Български > Дискусии
Батак - мит или реалност ?!?
Jack:
--- Quote from: Hat on October 14, 2011, 09:35 ---Официално признат Помашки етнос ще има запомни го добре и никога не се сьмнявай в това.
--- End quote ---
Добре, и какво ще стане ако бъде признат помашкият етнос? Ще ти промени ли това по някакъв начин живота? По-добре ли мислиш, че ще живееш? Каква ще е разликата?
А замислял ли си се защо никога досега този етнос не е бил признат? Би трябвало да има причина, нали?
Kaplan:
--- Quote from: Stanislav Stoianov on October 13, 2011, 22:24 ---...
--- End quote ---
Stanislave няма да продължавам, не искаш да ме разбереш и добре няма проблем. Не искам да налагам мнение, просто говоря обективно и безпристрастно. Не съм излъгал не съм преувеличил или омаловажил. Ти говориш предубедено и това не ти дава възможност да мислиш реално. Ако става дума за къде има повече мръсотия просто не ми давай като за пример Турция. Аз все още не съм ходил но 80% от познатите ми са ходили а останалите 20% са от там... Затова, някои места там са ми толкова познати всеедно съм ги виждал на живо. Кои са известни със хомосексуализма не знам - но не ще да са османците, такъв народ май не съществува ;D обаче българската звезда АЗИС май на нас носи такава слава :D Няма да изпадам в много писане по останалите ти точки - просто няма смисъл. 1 твое изречение пропито с ненавист даже не се нуждае от коментиране. Моето си е мое - твоето си е твое. А като ме попита - коя е моята култура (и не е ли тя западна) ще ти отговоря моята култура е културата на Помаците. Сигурно знаеш за какво става въпрос. След тази култура най-позната ми е българската култура - която не е такава каквато на теб ти се иска. Българската култура е типично - алъш вериш, далаверка, пазарлък, викане по пазара "айдее на бикините". Ако ти не си И с това съгласен, значи си потомък на емигранти в чужбина (запада ;D ) и не знаеш какво е тука в България. Аз обичам тази България която не иска да копира парадите на гейовете в Холандия, за тази България която отбелязва православните празници а не копира католическия "Св. Валентин", България която държи на собствената си култура - шарена и пъстра, в която се преплитат мюсюлмани и християни, турци, българи, помаци и роми...
Историята си е история - "тя ни показва какви сме били и какви можем да сме", Били сме и завоеватели били сме и владени - какви ще сме сега зависи от нас.
Rasate:
--- Quote from: ibrahim65 on October 13, 2011, 23:30 ---Stanislav Stoianov обвиняваш хората в какво ли не а не си гледаш в твоите гащи какво си родил ако си погледнеш ще се оплашиш.
Каква Чаталджа какви пет лева кажи нещо по подробно че ми е интересно колко патрона са истреляли твоите герой и като са чули че идват Турците си са плюли на петите обратно към България по това време Турците са воювали на друг фронт и това е било свободна зона.
Когато говориш за България ти фърка слюнка от устата все едно искаш да се харесаш на някой вземи и се раскарай малко по България за да видиш за какво спориш и заслужава ли си колко има турско говорящи и колко има циганско говорящи колко има ПОМАШКО говорящи колко хора празнуват трети март по малко са от тези кадето парадираха по София с третия пол.
Но всичко това си са твои проблем аз имам едно предложение да се направи паметник на загиналите ПОМАЦИ в Батак защото там няма каде да сложи човек едно цвете и да изочи една дувъ.
--- End quote ---
Ибрахим65 погледни историята-България практически воюва сама с Османската Империя.Виж самите битки-ако не са били Румънците доста различно щеше да изглежда.
Виж през 1913г. колко български сили остават при линията Мидия-Енос.Виж гръцката войска при Кресна и т.н.
Самата междусъюзническа война е пълна с грешки на генералният щаб,но и "съюзниците" и те имат редица грешки.България е можело да се справи едновременно със Сърбия и Гърция.Има спиране и на турските части,но румънците подтикнати от Русия коренно променят нещата.
Поздрави
Stanislav Stoianov:
--- Quote from: Kaplan on October 14, 2011, 15:12 ---Stanislave няма да продължавам, не искаш да ме разбереш и добре няма проблем. Не искам да налагам мнение, просто говоря обективно и безпристрастно. Не съм излъгал не съм преувеличил или омаловажил. Ти говориш предубедено и това не ти дава възможност да мислиш реално. Ако става дума за къде има повече мръсотия просто не ми давай като за пример Турция. Аз все още не съм ходил но 80% от познатите ми са ходили а останалите 20% са от там... Затова, някои места там са ми толкова познати всеедно съм ги виждал на живо. Няма да изпадам в много писане по останалите ти точки - просто няма смисъл. Моето си е мое - твоето си е твое. А като ме попита - коя е моята култура (и не е ли тя западна) ще ти отговоря моята култура е културата на Помаците. Сигурно знаеш за какво става въпрос. След тази култура най-позната ми е българската култура - която не е такава каквато на теб ти се иска. Българската култура е типично - алъш вериш, далаверка, пазарлък, викане по пазара "айдее на бикините". Ако ти не си И с това съгласен, значи си потомък на емигранти в чужбина (запада ;D ) и не знаеш какво е тука в България. Аз обичам тази България която не иска да копира парадите на гейовете в Холандия, за тази България която отбелязва православните празници а не копира католическия "Св. Валентин", България която държи на собствената си култура - шарена и пъстра, в която се преплитат мюсюлмани и християни, турци, българи, помаци и роми...
