Български > Дискусии
Батак - мит или реалност ?!?
Пламен Пасков:
--- Quote from: shaban on January 21, 2009, 12:43 ---г-н Пасков никой от нас не отрича ,че в Батак е извършено жестоко клане. Но не сме съгласни в официалната българска история да се пише ,че са извършвани убийства на жени и деца защото това не е истина.В действителност избито само мъжкото население на градчето.
--- End quote ---
Само че именно тази ваша действителност се нуждае от доказване.
От една страна имаме Джануариъс Алоишъс МакГахан, американец и специален кореспондент на американското издание Daily News, които и го пращат за тези репортажи на Балканите. Той е бил 3 месеца след събитието, среща се и говори с оцелели и записва именно техните думи, както и каквото самият той е видял. Колко години бил живял в Русия, няма значение. И сега много от вас живеят пръснати по света, аз, за съжаление, в това число. Това не ни прави не-българи и за нас България винаги ще си остане Родина. Друг е въпросът - ще съумеем ли да я направим Родина и за децата си.
И, от друга страна имаме ваша гледна точка, която се нуждае от доказване.
Ами направете го!
Нямам нищо против да видя и прочета друг ракурс за тези събития, но не от съвременна, а именно от тогавашна гледна точка.
--- Quote ---Да се дава цифрата 10 000 души население през 1876 г.на планинско населено място като Батак е смехотворно на фона на официалната статистика която твърди че около 1890 г. София е била населена от 17 000 души.
--- End quote ---
Не знам, колко е била София тогава. И няма значение. Говорим за Батак, за това е темата. И МакГахан ясно пише за 200 дъскорезници, за 900 къщи и за население между 8,000-10,000, от които оцеляват около 2,000.
Всичко останало са екстраполации: колко бил Пловдив, София, Бургас...нещата през 1876 не са били с днешните пропорции.
София преди 20 години беше милион, сега е 2.5 млн.
Хасково тогава е било по-малко от Узунджово.
Петвар в началото на 20 век е бил 1200 човека, днес няма 3-5.
--- Quote ---Мога да ви предоставя протоколи от разпити на Баташки девойки и деца пред комисията която е разследвала Баташкото клане разбира се не в оригинал, и така напр. в един от разпитите питат едно момиче :
Въпрос: - Кога влезнаха башибозуците в църквата
отговор: - два часа ,преди залез слънце.
въпрос: - къде убиха брат ти и бащата ти,в църквата или в двора.
отговор :- в двора.
въпрос : Когато влезнаха в църквата колиха ли ви.
отговор : да
Въпрос : докога ви колиха.
отговор : до изгрев слънце.
--- End quote ---
Добре, дайте ги тези протоколи, но с източник, и с препратка: къде, от кого и кога е публикувано, да има проверяемост!
Това, че са избити огромно количество хора в черквата, не означава, че не са избивани и по дворовете. То ест, документираното избиване по дворовоете не е отрицание на твърдението, че са избити и в черквата.
--- Quote ---Според вас ,имайки предвид размера на църквата и колко души може да побере,възможно ли е тези изпечени палачи да са колили цяла нощ и на сутринта пак да е имало оцелели свидетели ,които след това са давали показания които са представени пред световната обществеост и тези показания пряко или не са послужили за основание за започване на войната.
--- End quote ---
Възможно е, разбира се.
Батак, като населено място с 8000-10000 население тогава е разположен на територия с неправилна форма и с пресечен терен, които правят трудни или даже невъзможни пълното обкръжение. Така че, колкото и които са смогли, в суматохата са избягали.
Аз не знам - кой и кога е казал, че всички жители били събрани в черквата.
Събрали са се тези, които не са избягали или са избягали от домовете си, където вече са били избити техните родственници, то ест, първично оцелелите. Ако тези, които не са били избити по дворовете и улиците, са "всички", и те са отишли да търсят спасение поне в храма, и от тук вадите вашата "статистика" колко са били жителите на Батак, съдейки по архитектурния план на черквата...даже не знам какво да кажа...не искам да кажа нещо по-остро...
--- Quote ---Ние не отричаме клането, но моля Ви и вие да не го превръщато в геноцид и героична епика.
--- End quote ---
Ами ако това не е геноцид, аз не знам тогава какво е геноцид.
Щом термина "героична епика" ви смущава, наречете го драма и трагедия, това какво ще промени?
Пламен Пасков:
--- Quote from: kasmet70 on January 21, 2009, 15:29 ---За мен темата за Батак от някои бг. медии е едно извинение на възродителния процес.Нетрябва да се забравя ,че бунтовниците са нарушители на закона.А потушаването на бунт по такъв начин се е практикувало даже и в Русия.
--- End quote ---
Нищо подобно, млади момко!
Такива средства на потушаване на въстания няма документирани в историята на Русия!
И ако за вас е нормално при потушаването на бунт да се избиват с такава жестокост и мирните жители, аз съм силно притеснен не само за сакатите ви и окълцани исторически "познания", но и за човешкия морал, с който ви възпитават или са ви възпитали.
----
И Батак не е и не може да бъде извинение за Възродителния процес(и). Това е все едно да си миеш мръсните ръце с кал: не може с една жестока неправда да оправдаваш друга, собственна неправда.
