Български > Дискусии
Батак - мит или реалност ?!?
Пламен Пасков:
--- Quote from: kasmet70 on January 19, 2009, 12:56 ---;D ;D ;DЩом е имало български чорбаджий и са се строили църкви ,значи е присъствие.
--- End quote ---
Момче, ако не ме лъже паметта или не бъркам, вие сте на 17 години, и за ВП знаете само по думите на вашите родители и деди. И въпреки това сте наясно колко болезненно се отнасят те към това насилие в близкото и малко по-далечно минало.
Сега седнете и прочетете това, което съм писал в постинга си, и го умножете по 10-20-50 пъти, защото е било страшно, и продължило над 2.5 века.
Даже за тези помаци, които са избягали в края на XIX И в началото на XX век в Турция, нещата още не са свършили, и никой никакви имена и етнически принадлежности не им е връщал, и са си записани твърдо във всички документи като турци, и точка!
Не се гаврете с нещастията и страданията на продаваните за роби, грабените, насилвани и подтискани българи, защото минимум за половината от този срок вашите собственни деди са били подлагани на същата "диета"!
Млади момко, простете ми назидателния тон, но това са важни неща, и е крайно време да го проумеете и да се отнасяте към тези въпроси с нужното уважение и сериозност!
Робството и избитите не заслужават вашето фриволно отношение, сякаш става дума за компютърна игра с много стрелялка и кока-кола с чипсове до вас, а не за съдби на стотици хиляди пострадали!
--- Quote ---Що се отнася 30-40 мил. йеничери то тогава няма турци в Турция,всички са потурчени в Турция.
Трябва да смените источниците си г-н ПП,защоти и Вие живеете в заблида.
--- End quote ---
Дали аз съм в заблуда?
Дали турците са тюрки? Дали американците са англо-саксонци?
Дали индианците, негрите и метисите в Южна и Мезо Америка са иберийски испанци и португалци?
Дали негрите в Мали са французи?
Дали негрите в Кения са англичани?
Дали минимум 10-15% даже от малоазийските "турци" не са генетически наследници именно на балканските българи, а диарбакърско живеещите не са поне още 7-10% наследници на Ванандовите българи?
Научете историята и тогава си позволявайте на мен да ми казвате да си "сменям източниците"! Защото, колкото и да ви е тъжно - източниците не могат да се сменят, защото хронистите от тези епохи са отдавна известни, прочетени, проучени и сравнени.
И нови няма как да бъдат измислени, освен ако вие не се наемете да ги изровите, намерите, прочетете и дешифрирате в археологическите разкопки, с които да опровергаете макар и 2-3 от старите хронисти. А, и да не забравим: и да си защитите тезата и откритието с доказателственна част на съответните научни симпозиуми.
Това ще бъде сензация, дерзайте, ако ви стиска, в това ялово и неблагодарно дело.
Дотогава научете поне тази безспорна история, която е и ваша история, история на българския народ и на вашите деди, и не ми давайте неизпълними, необосновани и невъзможни съвети!
kasmet70:
Прочетете какво пишат европейските учени,а не тези който имали интерес за създаване на етнически конвликт с цел завземането на имотите на помоците ,и иселването им в Турция.
Що се отнася до възръст не е критерий за знание.Вие да не би да помните та вярвате на изопъчени факти.Броя на жертвите е голям ,защото има не малко самоубиства .
Пламен Пасков:
--- Quote from: kasmet70 on January 19, 2009, 13:35 ---Прочетете какво пишат европейските учени,а не тези който имали интерес за създаване на етнически конвликт с цел завземането на имотите на помоците ,и иселването им в Турция.
--- End quote ---
Кои по-точно от европейските учени и за кои точно събития ми препоръчвате да прочета?
И какъв интерес според вас са имали Джануариъс МакГахан, Виктор Юго от "създаване на етнически конфликт", когато резултата от този конфликт вече са били десетки хиляди разлагащи се трупове, 2 пъти повече роби, изгорели къщи, черкви, ограбени домове? Колко са се обогатили те според вас от избягалите след 1878 година мюсюлмани?
Колко от мюсюлманите, които не са вземали участие в репресиите, са пострадали?
Защо в Лудогорието нямат оплаквания и спомени за чети, комити и терор?
За какъв точно конфликт смятате, че са се надявали "недобросъвестните" според вас не достатъчно европейски учени?
И откъде, според вас са Макгахан, Виктор Юго, Карнегиевата анкета и други "проверяващи", според вашите географски представи?
