенията.Не виждам смисъл в това да се търсят исторически източници ,след като има Определение и Самоопределение.
Доколко сме добри граждани на нашата Родина, това също е относително , защото ние може да си мислим ,че сме добри граждани или пък селяни на нашата Родина , а нашата Родина може да е на друго мнение.В случая е по важно да има взаимоуважение и взаимозачитане.