Историята си е история - "тя ни показва какви сме били и какви можем да сме", Били сме и завоеватели били сме и владени - какви ще сме сега зависи от нас.
--- End quote ---
И ти не желаеш да ме разбереш, но все пак благодаря ти за този отговор. Алъш-вериша не може да се каже че е типичен за българите християни или поне за интелигентната част от тях. Аз примерно ненавиждам алъш-вериша. Аз искам точни и принципни отношения. Не искам лавиране , надлъгване и измами. Според мен, всичко което ти ми би дал за пример, със далаверите по високите етажи на властта, шуробаджанащината и т.н. си върви като насадено от османския период, и подсилено през комунизма. Всеки си имаше тогава човек, който да го прави.... Връзките решаваха всичко. И така си караме по инерция. Дано се изчисти с поколенията до някаква степен.
Притеснява ме циганизацията на българия. Чалгата. Позьорщината. Надявам се и това да премине, както премина периода на мутрите през 90-те години.
Ще видим. Аз поне знам как да възпитам децата си да бъдат по добри хора.
За пъстрата култура на България мнението ми е следното. Смесен народ сме и затова имаме такова богато културно наследство. Много етноси са се консолидирали и са дали облика на днешния българин. Преброяването е посочило 85 % българи. Всички са от различните етнографски области. Продукт са на смесване на различни народностни групи. Оформили са специфична култура, носии, музика и танци, но все пак са сходни и почти еднакви. Израснали сме с културата на всички и затова я приемаме като наша. На мен баба ми като дете ми е пяла и "Кога зашумят шумите" и "Девойко мари хубава" и "Лале ли си, зюмбюл ли си"....Но бидейки българи, те са заедно и са силни. Няма как да се разделят, защото са израснали с българско самосъзнание. А със сигурност са различни. Аз ако застана до един шоп - разликата във физиономиите ни е огромна. Продукт сме на смесването на различни етноси. Но самосъзнанието ни е едно. Докато вие държите да сте други. Малко като любовници. Ние ви искаме, вие не ни искате. Същия случай е и с македонците. Макар че културата ни е почти еднаква, с изключение на няколко специфични обичаи. Извинявайте, но като напиша помашки песни в интернет и ми излизат песни които знам, които съм пял на маса и които не се различават съществено то песните на фруги етнографски области, а от останалите родопски - съвсем. Разликата е че се пее за герои с мюсюлмански имена....
Поздрави.
Stanislav Stoianov:
--- Quote from: ibrahim65 on October 13, 2011, 23:30 ---Stanislav Stoianov обвиняваш хората в какво ли не а не си гледаш в твоите гащи какво си родил ако си погледнеш ще се оплашиш.
Каква Чаталджа какви пет лева кажи нещо по подробно че ми е интересно колко патрона са истреляли твоите герой и като са чули че идват Турците си са плюли на петите обратно към България по това време Турците са воювали на друг фронт и това е било свободна зона.
Когато говориш за България ти фърка слюнка от устата все едно искаш да се харесаш на някой вземи и се раскарай малко по България за да видиш за какво спориш и заслужава ли си колко има турско говорящи и колко има циганско говорящи колко има ПОМАШКО говорящи колко хора празнуват трети март по малко са от тези кадето парадираха по София с третия пол.
Но всичко това си са твои проблем аз имам едно предложение да се направи паметник на загиналите ПОМАЦИ в Батак защото там няма каде да сложи човек едно цвете и да изочи една дувъ.
--- End quote ---
Ибрахиме. Турците са се насрали от страх и са бягали панически. Като са чуели "по 5 на нож" мятали пушките и са бягали като зайци.... Има много разкази на очевидци - западноевропейци и американци... Но не в това е въпроса. Личи си че не си запознат. Затова -чети повече и говори по малко. Я прочети за обсадата на Одрин и за колко време е превзет.... Зяла Одринска тракия е била освободена от българите, но заради започналата междусъюзническа война, армията се изнася от тракия и отива да се бие срещу Гърция и Сърбия в Македония. Турците надигат глава, виждат че няма никой , и пак тръгват на масови кланета из ОДринско. Това е така наречения тракийски погром и тогава бягат 500 000 българи - така наречените тракийски бежанци, за които Турция ни дължи обезщетение. Реките на тракия са били пълни с трупове на Българи. Клането е било яростно и жестоко!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version