Български > Дискусии

Батак - мит или реалност ?!?

<< < (25/126) > >>

IvayloIvanov:
Помненето на историята всъщност е начин човек да опознае самия себе си и хората около себе си. Да се поучи от допуснатите в миналото грешки и да не ги повтаря. Но за да има този ефект - трябва да се помни всичко, не само хубавото за себе си и не само лошото за останалите. За съжаление това тенденциозно помнене на историята изобщо не е български или даже балкански патент - това става почти навсякъде. Пример за едно и също събитие: През Балканската война българската армия превзема Одрин. Фортификацията е строена от немски инженери - и те, и военните са убедени, че тази крепост е невъзможно да бъде превзета с щурм, а след поне шестмесечна обсада. И някои добавят "... но само от прусаци". Ние я превземаме не шест месеца - за два часа.  С щурм. Без да сме наясно какво точно значи "прусак". Това не е просто военен подвиг - това е чудо. И ние много добре го помним. Но не помним как сме се държали после в самия Одрин и с какъв позор сме се покрили там. От своя страна турците много добре помнят нашия позор в превзетия град. Не помнят обаче собствения си - че войската им се е разбягала пред пет пъти по-малобройна армия, хукнала срещу непревземаема крепост с празни пушки.
В Гърция помят как сме потушили Драмското въстание (което пък ние не помним), но не знаят да са клали някого в Кукуш.
И в Русия помнят само победите и страданията си, но не и онова, което са причинили на останалите.
И в Англия е така. И в САЩ.
Изобщо - навсякъде в начина на помнене и оповестяване на историята има нещо изначално сбъркано и то произвежда неадекватни хора.

aki:
Да, Хадж е прав. Да се отговори на въпросите, кое е накарало Ахмед Ага да посегне на Батак. Защо не признаят, че костите събрани  в църквата са от различно време и на са толкова, колкото сега ги представят.  Кой е виновен за клането и колко са изкланите в Батак? Най-старите батачани знаят истината, но не искат да я кажат. Каза им я един чежденец и се вдигна врява.

EvroPOMAK:
За "Баташкото клане" - по некои стари останки на записки в тефтери на съвременници на туй събите,  в Батак има убити около 280 - 290 души, но със сигурност не повече от 300 души, което никак не прави това събитие по-маловажно като извършено престъпление, спрямо надутите цифри на жертвите които се тиражират от край време, а и това без да се коментира първопричината , което също е доста важно да се знае истината за причината, и това се премълчава с национално широко противорени уста и глуховати уши от всехь.  ::) ???
За "Помашките кланета" - през 1912г. - 1913г., пак според записките и спомените на съвременниците в около 110 - 150-те опожарени и бастисани помашки села по повод "Кръстилката", от всяко едно от засегнатите села има избити от порядъка най-малко от 20 до 350 души от всяко населено място, което никак не прави това събитие по-маловажно изравенаващо се на некой подобен уродлив евро-балканджиьо-азиатски геноцид. ::) ???
От тез цифри, никак не ще е нужно - наштьа стакмистика да изчеслева - средно претеглено аритметично или геометричното опиянено геройство на един, два народа, или етноса !  ???
Ако, ке се прави Руска или Турска задкулисна история за сметка на броя на убитите "Болгаре" или Помаце", то ще требва бая ровене в архивите и спомените за тези събития, особено в онези скритите тук-таме по прашасалите библиотеки, шкафове или избледняващи спомени на изчезващите старчковье и от Батака и от Помаклака.  8)
Истината за митовете и легендите за подобни събития са еднакво полезни да се развенчават и излазять на мегьданья за всички БГ - гражданчета и селенчета, даже и на Болканските нови народи, держави и с умножаващите се все повече гранични мироналагащи низами и солдатье сас синьонатовските си икономско железни чалми на главите.  ::)
И за Ахмед Агата и за сичко станало след него през туй време, да терамье адновремешните Руско-султански мераци, чрез стъпването на плещите на новосвободната БГ держава, солдатина яхнал кать магаре Болгарските людье - болгарчета, помачета, турчета и другие таквизе живущи, да може да си топи на воля в Белото море ботинките и ботушите, избегвайки Проливно-Босфорските заобикалки и то сичко туй за сметка на носещия слободата родена от Ахмед Аговия ятаган, редом с последствията от списванията на Макгахана, Скайлера и други такива Пиетровски рисунъци, че от тъй забаркана каша, хем да има слободни, хем да има виновни оставени безгрижно да си живуркат на воля и слобода, даже и сит и честит да биде и Рускийет Султански дворец!   ;D ???
Дори, ако ще и да се извадят на показ и по-старите Военни, Руски, Османски или БГ архиви, а и от туй нещьу, наштье ДС-КГБ историчари да не скачат и рипкать кать опарени и ужилени, когато некоя "Балева" или некой "Захарий" реши да тръгне да проучва тез неосветени тьомни Болкански добьи и тегобьи, от което осветеване, секьи ще има файда , и Болгарето, и Турките, и Помаците, че даже и Ахмаците !  8) :) ;)

