Български > Дискусии

Помаци от Велинградско!

<< < (30/130) > >>

Nazmi:
Сещам се.." За милиони няма закони,за кокошка НЯМА прошка!" :)

sema_rohleva:
 ;D Точно казано Назми , пък и парчето си го бива от първите чалгаджийки .....

Сидхарта:
Ето една песен от с.Драгиново-Вахо мари-  Аман веке мале мила от сеймене от сеймене мила мале хаджиюви -еден стане мале друг седне останахме мира мале без работа - без работа мила мале без дарове ---Не грижи се Вахо мори не тъжи се  не тъжи се Вахо мори за дарове -Да са живи вахо мори     твойте лели твоите лели вахо мори каменчанки каменчанки вахо мори белювченки -ще напредат вахо мори даровете ще изтъкат вахо мори тънки кърпи ще одарим ваха мори сватовете сватовете вахо мори деверите.   По сведения на стари хора  и в книгата на Полежански за Чепинско  е кпоменато в с.Драгиново в миналото са провеждани надпявания ежегодно ...                                                                                                                                                                                                                                   

Nazmi:

--- Quote from: evvel on March 24, 2009, 21:20 ---Privet na vsi4ki.Az sım ot selo Avramovo,ot 15 godini jiveya v R .Turtsiya.Pro4etoh ot na4aloto do kraya temata ''Pomatsi ot Velingrad'',no mi napravi vpe4atlenie ,4e u4astnitsite s izklü4enie n a1-2 sa  pomatsi ot Velingradsko.İ iskam da popravya B52,4e v Sveta Petka manastir nyama da bıde otkrit zastoto ne e sıstestvuval.Blagodarya i me izvinete ,4e pisa na latinitsa

--- End quote ---
  Хубаво е,че си тук ,знам с.Аврамово както и най-високата гара надм височина,има тук във Форума от Велинградско,надявам се да ни зарадват с новинки каквито и да са от нашия народ там по Велинградско,пишете

aishka:
Здравейте! Прочетох всички дискусии по темата.. Моите корени са именно от този край, но не сам раждана там понеже родителите ми са се изселили за по-хубав живот в северна България.. Ходила съм във велинградския край няколко пъти на гости, но освен събора в Юндола, нищо друго не ми направи впечатление.. Никакво развитие няма в тези махали..И именно това за което пишете е поминъка на хората - картофите, които се заменят за пшеница за хляб, боровинките и гъбите..
Но пък хората са прекрасни, гостоприемни и истински.. Благодаря на всички за хубавите помашки песни!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version