Author Topic: Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.  (Read 50205 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Коментарите във форума наука.бг,по-конкретно твърденията на специалиста по арабско писмо Шам, чисто арабското обозначение "ибн" за "син", липсата на "хиджр" под годината, показанията на момичето, че наблизо няма джамия и мюсюлмански гробища ... всичко това ме наведе на мисълта, че в действителност камъкът може да е по-стар. 

В контекста на всичко това, никак не ми допадна намека за "проваления опит". Още повече, когато идва от страна на човек, пожелал да изоставим "условностите на страна".
Ок, мир да има, игнорирайте "проваления опит" и се концентрирайте на логиката и фактологията.
Вие видяхте, че аз поствах постинга именно на цитирания от вас сириец Шам, и просто се съгласих с доводите му и допълних размишленията му на тема: може ли изобщо арабски камък от 1250 година да е ориентиран по Христовото летоброене.
Според мен (а и не само) - не може. Категорично при това.

Offline al-fatiha

• Senior member
Браво, браво, добре ви работи цензорният апарат.

Поздравления!

Offline bogutevolu

• Charter member
bogutevolu, сигурен ли си в транслитерацията, която предлагаш? Шам от другия форум не знаеше какво означава думата "айджун" - тази на последния ред от снимката вдясно. Ако наистина е "içün" /на турски "за"/, то тогава най-вероятно става дума за надпис на османотурски от 19 в.

Da, siguren sam

aydjun - iychun - ichun  = za

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Da, siguren sam

aydjun - iychun - ichun  = za

Благодаря !

Offline inat

• Candidate member
  • *
gospoda poligoti i doktor4eta razni mnogo gi 4atkate ne6tata.do kolkotovidqh ste preveli nadpisa na plo4ata 6to gore, seganapravete obratnoto s on-line prevoda4kata na ARABSKI  AZ DORI SI SLOJIH MOETO IME i stevidite kak 6te napravi prevoda on-line prevoda4. vaprosnoto ICHUN- ICHIN -DEMEK TURSKOTO "ZA" MAI I NA ARABSKI E TAKA i nqkoi izob6te znae li gramatikata na arabski q se porovete o6te malko.nadpisa na plo4ata dolu v dqsno e na 4ist arabski ezik i za doma6no nali mnogo znaete razni DOKTOR4ETA SAMO NA KNIGA kajete kolko procenta ot turskiq ili drevniq osmanski ezik e ot arabski ezik----  joker vi davam nad 6% e a i v korana se sre6ta na mnogo mesta vaprosnoto ichun i v hadisi daje uspeh priqteli
[/quote]

Offline peev84

• Candidate member
  • *
Нищо чудно да е имало араби по тези земи. 717 година преди България да разгроми арабския халифат има сериозно навлизане на араби в Европа. И от там може да е останал.
Друг въпрос - по какъв начин като камъка е на арабски го свързахте с религия?

Между другото аз лично имам огромна монета с знаци на арийски божества. Изкопах я като си строих фургон на вилата. Там има нещо като могила над фургона и съм решил да покопая това лято. Ако попадна на интересни неща ще им се порадвам и ще ги даря на музей, въпреки че желанието за бърза печалба е огромно, но после няма да ми е спокойно. Имам съвест.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Друг въпрос - по какъв начин като камъка е на арабски го свързахте с религия?

Човече, ти изби рибата с този въпрос ::) Все още не ми е известен надгробен камък, който да не е свързан с определена религия. Що се отнася до въпросния камък, на него съвсем ясно е изписана арабската дума "Аллах".

Offline RIBNOVO

• Senior member
По всичко личи, че надписът на тази плоча е на османски език.Това е стил наложен от османците.При арабите и до днес почти не се надписват надгробните плочи.Даже според някой ислямски учени,  парите и времето разходени за копуване на плоча и издилбаване на надпис се смята за исрав/разхищение на средства и време/.Освен това, както знаем при мюслюманите след  много кратък пероид от време могат гробищата да се подновят отново и отново.Като пример ви давам гробището в центъра на Гр.Медина.То съществува още от времето на Пророка Мухаммед а.с.,а и до днес се погребват хора в него.Погледнете долу в дясно и ще видите, че преди написаната дата има няколко букви.Там се отразява летоброенето.Там ще видите или буквата /хе/или буквата /мим/.Тази буква /хе/отразява мюслюманското летоброене. Ако на мястото на буквата /ХЕ/е написана буквата /мим/, тогава се отразява християнското летоброене.По друг начин казано означава така:
/хе/- хиджри-то започва от втората година от преселението на Пророка Мухаммед  а.с.
/мим/-миляди-летоброенето при християните запознало от Пророка  Иса а.с./Исус/

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Това е ясно. Само че, на въпросния камък липсва обозначението "х" или "м". Единственото, което е изписано е "сена (година) 1250". Това ме наведе на мисълта, че камъкът може да е от 1250 година. Освен това османлиите не употребяват думата "ибн" за син, а използват "оглу". Но иначе и аз мисля, че камъкът е османски, а не арабски.

Offline bogutevolu

• Charter member
1250 Руми дата e григорианския дата 1834.
Това е надгробна плоча остана от ерата на Османската империя.
надгробен камък стил също е от този период.

Offline akif aliev

• Avarage member
Мислите ли,че тогава араби или османлии ще ползват грегорианския календар.Всичко се е броило по Хиджра,Така,че датата може лесно да се пресметне като се добави 622.Но има и друго-по мюсюлманския календар(който е лунен) годината е от 355 дена.Т.е. трябва да се добавят за година по 10 дена.но това може да се пресметне.А защо са ползвали ибн а не оглу -просто това е била по-разпостранената форма.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
За по-лесно хората са изобретили конвертор

http://www.islamicfinder.org/dateConversion.php?mode=hij-ger&day=1&month=1&year=1250&date_result=1

Ако годината е 1250 хиджра, това съответства на 1834 година по Грегориянския календар. Все пак прочетете цялата дискусия по темата. Има доста тънки моменти и доводи в двете посоки.

Offline RIBNOVO

• Senior member
Аз съм сигорен, че не са използвали само оглу.В нашето гробище има поне 20 такива плочи и всички са с ибн.Едната от тях е от 1185 год.По-стара от тази, която разглеждате.
Дори тези, които са на мъже формата  им е по различна.На мъжете са обли или в горния край издялана челма, а на жените са плоски и заострени.

Offline arabic

• Member
  • **
Приятели то си е написано недвусмислено, че годината 1250 е по хиджра. Всеки запознат с арабската азбука ще ви посочи, че арабското х (в арабския има общо 3 букви наподобяващи звука х) в краен вариант така се изписва.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42