Който го твърди или представя така, лъже, манипулира или си слага грях на душата. Аз никога и никъде не съм го правил.
--- Quote --- Що се отнася до сега прочетеното се учи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Нужно ли е да се пренасят задължителни предмети в саита без нищо ново като факти.
--- End quote ---
А какви нови факти очаквате да видите за нещо, което се е извършило по толкова категоричен и еднозначен начин преди 130 години?
Някой да върне с машина на времето нещата, за да можем да пратите репортери?
И след това да изтеглите записа от Замундата или да си пуснете V-Box или YouTube?
Или да дотърчите вие персонално там, за да го запишете на мобилния си телефон?
Пламен Пасков:
--- Quote from: shaban on January 21, 2009, 15:57 ---Пламене,разбира се ако ми позволиш да те наричам така,благодаря ти ,че даде връзката към уикипедията за американеца Януариус Февруариус Макгахан който е прекарал повече време в Русия отколкото в Америка.Всеки който прочете кратките данни за този човек ,ще разбере какви са му били отношенията към Матюшката и Батюшката Русия.
--- End quote ---
Шабан, екстраполирате по схематичен, и, в крайна сметка, неправилен начин.
Ще ви дам само няколко примера:
1. Моята жена е рускиня, и в момента живея и работя в Москва и на цялата територия на ОНД. Това не ме прави руснак. И ни най-малко не изпълнявам руски поръчки, като пиша тук и другаде, или проводник на каквито и да е руски интереси.
Жена ми избра за децата ни български имена (не, че аз щях да се съглася на други, естественно), и иска да се прибереме в България не по-малко от мене.
2. Хъшовете са прекарвали във Влашко повече време, отколкото в България.
А Раковски и Бенковски са били даже повече време в Анадола.
Което ни най-малко не променя целите и значението на борбата им.
3. Цанко Дюстабанов пък е бил особенно ярък и показателен случай. Той е бил даже съученик на действащия султан - учили са в един лицей, и в младостта си са били в много добри отношения. Когато го залавят, турците се чудят какво да го правят, защото знаят за отношенията му със султана и са се готвили да го пращат в Цариград - да си решава самия султан какво да прави с него. Но Цанко Дюстабанов въпреки това е дръпнал нарочно такава пиперлия реч на съдебния процес, че не им оставил никакъв избор, освен да го осъдят на обесване.
И когато го попитали: "Къде искаш да те обесят: в Търново или в Габрово?", той отговорил хладнокръвно, без да му мигне окото: "В Търново, че е по-голям град, да съм по-салтанатлия!" Ей такива хора е имало сред тези въстанници, и това е била тяхната представа за саможертва за Род и Родина.
И това е документирано именно в любимите ви османски архиви!
Не смесвайте географията, семейните отношения, професионалните задължения и задачи и личните пристрастия на хората. Те могат да съвпаднат и да се преплетат, а могат и да нямат нищо общо.
И докато не докажете документирано поръчковостта на материалите на МакГахан именно от страна на Русия, а не от прекия му работодател: американското издание Daily News, според мен няма как да бъдете убедителен.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Nashenec on January 19, 2009, 18:30 ---G-n PP , terorizma izobshto ne e maitap rabota.
Odgovori mi koi e finansiral tazi teroristi4na organizacia predi pove4e ot 100 godini, invormacia za koqto ima v tozi link- http://anamnesis.info/broi2/Solunskite_atentatori.php
--- End quote ---
Темата е за Батак. И това, което се е случило през 1876 година.
А вашият линк започва с история за анархизъм и атентати, която започва след 1878 година.
Това даже и за логически заблуди не става. Аз говоря за ябълки, а вие ми хортувате за глогинки.
--- Quote ---Ogromna smeshka e tvardenieto ti 4e bosnenci sa isliqmizirani sarbi ;D ;D
--- End quote ---
Повтарям: бошняците са богомили, които са се различавали от православните сърби и българи единственно по религията си.
За съжаление, в тази "смешка" има твърде много кръв и страдание за хиляди. Ако за вас това е смешно, смейте се.
--- Quote ---Druga ogromna greshka e tvardenieto ti 4e pomacite ne znaem nito turski nito arabski.Po skori ti ne znaesh tozi ezik tva se vijda.
Oshte po goliama greshka e da tvardish 4e dokumentite koito e pokazal Onder sa napisani na turski ili arabski.Ezika i transkipciata koito sa izpolzvani v tezi dokumenti sa na Osmanski administrativen ezik koito e sadarjal turski, arabski i persiiski komponenti.
--- End quote ---
Отлично!
Щом сте такъв познавач, преведете ги, ако обичате, дословно, тези цитирани документи.
Щото, ако Нашенец = Метка, аз много добре си спомням, че Метка няколко пъти заявяваше, че не знае турски и арабски. И мога бързо да го докажа.
Ако обаче Нашенец си е друг човек, който вледее посочените писменности и езици, заповядайте и докажете заявленията си.
kasmet70:
Направиха братовчет ми Нашенец=Метка,много го издигнахте. ;D ;D ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version