Български > Дискусии
В Родопите масово се сменят имена
Kaplan:
--- Quote from: musov on November 10, 2009, 11:09 ---Аз просто исках да посоча тревожният факт, че в моето село масово се слагат американски, испански, португалкси и др. имена. Това е направо трагедия. Не е ли по-добре да носим славянски имена вместо испански? Как ви звучи името Мигел, носено от помак?
--- End quote ---
Най-добре ще е ако си носим нашите имена! С какво "Мигел" ще е по-умен от "Мустафа, Мехмед, Мурад...." с нищо, нали?
Хората казват: -Името не прави човека!-
- да, но защо изоставяме нашите имена, за да ги заменим с непознати или друговерски?!
Питам се:
-Защо не се разчуе българите да слагат турски или арабски имена на децата си?
МОЛЯ ВИ-отговорете ми на въпроса, аз имам отговор но все пак Вие какво мислите?
PETER:
Няма добри и лоши имена. Има имена натоварени с добра или лоша история.
Има имена, натоварени с една или друга религия.
Та българите не си слагат турски или арабски имена на децата си по няколко причини.
Първо - защото имената се предават през поколение. Внука взема името на дядото, внучката на бабата и т.н.
Така е и при други народи.
Втора - с такива имена човек се води за мюсюлманин или турчин.
А българите не искат това заради историята и религията.
Което обаче води до обратния въпрос който ми беше изтрит -
Тези които изповядват исляма, защо трябва да са с турски или арабски имена?
Защо е това разделяне на имената по религиозен признак? По национален признак е ясно - различни нации, различни езици, различни имена. Ама за религиите защо? Нали уж религиите са универсални. :)
Subeyi Kurt:
Тези които изповядват исляма, защо трябва да са с турски или арабски имена?
Peter, zaşto bılgarite tryabva da nosyat ruski, nemski, frenski, grıcki i pr. imena. Pomacite ne nosyat turski imena a arabski sışto kakto bolşinstvoto musulmani po sveta. Tezi imena sışto se predavat ot pokolenie na pokolenie. Koi sa bılgarskite imena? Asparuh ili Omurtag? Kaloyan li?
Neşto ne uydisva. Ya da ne se bırkate s imenata çe mi napomnyata onaya svaloç s kalaşnicite ;)
isa71:
кет стивънс-юсуф ислям ,петре чувал ли си него.
PETER:
Не, но съм чувал за Иршад Манджи. Чувал съм и за отец Закария. ;)
Субиги,
Едно име е българско ако е прието че е българско.
Това дали Аспарух, Омуртаг или Калоян са български имена за същноста на въпроса няма значение.
Въпросът е съвсем друг.
И тъй като явно не се схваща, или се правим че не го схващаме, ще го потретя. ;D
В Япония християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят японски имена.
В арабска държава - християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят арабски имена.
В Китай християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят китайски имена.
и т.н. и т.н.
Защо в Япония мюсюлмани трябва да носят арабски имена?
За арабска държава е ясно.
Защо в Китай мюсюлмани трябва да носят арабски имена?
Защо в България или другаде по света мюсюлмани трябва да носят арабски имена?
Ако в Турция мюсюлмани могат да носят турски имена, защо в България мюсюлмани да не могат да носят български имена? :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version