Български > Дискусии
Батак - мит или реалност ?!?
havaika:
Марианче има доста достойни български семейства(имам много приятели).Но като се погледне назад в тия 130 г ние помаците сме родени врагове на държавата си.Три поколения от моя род са се били за каузата "България" за да разбера че е безмислена тази кауза ако си роден помак(помакиня).Като не ни цени нас ромите ще се справят с това и ние ще гледаме като зрители. ;) Защо да ми пука за държава която ме е дангосала мен и децата ми като врагове-управяйте се ;)
Държавата сама кара помаците да са родоостъпници. ;)
havaika:
И днешни "патриот" припознаващи се като съвременния Левски имат единствена кауза да мразят нас мюсюлманите(в Анадола и на сапун) с какво да го припозная за идол.Да не съм садо-мазохистка?? ???
EvroPOMAK:
--- Quote from: havaika on May 22, 2012, 21:25 ---Марианче има доста достойни български семейства(имам много приятели).Но като се погледне назад в тия 130 г ние помаците сме родени врагове на държавата си.Три поколения от моя род са се били за каузата "България" за да разбера че е безмислена тази кауза ако си роден помак(помакиня).Като не ни цени нас ромите ще се справят с това и ние ще гледаме като зрители. ;) Защо да ми пука за държава която ме е дангосала мен и децата ми като врагове-управяйте се ;)
Държавата сама кара помаците да са родоостъпници. ;)
--- End quote ---
Родоотстъпници ли :o най-големите родоотстъпници в тази държава, май, са си самите болгари, дошли са отнякъде тук, заграбили са земята на местните Помаци и вече почти 1300 години я доунищожават и съсипват, а Помаците едвам им задържат техните разрушителни действия, хептен да не я вкарат в батака, но май, ще е най-добре да се остави всичко това на произвола на циганите, те и без това им имат голям зъб и да се види тогава кинньа има да става! ??? :o
KaraIbrahim:
--- Quote from: asparuh7777 on May 22, 2012, 20:29 --- Не знам защо наричаш освобождението на Македония и Родопите национална катастрофа!
--- End quote ---
А Родопите и Македония някой питал ли ги е дали искат да са освободени от Българската армия?
Не че съм чел много,но знам,че вътрешните македонски чети за обезоръжавали четите,навлизащи от територията на Княжеството.И онези,които не са си давали доброволно оръжието са били екзекутирани.
SIVEK:
--- Quote from: asparuh7777 on May 22, 2012, 20:29 ---Сивек, не си запознат с хронологията на събитията около балканската война. Не знам защо наричаш освобождението на Македония и Родопите национална катастрофа! Та нали в родопския отряд е имало помаци и е бил изцяло подпомаган от тях, защо? Убитите помаци от турци са в пъти повече, защо? Защо турците до ден днешен мразят помаците? Защо турците година преди балканската война изселват цели села от Родопите в Гърция (като Селце - между Девин и Фотиново) като ги плашат, че ще бъдат избити от Българите и като не се е случило същите се завръщат по родните си места няколко години след това? Кажи едно село опустошено от българската армия? Напротив - помагалиса на местните тъй като в родопския отряд са били повечето родопчани, голяма част от който мюсолмани! След девети септември в Българската Народна Армия също на редовна служба има и помаци - сержанти, старшини, офицери! Това не го пиша за теб а за четящите тоя форум млади помаци - да знаят, че ги лъжат и то много здраво!!!
--- End quote ---
asparuh7777 за какво освобождаване за какви пет лева става въпрос.Тези държави – Сърбия, Гърция и България, се борят да придобият нови територии от империята, за да си осигурят национално обединение и икономически просперитет.В първите години на XX век отношенията на България със Сърбия и Гърция са враждебни, тъй като и трите страни се стремят да завладеят Македония. Белград има претенции за т. нар. „Стара Сърбия“ (Косово и Северна Македония, някогашни средища на царството на Стефан Душан), а Атина – не само към земите с етническо гръцко население (Епир, Южна Македония), но и към общините, подопечни на Цариградската патриаршия. Всяка от двете страни развива въоръжена пропаганда, за да прокара влиянието си в районите, които иска да присъедини (виж статиите Гръцка въоръжена пропаганда в Македония и Сръбска въоръжена пропаганда в Македония) и това води до непряк сблъсък с България, която поддържа четите на ВМОРО.На 16 юни българската армия атакува позициите на сърби и гърци и с това дава началото на Междусъюзническата война (Втората балканска война).[Междусъюзническата или Втората балканска война е въоръжен конфликт между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя, от друга, през лятото на 1913 година.
Причина за войната е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределяне на земите, отнети от османците по време на Първата балканска война. Бойните действия избухват в Македония след безуспешен опит на 2-а и 4-а българска армия в нощта на 16 срещу 17 юни (29 срещу 30 юни по нов стил) да изтласкат сръбските и гръцките войски от оспорваните територии. След ожесточени боеве при Кочани и Кукуш в първите дни на войната българите са принудени да отстъпят на изток покрай Брегалница и на север покрай Струма. В стремежа си към териториално разширение за сметка на България на 28 юни (11 юли) Румъния се включва в конфликта на страната на нейните противници. На 6 (19) юли се намесва и Османската империя, чиито войски преминават граничната линия Мидия - Енос и завземат Одрин. В резултат на сраженията при Калиманци и Кресненския пролом настъплението на сърби и гърци в Македония е спряно, но междувременно румънските войски прекосяват Дунав, достигат околностите на София и принуждават българското правителство да иска примирие.
С Букурещкия мирен договор от 28 юли (10 август) България е принудена да отстъпи на бившите си съюзници по-голямата част от Македония, а на Румъния – Южна Добруджа. Сърбия и Гърция затвърждават и разширяват придобивките си от Първата балканска война, в резултат на което почти удвояват териториите си. С Цариградския договор Османската империя си връща Източна Тракия. Населението в завладените земи е подложено на етническо прочистване, стотици хиляди българи, гърци и турци са принудени да напуснат домовете си в Македония и Тракия.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version