От Владивосток, или от Пекин? Щото, ако тънко се опитвате да намекнете за демонизираната Русия, трябва да ви напомня, че и Москва си е в Европа, ама да ви улесня, не са били от Русия.
--- Quote --- Що се отнася до възръст не е критерий за знание.
--- End quote ---
Възможно е, но във вашия случай не сте в състояние да докажете противното.
--- Quote ---Вие да не би да помните та вярвате на изопъчени факти.
--- End quote ---
Когато нещо е записано и протоколирано от свидетели-съвременници, няма нужда аз да съм там, за да се уверя, че се е случило.
Става дума за анкети, разследвания и описания на десетки хора, не за размисли и хрумвания над чашка чай на 1-2 руски или някакви други пробългарски агенти, както се опитвате да го изкарате.
--- Quote ---Броя на жертвите е голям ,защото има не малко самоубиства .
--- End quote ---
Вие това сериозно ли го изтъквате като "аргумент", или се подигравате?
Става дума за десетки хиляди избити, и за стотици хиляди прогонени, ограбени, заточени, разпиляни и строшени съдби!
Излиза, че жертвите били много, щото българите били психически лабилни и взели да се самоубиват ей така, статистика да става и да отровят рахата на султана?
Вие май бъркате Перущица с Батак, и Ахмед Ага Барутинлията с Ахмед Ага Тъмръшлията, а съветвате мене да си сменям източниците на история.
Аз бих се засрамил...за вас не знам...
Nashenec:
--- Quote ---Когато цитирате МакГахан....ми става просто смешно.ще ме попитате защо?
1.Човека е женен за руска княгиня и вербуван от Русия
2.Изцяло работи за интересите на Русия.Как ще кажете?
3.Ами за да покаже че, броят на убитите във Батак е много..... тоест повече от 5 000 ...той описва своите записки много съмнително ;D Посочва че във всеки български дом са живеели 25-39 човека.Защо избягва до това...защото всеки знае и може да брои количеството къщи във Батак и да разбере че са около 400.
4.Тоест за да останат 2000 живи от населението на Батак и да покажат че,са убити 5000 излиза че всяка къща има повече от 25 човека...тоест селото е 7000-9000
5.Според вас това възможно ли е ?
6.Тогава, къде са тези огромни къщи за по 39 човека.Това е цел пансион бе хора?Смешно е !!!!!
7.А и това не показва ли че така нареченото "робство" май не е никаво робство.
8.Защото за да изхраниш такава "чиляд" ....трябва да имаш много ниви и стотици овце и крави.Значи огромни къщи изобилие от деца и добитък.....това оборва веднъж за винаги сентенцията че, е имало некакво си робство.
9.Нека сега да изчислим 400 къщи х 7 (двама родители и 5 деца) човека прави ...прави 2 800
10.Колко казват че са останали във селото.... около 2000 души .Тогава реалната бройка на убитите са 800 души .....не като се твърдеше че,са били 5000-9000.
11.Освен това защо не се споменава и набезите на БАТАШКИТЕ комитаджии във турски и помашки села и колко души са убити.Това продължило цели три години.
12.Нека да погледнем по обстойно на нещата и ....ще разберете че всичко е организирано по отрано и по отпреди именно от Руската страна
13.Има снимки на руския консол във Пловдив сниман със Баташките комитаджии.А и много секретни документи и телеграми .
14.Имнно ръководителите на Баташките комитаджии ,още вечерта знаейки за нападението на Помаците над село Батак избягват със семействата си.
15.Помашките чети не искат да има клане и те настояват да се предадат тези които са нападнали техните семейства и села и са убивали и безчинствали.
16.Организаторите на комитаджиите организирват народа за отпор катот скриват исканията на помаците ....а самите те избягват от поелсражението.Целта е да се предизвика кръвопролитие и да дадат на Русия да идва да спасява славяните.Това е ....ще продължа после сега излизам на работа.
--- End quote ---
Teo , priemi moeto uvajenie kam tova koeto si publikuval.
Logi4na statistika plis elementarni istoriu4eski poznania i mitovete otivat na kino.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Nashenec on January 19, 2009, 14:01 ---Teo , priemi moeto uvajenie kam tova koeto si publikuval.
Logi4na statistika plis elementarni istoriu4eski poznania i mitovete otivat na kino.
--- End quote ---
Тео, естетсвенно, ще бъде щастлив от вашата поддръжка, но щом сте толкова съгласен с неговите "аргументи" и "математическо-демографски" изчисления, бихте ли се опитали да отговорите на моите забележки на този възхитил ви негов постинг?
Ако може, с реални аргументи, а не с изсмукани от пръстите математически гимнастики и котешки каваци.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version