Български > Дискусии

В Родопите масово се сменят имена

<< < (16/125) > >>

pomak70:

--- Quote from: Isyankar on April 30, 2009, 23:17 ---А ти знаеш ли на 100% кой от каква религия ? От къде си сигурен, че Боян Саръев не е мюсюлманин ? Ти от къде знаеш на кой Бог се моли (макар, че Бог е един) ? Или е много важно дали се моли с расо или къси панталонки ? Религията е наистина нещо много лично и в крайна сметка изобщо не може да се докаже някой от коя религия е ...

--- End quote ---
Isyqnkar, кава е тази твоя злоба и омраза към нас помаците? Докога ще показваш отвращението си към нас и към нашата религия?  Твоят кумир Боян Саръев е един олигофрен, който трябваше отдавна да е в затвора или в психиатрията. Всеки истински помак никога няма доброволно да си смени името! Престани да лъжеш хората! Сигурен съм, че на 100% си подкрепял Взродителния процес и, че в семействто си имаш активни възродители!

gugu:
В цитата на Исианкар не се вижда никаква злоба. Той просто прави коментар, че религията е нещо лично.
А цитата не е на Фотакиев, а на една коментирана статия. Но цитатът казва нещо вярно,  особено ако се прочете и по-нататък - че няма равенство между религията и националността. Дори да се абстрахираме какви са били преди да приемат исляма днешните помаците, то със сигурност СЛЕД като са го приели те пак са си останали същите, а не станали по националност мюсюлмани.
Но аз пък със сигурност мога да твърдя, че ПРЕДИ исляма не са били помаци. Може да са били траки, българи, гърци, всякакви други, но НЕ и помаци. Просто терминът помаци е сравнително съвременен и е за една доста разнородна група мюсюлмани, с произход от територията на България. И опитът да се създаде от тази група нов народ не почива на историческа, лингвистична, културна и друга основа.

gugu:
А, имам една забележка към колега по-горе, коментиращ ..."СЕ сменят имена" или "СИ сменят имената".
Ами сменят СИ ги сами. Значи нали имаше днес свобода на самоопределянето??  Ако сега вие нападате , ругаете и т.н. тези хора, къде остава тяхната свобода на избора???
Щом сами си ги сменят, не може да има нищо тревожно.

havallar:

--- Quote from: mustafa_b on May 01, 2009, 19:17 ---Напротив, има, но не е само интересно, а е тревожно! Твърди се, че "турско-арабските имена" на това население са "натрапени насила". Отново се използва митът за "насилствената ислямизация" за "възраждане народностното самосъзнание" на мюсюлманското население в Родопите, сякаш помаците не могат да бъдат част от българския народ и с настоящите си /турско-арабски/ имена. Според мен това е нов "Възродителен процес".

--- End quote ---
Много точно казано.Там е проблема.........
gugu ,това е тревожното.Нов ВП."Мотивите им са или гурбет в чужбина (над 100 се трудят зад граница), или обучение в училища и вузове в страната"http://www.smolyandnes.com/

mustafa_b:

--- Quote from: gugu on May 01, 2009, 20:58 ---В цитата на Исианкар не се вижда никаква злоба. Той просто прави коментар, че религията е нещо лично.

--- End quote ---

Не мисля, че религията е нещо лично. Тъкмо обратното - религията е нещо общо:

--- Quote ---Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили, както и съвкупност от моралните норми, практики, ценности, институции и ритуали.
--- End quote ---

Изборът на религия обаче, е личностен /индивидуален/. За съжаление, някои "родолюбци" все още се опитват да ни пробутват схващането за масово /насилствено/ налагане на религията, което /по отношение на Исляма/ е абсурдно.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version