Български > Дискусии

Помаци от Велинградско!

<< < (60/130) > >>

Hat:
Назми споделям твоето мнение но напоследьк започвам да се притеснявам за подрастващото поколение,като че ли някои неща типични за нас помаците им станаха дори чужди.Моля се на Всевишния да сьумеем да запазим истинската добродетел в нас.

sultan selim:
Така  е   младите   искат  модерни  дрехи  и  пари  за  дискотеки  и  коли  не  искат  да миришат  на  крави  и  овце  има  и  изключения   като  моя  голям  приятел  метката   от  село  боровиново   които   наследи  овчарството   от  баща  си   и  е  голям   мераклия   има   70-80  овце  и  8  чобански  кучета     сьщо   братятя   юсуф   и  пепи  от   конарско   /фьстька/  от  костандово     брачеда   албен  и  др.   помаци  които   продьлжават   старите  традиции   

Nazmi:

--- Quote from: hat on January 28, 2010, 10:02 ---Назми споделям твоето мнение но напоследьк започвам да се притеснявам за подрастващото поколение,като че ли някои неща типични за нас помаците им станаха дори чужди.Моля се на Всевишния да сьумеем да запазим истинската добродетел в нас.

--- End quote ---

Hat,Sultan Selim,има много истина и болка в думите. Да,днес младото поколение е подвластно на промените по света,които се случват всеки ден.Не бива да ги виним младите хора,по скоро нужно е още от ранно детство да им се говори с чувство на отговорност,че да си помак е достойно.Традициите,обичай свързани с живота ни е отражение на реалноста на живота ни.Бил съм много по Велинградските села с години наред.Гостоприемството по селата Пашово,Юндола,Света Петка,Аврамово,Костандово,Кръстава,Дагоново, и Сърница с малки изключения там все още има борба както навсякъде между млади и по стари.Не бива да се забравя Сърница,не напразно отворих и тема ! На времето като се бях в БГ всяка година водех приятели там за отдих.По селата там и на станциите на ДАПА Велинград,по хижите нагоре към Куртово са гостували какви ли не люде,ще спомена проф.Йордан Янкулов от БАН София,Георги Чаушев,проф.др.Недко Недков които и в момента е Директор на Института по розата гр.Казанлък,водил съм депутати...И всички са оставали с прекрасни спомени от душата на помака там.Има нема за гостите винаги е пословично да са чувствуват като у дома си.Дано, и аз се надявам искрено младите да продължат нашите традиции,пак казвам от нас зависи..  http://www.goear.com/listen/79c749d/Snoshti-sam,-mayko,-sedela-fg-dubrash---sarnica

Фолклорна група "Дъбраш" Сърница - СНОЩИ СЪМ, МАЙКО, СЕДЕЛА

Hat:
Спомням си като дете как Атанас Семерджиев и група комунистически величия идваха на Крастава и по цял ден плюскаха помашки качамак и овче кисело мляко.Гостоприемството по помашките села е всеизвестно но ние помаците от този район не сьумяхме да развием този прослувут селски туризьм.Може би нямаме традиции в това отношение,както е в Смолянско.Дано това младо подрастващо поколение разбере и оцени прелестите на Велинградският край и започне лека полека да прави такива селски кьщи,като малки хотелчета та в сьчетание с гостоприемството да се развие селският район,който община Велинград ползва само,като източник на гласове и което най много ме дразни винаги се говори за него жаргонно.Тези наши братя,които обиколиха света и позабогатяха  би трябвало  да са пионери в това отношение.Ние всички сме дльжници на родният си край.

sultan selim:
Добре  щее   да  дасе  поучим  например  от  австрия  там  хората   имат  частни  хотели  и  зад  хотелите  ферма  сьс  всякакви  животни  отиваш   на  почивка   и  си  порьчваш   агне   пуиика  или  теле  например  докато   обикаляш   пистите   и  пиеш   няколко  чая    животното  е   приготвено  и  изпечено  но   в  нашата  дьржава е  трудно   това  да  стане   в  хотелите   една   минерална  вода  е   2лв    а   млякото   на  наще  хора  се  взема  за   30ст   >:(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version