Български > Дискусии
Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.
bube_to:
Здравейте..пиша ви много късно ама сега видях тази тема и ме заинтересува..Имам познат чист арабин и прекарвам много време с него и ми е интересно да изучавам релиигиите и езиците особено арабския и знам много за корана.Преди много години вси4ки мюсолмани са писали и са говорили на арабски това е им традиционален език. Дори в днешно време в джамиите ходжите в бг говорят на арабски. А Турция сменя писането с латиница има съвремена азбука.Мога да ви преведа какво пише на плочата обаче немога да я видя добре ако ви интересува още пратете ми снимката... Извинявайте ако имам правописни грешки или ако не се изказвам добре ама от далго време не пиша и не говоря бг понеже живея в чужбина.
bube_to:
--- Quote from: arabic on April 19, 2010, 15:30 ---Приятели то си е написано недвусмислено, че годината 1250 е по хиджра. Всеки запознат с арабската азбука ще ви посочи, че арабското х (в арабския има общо 3 букви наподобяващи звука х) в краен вариант така се изписва.
--- End quote ---
арабската азбука е много трудна ...всяка една буква се пише различно спрямо мястото на думата ударението и произношението.Ако някоя сагласна се произнася меко тя не се пише.
Сидхарта:
Липсата на означение че става дума за арабското летоброене съвсем не означава че надписа е датиран по християнският календар.
Най вероятно си е по хиджра.
Dobrev:
Елементарно. В случая няма как да е от 1250 година от християнския календар, защото в година 1250 летоброенето е било различно.
По това време християнският календар е бил от сътворението на света, не от рождението на Христос.
Чак след 1600-та година започва да се използва летоброенето както го знаем днес.
Дотогава е било година от сътворението на света, тоест 1250 година християнския календар я е обозначавал като година 6759 от сътворението на света.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82_%D1%81%D1%8A%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0
Щом на камъка пише 1250, то това е по Хиджра, съответстваща на 1834 от съвременния календар.
Сидхарта:
Абсолютно вярни разсъждения на Добрев- летоброенето е било от сътворението а не от рождество Христово.
Спора дали е или не е по Хиджра е излишен.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version