Stanislav Stoianov:

--- Quote from: ibrahim65 on October 08, 2011, 08:05 ---Stanislav Stoianov е този път си показа боята няма що аферъм браво на теб.
Но кокто се казва на такава глава такъв браснач затова и аз ще те добоядисам.
-1 Си ограничен жалък нищожен за съжеление не мога да ти помогна сами са си наврял в тази кожа.
-2 Прехвърляш вината винаги на другия а пък ти си голямата работа герои с история и бъдеще няма що
 колко деца имаш колко ще имаш колко ще отгледаш на тази майка България на която вие и е.....маиката.
-3 Когато говорим за възродителният процес тогава малчите като теле в зеле не поимате никаква отговорност сега се перчиш.
-4 Да БРАТКО мой аз се ГОРДЕИЯ с батак защо ли защото тогава за пръв път вашата история споменава за ПОМАЦИТЕ и едно да знаеш от мен на спокоиният човек нервите са голями и още нещо историята се пише от този отгоре не от теб и мен ние можим само да я искривим.

--- End quote ---

--- Quote from: SIVEK on October 08, 2011, 04:09 ---............... Това е срамно петно върху българите мюсюлмани. Шест-седем метрови купчини от обезглавени девойки и невръстни дечица. Извинявайте ама чак такива зверства християните не са правили!...............

Не знам от къде да започна, дали да се смея, или да плача,как можеш с лека ръка  да слагаш всички мюсюлмани под един знаменател,да създаваш напрежение между мюсюлмани и християни.Такива като теб предизвикаха събитията в Катуница,от един криминален случаи го превърнахте в етнически проблем,ще запалите България еи. Всичко друго е наред в нашта страна само това и трябва една нова  Босна,тогава ептен ще го вапцаме и от 6-7 милиона няма да остане нищо и никой.Как може да пишеш такива глупости.Помисли малко реално на нещата ако не знаеш колко е 6-7 метра излез вземи метър и виж какво се получава.Много пъти съм писал спрете да мерите кой какво е направил и кой колко е.Помислете за децата ни нима, искате да продължава всичко това.Не мислете само за днес мислете малко и за  бъдещето.Този спор няма ли да има край.Разумните хора помнят историята и събитията до толкова,само за да не се повтарят такива грозни събития а ние сме се запънали като магаре на мост, сега ще решаваме правилно ли е било преди 100 години какво е станало.Мислете за напред и не позволяваите да се случат същите неща, защото след това всички ще страдат.Защо не оставите вече това кои в какво да вярва,щом спазва закона нека кои в каквото иска да си вярва и какъвто иска да се определя.     Никой не може да те накара или да промени мисленето ти.

--- End quote ---
Как реши че такива като мен са предизвикали конфликта в Катуница? Без да ме познаваш????  КОЙ Е ВЪРТЯЛ САБЯ И Е ВИКАЛ" ГЯУРИ! ЩЕ ВИ ИЗРЕЖЕМ ГЛАВИТЕ!???? Кой е етнизирал проблема? Я си напъни мозъчето и помисли по добре....  Заради такива като Ибрахим и сие, никога няма да се разберем! Провокатори! Сега и на тях ще им обяснявам нещата от живота.....
Ти не видя ли кой първи писа за Батак??? И то с гордост!!! Нашия приятел Ибрахим Е ГОРД , че прадедите му са клали жени и деца! Що за човек е това? Срам ме е от него. Незнам за вас!!!

Stanislav Stoianov:

--- Quote from: ibrahim65 on October 08, 2011, 08:05 ---Stanislav Stoianov е този път си показа боята няма що аферъм браво на теб.
Но кокто се казва на такава глава такъв браснач затова и аз ще те добоядисам.
-1 Си ограничен жалък нищожен за съжеление не мога да ти помогна сами са си наврял в тази кожа.
-2 Прехвърляш вината винаги на другия а пък ти си голямата работа герои с история и бъдеще няма що
 колко деца имаш колко ще имаш колко ще отгледаш на тази майка България на която вие и е.....маиката.
-3 Когато говорим за възродителният процес тогава малчите като теле в зеле не поимате никаква отговорност сега се перчиш.
-4 Да БРАТКО мой аз се ГОРДЕИЯ с батак защо ли защото тогава за пръв път вашата история споменава за ПОМАЦИТЕ и едно да знаеш от мен на спокоиният човек нервите са голями и още нещо историята се пише от този отгоре не от теб и мен ние можим само да я искривим.

--- End quote ---
Ти си срам за България приятелче... Само изверг може да се гордее с Батак....  Нищо друго няма да ти отговоря. Нека всички на този сайт преценят "достойното' ти мнение....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version