Български > Дискусии
Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.
mustafa_b:
Нека да сумираме :
1. Спорна датировка - специалист по арабско писмо твърди, че липсва надпис "хиджра"
2. Използвана е думата "ибн" /на арабски "син"/, вместо турския еквивалент /oğlu/, което показва, че гробът не е турски.
3. Жената, открила камъка, твърди, че никой от селото не помни да е имало мюсюлмански гробища и джамия в населеното място.
4. Една градина се прекопава всяка година, но камъкът е открит едва миналата година. Следователно надгробната плоча е била дълбоко заровена.
Всичко това ме кара да мисля, че камъкът наистина е от 1250 год, а не от края на 19. век.
Chechliya:
--- Quote from: mustafa_b on February 13, 2009, 16:05 ---
3. Жената, открила камъка, твърди, че никой от селото не помни да е имало мюсюлмански гробища и джамия в населеното място.
--- End quote ---
Напротив, имало е помаци. Прочети всчки постинги. Освен това хвърли едно око на статистиките на Кънчов - и то показват, че е имало помаци. Друг е въпросът, че са били изтребани до крак по време на Кресненско-разложкото въстание.
Chechliya:
1. В Разлог (Мехомия) също е имало помаци - според Кънчов, 1460 души към края на 19 век: http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_20.htm
2. Напълно съм съгласен със celestialwish, колкото и да подкрепям идеята, че в региона е имало мюсюлмани от преди турците да дойдат.
mustafa_b:
--- Quote from: celestialwish on February 13, 2009, 16:13 ---
Мюсюлмани и то от средата на 13 век
да отброяват годините
не от Хиджра ами от раждането на Христос?
И разбира се - от къде би им хрумнала подобна щуротия?!
--- End quote ---
Според мен дори е задължително, когато става дума за територия, която е била извън рамките на Ислямския халифат.
Chechliya:
--- Quote from: mustafa_b on February 13, 2009, 16:32 ---Според мен дори е задължително, когато става дума за територия, която е била извън рамките на Ислямския халифат.
--- End quote ---
До сега не ми е известен такъв прецедент - мюсюлмани да пишат надгробни камъни на арабски език, с арабски букви през средновековието и да ползват юлианския календар.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version