Български > Дискусии
Помаци от Велинградско!
Сидхарта:
Не бъди толкова сигурен просто никой нищо не е търсил.
Сидхарта:
Интересно ми е кога са възникнали махалите в Бабешко в литературата сведенията са изключително оскъдни.
Nazmi:
--- Quote from: ves.K on March 25, 2009, 07:36 ---Интересно ми е кога са възникнали махалите в Бабешко в литературата сведенията са изключително оскъдни.
--- End quote ---
Добър въпрос.Винаги и аз съм се питал как и кога са възникнали махалите във Велинградско.Има ги и до днес.Питам понеже са факт,а са изоставени от света!Преди години чаках на разклона за Пашово автобуса от Гоце Делчев за Пловдив.Пристигнаха две жени,които ми казаха че са вървели пеша 1 час за да доидат и хванат единствената връзка автобуса.Защо е така ,и какъв е живота в тези откъснати махали по Велинградско?
Сидхарта:
До колкото познавам района това което мога да обобщя е че част от махалите и селата са местни-пр.Драгиново -бившите села сега квартали на Велинград -Чепино и Лъджене-може би СВ.Петка и Грашево но за тях не съм сигурен - а някои махали са заселени от хора от македонско- съществува такова предание за някои села-пр. Цветино.Прави впечатление че и диалектите на които се говори са различни пр. диалекта на Драгиново и този на Каменица-сега квартал на Велинград(там са православни българи( е идентичен- този във високия район е според мен някаква форма на македонският диалект а този в Сърница по скоро има форми на среднородопския.
Nazmi:
--- Quote from: ves.K on March 28, 2009, 14:22 ---До колкото познавам района това което мога да обобщя е че част от махалите и селата са местни-пр.Драгиново -бившите села сега квартали на Велинград -Чепино и Лъджене-може би СВ.Петка и Грашево но за тях не съм сигурен - а някои махали са заселени от хора от македонско- съществува такова предание за някои села-пр. Цветино.Прави впечатление че и диалектите на които се говори са различни пр. диалекта на Драгиново и този на Каменица-сега квартал на Велинград(там са православни българи( е идентичен- този във високия район е според мен някаква форма на македонският диалект а този в Сърница по скоро има форми на среднородопския.
--- End quote ---
За Сърница иде реч,дано има някой да сподели повече,за което Благодаря предварително.Доколкото знам,в Сърница има борба между новото и исляма,даже имаше доскоро от Арабския свят,но местните мюсюлмани ги изгониха,понеже проповядваха друг начин на религия- например да се женят близки роднини,нека други да споделят!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version