Български > Дискусии
В Родопите масово се сменят имена
mustafa_b:
Аз не оспорвам правото всеки сам да избира името си, а подбудите за този избор. В случая на fichinka става дума за заобикаляне на явна дискриминация. И когато един член от дискриминираното общество избегне това ограничение /чрез християнско име/ тежестта върху останалите членове с мюсюлмански имена става двойна.
И по този начин "Средният път" започва да клони леко "на ляво".
RIBNOVO:
zdraveite.pitam vi za6to e sazdaden tozi forum i kato cqlo sait?ne e li tova pri4inata da nakarame ina4e misle6tite da ni priemat takiva kakvito sme?tuk ne stava vapros za sram,podcenqvane,obijdane i drugi takiva.kogato 4ovek iska da se dokaje,ili da nakara drugite da go priemat,razbira se 6te se zblaska s problemi v tazi posoka.primer;kogato stane vapros za cigari,nali vijdate kolko vida tutun i kolko razli4ni marki cigari ima po 6tandovete.znaem 4e sadarjanieto vatre e edno i sa6to no s razli4ni etiketi.v zavisimost ot markata se kotira na pazara.tova se otnasq i za xorata.nie ne sme stoka, no principa e edin i sa6ti.zatova moje da imame ubejdenieto 4e sme pomaci no kade e etiketa.ako na nego pi6e drugo?
PETER:
Не ми разбра въпрос, Метка.
Травмата, e травма когато онова което ти я нанася е от значение за теб.
При положение че държавната власт е без значение за един човек, какво значение има за него как точно държавната власт го нарича.
Примерно аз за държавата съм ЕГН, но за хората на които държа и които държат на мен съм Петър.
Обаче това че държавата навсякъде ме пита за ЕГН а не за име не ми нанася травма.
По-скоро го възприемам като нещо досадно, което трябва да се изтърпи за да ме оставят намира.
От друга страна ако хората на които държа и които държат на мен ме нарекат ЕГН за мен това вече наистина ще е трамвма.
Не смятам че ако някой е мюсюлманин това го прави толкова по-различен че да не мога да го разбера. :)
Мустафа,
не може да оспорваш подбудите а да не оспорваш правото, както не можеш да приемаш правото, а да оспориш подбудите. Няма логика.
Подбудата е част от правото.
mustafa_b:
Преди време един селски реши да си "върне" българското име. Насрочи дело, взе двама свидетели и се яви в съда. В исковата молба съвсем ясно бяха посочени мотивите за желаната промяна - "известен сред обществото с името "Смилян". Съдията попита свидетелите - "вие как познавате това лице, с кое име?". А те отговориха "ами, знаем си го като Исмаил" :D
Е, делото мина успешно и човекът се сдоби с име, което го "избави от неудобствата в обществото"...
ficinka:
Да се бориш срещу незнанието без да принуждаваш някого да повярва в каквото и да било, е проява на милосърдие и дори на саможертва - това е позицията на Исляма.
za men li4no imeto nqma zna4enie ,dali e balgarsko ili musulmansko ,po vajno e da ne pre4i na tova 4ovek da se razviva pravilno ,i kakti ve4e kazah ,ne imeto pravi 4oveka ,a 4ovek cql jivot si izgrajda ime ,vseki ima pravo da izrazi li4noto si mnenie i sa6to taka da izsly6a poziciqta i mnenieto na drygiq no ne e dlajen da se saglasqva s negovoto ako ne e ybeden 4e e prav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version