Български > История

Nevrokopskata kaaza prez pogleda na V.Kynchov

<< < (3/5) > >>

tersid:
http://www.promacedonia.org/frp2/frp2_20_11.htm
Населението на Родопите е извънредно разпръснато и пъстро: ако на север то се състои от българи, на юг изглежда главно гръцко, докато в средата има, както казват,  стари мюсюлмански колонисти  ;) Има само малки села и 6—7 градчета. В тези планини открай време са се прикривали разбойници и недоволници :o . Военната окупация на Родопите и на Балкана би изолирала Тракия от останалата част на Турция.

Hashashin:

--- Quote from: tersid on April 11, 2010, 17:47 ---http://www.promacedonia.org/frp2/frp2_20_11.htm
Населението на Родопите е извънредно разпръснато и пъстро: ако на север то се състои от българи, на юг изглежда главно гръцко, докато в средата има, както казват, стари мюсюлмански колонисти.  ;)Има само малки села и 6—7 градчета. В тези планини открай време са се прикривали разбойници и недоволници :o. Военната окупация на Родопите и на Балкана би изолирала Тракия от останалата част на Турция.

--- End quote ---
И на тези мюсюлмански колонисти им се вика юруци. Точно в средата на Родопите са живеели преди да се преселят в Турция ;)

tersid:
Юруците са по нови колонисти и по принцип са населявали района Йенидже карасу ,който не е в Родопите и по принцип ,нали си само мерудия ти прощавам.Кажи нещо за по старите мюсюлмански колонисти ,ако знаеш.Всъщност ,юруците ако са живяли точно в средата на Родопите или съм юрук или съм дошъл отнякъде другаде на тяхно място.

Hashashin:
Юруците са живеели в Девинско, и между Девин и Чепино. В Девинско още има техни остатъци. Наистина не знам кога точно са се заселили юруците в Родопите, но в Балкана са са дошли в 15 век, Чел съм документи за своето село, където пише че са се поселики 10 рода юруци.  А за по стари мюсюлмански колонисти в Родопите ми е малко смешно да говоря имайки предвид колко Византийците са ''обичали'' мюсюлманите и ей така в зенита на мощта си ще ги допуснат да се заселят в предградията на столицата им. ;)

tersid:

--- Quote from: Балканджия on April 11, 2010, 18:30 ---  А за по стари мюсюлмански колонисти в Родопите ми е малко смешно да говоря имайки предвид колко Византийците са ''обичали'' мюсюлманите и ей така в зенита на мощта си ще ги допуснат да се заселят в предградията на столицата им. ;)

--- End quote ---
Почти улучи ,старите мюсюлмански колонисти сме заселени в Родопите ,демек в предградията на Константинопол и Солун ,за да може да възпираме нашествията на варварите - скитите - по новите славяни,авари и други едни.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version