Български > Дискусии

В Родопите масово се сменят имена

<< < (32/125) > >>

Metka:

--- Quote from: ves.K on May 03, 2009, 23:41 ---Съгласен съм с това което допускаш, а колкото до тълкуването на произхода то аз лично не го правя индивидуално, което е и невъзможно, а в рамките на общността и то само в исторически контекст разбира се.

--- End quote ---

Az sashto sam saglasen s tova koeto dopuskash 4e dopuskame. a dokolkoto s talkuvaneto na prozhoda e normalno za nas kato obshtnost s travmati4na identi4nost ot 120 godini na nasam , za sega da se oslanqme na ustnata rodstvena tradicia, bashti,maiki pradedi.

Сидхарта:

--- Quote from: Metka on May 03, 2009, 23:48 ---Az sashto sam saglasen s tova koeto dopuskash 4e dopuskame. a dokolkoto s talkuvaneto na prozhoda e normalno za nas kato obshtnost s travmati4na identi4nost ot 120 godini na nasam , za sega da se oslanqme na ustnata rodstvena tradicia, bashti,maiki pradedi.

--- End quote ---
Така е, устната традиция е важна ,но историята като наука за радост не се гради на нея, устната традиция е много субективна-ако дядо ми твърди че е грък да речем а не знае и дума гръцки нито той нито дядо му и тн. и няма нищо по което да се идентифицира човек като такъв- то аз бих го уважавал като родител но като съвременен човек с малко повече познания за света не бих копирал неговото субективно мнение.

Metka:

--- Quote from: ves.K on May 04, 2009, 00:06 ---Така е, устната традиция е важна ,но историята като наука за радост не се гради на нея, устната традиция е много субективна-ако дядо ми твърди че е грък да речем а не знае и дума гръцки нито той нито дядо му и тн. и няма нищо по което да се идентифицира човек като такъв- то аз бих го уважавал като родител но като съвременен човек с малко повече познания за света не бих копирал неговото субективно мнение.

--- End quote ---

Az sam balgarski grajdanin s prava kato tvoite.
Az obi4am roditelite si semeistvoto, familiata mi i celia rod,ne pomalko ot tvoita obi4, saotvetno kam tvoia rod i semeistvo.
S4itam 4e istoriata i pravata na moia rod i obshtnost e ne pomalko vajna ot istoriata na tvoia rod i obshtnost kato i dvata subekta sa 4ast ot balgarskata narodnos v tova 4islo i onezi balgarski grajdani ot turski, ciganski , evreiski, armesnki, gaguyki, vlashki, karaka4anski , arnautski , makedonski, ruski , romanski gracki , arabski i kiurdski proizhod
No ne s4itam 4e balgarskata istoriografia e bila ednakvo dostapna za istoriata na  vsi4ki tezi obshtnosi v sravnenie s tvoia rod i oibshtnos.

Сидхарта:
Никъде не пиша за обич и тн. това не подлежи на коментар и тук съм съгласен с теб.Ща се касае за българската историография то  сигурно искаш да кажеш че е в дълг към другите  общности с което не мога да се съглася - достиженията на българската историческа мисъл са достъпни за всички общности.

Tralala:
Не изчетох цялата тема, но ми се въртят много въпроси от край време.

* На какво основание се сменя име? (трябва да е обосновано според закона)
* В исляма нищо ли не се говори за съдбата, която носи името, дадено с раждането (нумерология)?
Има скорошен пример за злоупотребата с тази тактика и едновременното опериране и с арабското, и с българското име от депутат на висок пост(мюсюлманин).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version