Български > Дискусии
В Родопите масово се сменят имена
oruch:
:) Здравейте,
Помак съм и то истински, :) и името ми е Оруч, доста разспространено име в нашия Неврокопския край, с което се нарича самото говеене по време на рамазана.
Съгласен съм с вас, че името не прави човека, нямам нищо против всеки да избере такова по желание, но ако е мюсюлманин наистина да е.Струва ми се обаче, че когато човек се крие зад две имена има нещо гнило във вярата, защото които познава ислямя добре, ще се съгласи, че това е една много "изтънчена" религия дори в най дребни детайли, и дори и най малкия опит за прикриване на каквото и да е води до подсъзнателно объркване което индивида трудно може да долови, а втечение на времето това зпочва да му пречи.
Лично мнение и не искам да ангажирам никого с него.
Tralala:
--- Quote from: oruch on June 01, 2009, 19:14 --- ...
--- End quote ---
Точно така е!
--- Quote from: svilen. on June 01, 2009, 13:38 ---...
--- End quote ---
Единствено съм съгласна с това, че в големия град никой не се интересува какъв си!!! И защо мислиш, че като ти е името Свилен, това прикрива религиозната ти принадлежност за онзи, за когото това е от значение?!?
mustafa_b:
Когато човек има две имена, едно за сред вътрешното общество, а друго за навън, това естествено е лицемерие. ficinka твърди, че хората от нейния край предпочитат да запазят "българските" си имена, тъй като това ги улеснява /не им създава пречки/ сред външното /непомашко/ общество. Ако мотивите за запазване на възрождените имена са наистина такива, то това вече не е само форма на двуличие, а посягане на правата на други мюсюлмани, които са с "небългарски" имена. В религията ни това явление се нарича "кул хаккъ" /ограбване правото на индивида - обществото/. Това е грях, който Господ не прощава преди да се разплатим с хората, чиито права сме засегнали по един или друг начин в земния живот.
Накратко, едни мюсюлмани се облагодетелствуват за сметка на други. Тук някой ще каже - всеки да се спасява поединично. Добре, щом така е решил. Аз пиша това само за да напомня, че в исляма има и отговорност пред уммата /членовете на мюсюлманското общество/.
PETER:
--- Quote from: mustafa_b on June 01, 2009, 21:31 ---Когато човек има две имена, едно за сред вътрешното общество, а друго за навън, това естествено е лицемерие.
--- End quote ---
А къде остана "средният път"? ;)
Всъщност не само Вие а и почти всички хора имат по няколко имена.
Официално име, галено име, прякор, псевдоним и т.н. и т.н.
Примерно си спомням за пракорите си от казармата, от училище.
Не разбирам какво е толкова важно официалното име за хора при които официалната власт не е важна.
Името ли прави човека или човека името?
Metka:
--- Quote from: PETER on June 01, 2009, 22:15 ---
Не разбирам какво е толкова важно официалното име за хора при които официалната власт не е важна.
--- End quote ---
Моят одговор ПЕТЕР на въпросът ти е - Травмата.
Травмата която ние носим от нашите родители преживели болезнено двата Възродителни процеса.През 1964 и 1972.
Родителите на нашите родители също.
И ние не се сърдиме че не ни разбираш.Та това съм то го казвал поне в други три форума.Едва ли сега ще бъдем разбрани.
Но видимо е че можеш да еволираш, и то учудващо относно Руми.
--- Quote ---Името ли прави човека или човека името?
--- End quote ---
Някой неща в културата на мислуманските общества наистина не са ти ясни.Та даже и за мене понякога това е така.
Препоръчвам ти да прочетеш есето на Блага Димитрова - "Името"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version