Български > Дискусии

Батак - мит или реалност ?!?

<< < (77/126) > >>

Svetlina:
Странно поведение имате, Г-н С.Д., били сте на място, в БНТ, пък не сте опровергали журналистите публично.

Странно е също, че и разпространявате мита за избитите болярски родове при християнизирането на България, които дори украсявате в интервюто си пред в."Новинар":

http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm

Удивена съм с каква лекота употребявате думата "АКО" в историческите си писания. Всъщност специалността "геополитика" не означава "специалист по българска история", нали?

Напомняте ми много на френския езиковед Б.Лори, който също изглежда е "голям специалист" по българска история.

Приятен ден Ви желая.

С.Д.:

Уважаема Светлина, истината е, че никой от тези журналисти, не ме е попитал за образованието ми. Предпочели са, да проверят нещо в Гугъл, подобно на Вас, за което не им се сърдя, разбира се ;)
   Лично аз, не разпространявам никакви митове, уважаема Светлина. Съвсем скоро, предполагам още тази година, ще излезе една автентична книга на български език и за българската история, в която ще бъдат описани твърде интересни събития, умишлено премълчавани векове наред  ;). Относно "специалист по българска история"...ако лично познавате някой "голям специалист", бихте могла да се поинтересувате, дали ме познава лично, както и за мнението му върху моите познания  ;).    Геополитиката, уважаема Светлина, включва освен науката "история", също и науката "география". Лично аз съм "специалист" по древна история на света, което е доста по-натоварено и сложно "понятие" от "съвременна българска история", все пак  ;). Надявам се, че не възприемате българската история за нещо по-сложно и неусвоимо, от древната световна история?
  Хубав и успешен ден!

Svetlina:
Разпространявате, Г-н С.Д. и то съзнателно, например този, а той е един от многото, които разпространявате, служейки си със съюза "АКО", ето един пример:

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?
- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. .....

Горното е откъс от Ваше интервю, затова Ви посочих връзката към сайта православие.бг:

http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
На 2 май 2007 г. се навършват 1100 години от кончината на св. княз Борис, основателя на българската християнска държава във всичките й измерения: духовност, словесност, писменост, изкуство, култура, строителство, законодателство и пр. Честването на подобни юбилеи е национална кауза, подкрепяна от главните държавни институции и подготвяна години наред. Понастоящем, стотина дни преди юбилея, липсва раздвижване в тази насока. България е все още неблагодарен длъжник спрямо паметта на своя Покръстител. Една от причините за това недостойно отношение са натрупалите се лъжовни митове, свързани с неговата личност, неговото време и неговото дело. Сред тях важна роля играе митът за мнимото "избиване на 52 болярски рода".

Този мит се е вкоренил дълбоко както в историческата наука, така и в множество художествени произведения, които пресъздават Покръстването на българите. Залегнал е съответно и в обществената мисловност на българството още от времето, когато то се самоосъзнава и изгражда своята идеология през ХІХ век, а в хода на този процес преоткрива и личността на Покръстителя.

Въпросният лукав мит гласи, че при потушаването на бунта на болярите скоро след Покръстването св. Борис уж бил избил не само главатарите на бунта с техните синове – на брой общо 52 души – но изклал и целите им родове с жените, децата и пр.

Убиването на двигателите на бунта е действително историческо събитие. Но само по себе си то не грабва въображението и не прави мит. Убитите са виновни в извършването на най-тежкото престъпление във всяка държава – въоръжен опит за насилствена смяна на законната власт и убиване на законния държавен глава. Според законите на всички държави, откак свят светува такова престъпление се наказва със смърт. Князът е длъжен да изпълни законността, която сам той въплъщава. Следователно има екзекуция, а не клане. Няма нещо, което да задейства въображението и да подхрани митотворна драматургия.

Svetlina:

--- Quote from: С.Д. on January 14, 2012, 11:05 ---
    Уважаема Светлина,
за голямо мое съжаление, никога не съм изучавал науката "геология", което считам за свой пропуск. Вие, очевидно, сте проследила "нещо" из Гугъл, но там може да се "открие всичко"  :). Позволявам си тук да поместя две снимки с един от моите учители, основателят на науката "Геополитика" в Сорбоната - проф.д-р Франсоа Драйфус, както и една снимка с доскорошния премиер на Франция - Жан-Пиер Рафарен. Проф. Драйфус е внук на генерал Алфред Драйфус, за когото можете да се информирате и от други източници, не единствено от Гугъл.

--- End quote ---

Г-н С.Д. вашият "преподавател по история"  в университета Париж-Сорбона е специалист по история на Германия и има славата на плагиат (за което е осъден във Франция и официално го е признал) и боравещ доста произволно с историческите факти, според доста френски историци.

Не се учудвам, че е бил "преместен" да преподава история на НЕ-специалисти, в случая бъдещи геополитици със спец. "география" като Вас. Името на този "учен с вкус по-скоро към полемиката" (както го окачествяват френските историци) е опетнено и от неточностите, които той е допускал в трудовете си.  Явно му е помогнало роднинството с кап. Драйфус и 100 години след "делото Драйфус".

Очевидно прилагането на "теория на вероятностите" (в стил "Ако Ботев се беше навел....") в боравенето с исторически факти сте усвоили доста добре от него, когато той е бил поне 75-годишен.

Явно е, че търсите начин да станете известен заради други цели.

С.Д.:

Уважаема Светлина, аз никак дори нямам намерение и желание, да водя сериозна дискусия с Вас, повярвайте ми. Бих водил наистина сериозен разговор с хора, когато разкрият името и лицето си, но във Вашия случай това е неосъществено досега  ;) Както и да е, оставям без коментар написаното от Вас, тъй като е крайно несериозно празнодумство. Ще спомена единствено заради останалите участници тук, че проф. Драйфус бе председател на Световния съвет за отбрана до 2008 г.
   Уважаема Светлина, пожелавам Ви весели занимания! Бъдете така любезна, обаче, да не ме занимавате повече със себе си, както и да не празнодумствате по адрес на хора, които никак не познавате  ;) Още повече, когато самата Вие не сте разкрила нищо за себе си, а си позволявате да коментирате и квалифицирате непознати, едно подобно поведение би било определено като твърде лошо възпитание, как мислите?
   Хубав ден!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version