Български > Дискусии
Помаци от Велинградско!
bimouzi:
Радвам се много за сайта.От скоро го разглеждам и ви поздарвявам всички , които с гордост изписвате думата помак.Казвам дума защото е нещо повече от дума.Корените са ми от Медени поляни но от 25 години живея в Лудогорието.От 10 години не съм ходил в Медени поляни , но сърцето ме тегли към този край.За Медени поляни пътят е през Побит камък и половината от пътя от Побит камък до Медени поляни е асфалтиран , а останалата част е в окаяно състояние.Пътят не ти прави впечетление , защото природата и бита на местните хора те запленяват - така се чувстват посетителите , но чувствата на местните са съвсем други - чувства на изоставени от държавата хора , които с къртовски труд изкарват прехраната си
B-52:
Пътя се работи все още/ от Велинград за Сърница-13км/, Есента зазимиха ремонтите, като запечатаха с асфалт голяма част от него.През Грашево не се минава за Сърница и Побит камък, само ти казах за разклона за селото. Пътят е относително добър...Щом сърничани си карат мерцедисите всеки ден... ето приблизително карта: http://bg.guide-bulgaria.com/SC/Pazardjik/Velingrad/Grashevo
Беглик:
B52, Bimouzi, благодаря. Б52, имах чувството, че сърничани наблягат на пасатите, но може би ти си прав. Bimouzi, наистина запленяват.
bimouzi:
Беглик - user name-то ти е наименование на местност в Родопите близо до язовир Васил Коларов (мисля). Познаваш ли добре този район. В този район доста помаци през лятото идват там на търла и изкарват целия сезон - като работят и събират храна за животните за зимата
Беглик:
Да, така е. Районът го познавам, но винаги има какво още да се научи за него. За мен даже това не е храна, а вълшебна смес, защото в тревата има толкова много билки, че кравата, която яде тази смес дава не мляко, ами някакъв лечебен еликсир. Там винаги трябва да се внимава да не се ходи из високата трева, че после трудно се коси. Миналата година прескочих и до Тошков чарк и г.с. Снежанка. Не е като на времето, когато беше пълно с хора. Ако нещо те интересува и го знам, ще ти кажа.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version