Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (44/172) > >>

ЕvroPOMAK:

--- Quote from: kisala on January 30, 2010, 11:45 ---...... çe stava vıpros zaizçistvane na müsülmani.iliza da bıda po-toçen otnasa se za petriçko-sandanskite sıbitia rıkovodeni ot komitata sandanski.mislaq çe şte bıde interesna zaştoto ima kakvo i otkıde da se proveri.
--- End quote ---
Петричко-Санданския край и разните там действия преди години на "християнските башибозуци" е наистина много, много тъмен отрязък от българската история и е хубаво някой да я опише, също така най-вече безпристрастно!  ???
Все, ще бъде полза и най-вече урок и помен, за палачите и за жертвите!  :(

Shumarov:

--- Quote from: Hadj on January 30, 2010, 11:27 ---Едропомак.Не са ни виновни турците че  малко се говори за  насилието което е упражнявано върху нас.Не забравяй че ,за съжаление за много хора от нашия регион -възродителния процес са приятни спомени.Пък и ДПС не ни е виновно,нали уж избираме и помаци за депутати-да са казали нещо по този въпрос?Гласувах за един депутат който за два мандата  каза две думи,този мандат  с листата на ДПС има още един-ако го познаваш мислиш ли че той ще постави въпроса за "възродителния процес" при помаците?Еднакво сме страдали но турците са по-организирани.

--- End quote ---

Споделям това мнение! И българи, и турци, и помаци бяхме употребявани подло от комунистите!Бяха пращани турски активисти на БКП да ни сменят имената на нас, помаците за да ни озлобят срещу тях.После, когато сменяха имената на турците вече имаше помаци милиционери, които сменяха имената на турците и това озлобяваше турците срещу помаците.Не е етично да се сравняват трагедиите!
Горчивата истина е, че никой не потърси отговорност на никой за извършените злини! Лично аз намирам това за много обидно! И разбира се вина имаме ние, потърпевшите, защото се доверихме на същите онези активисти, които ни пращаха комунягите! Защото продължаваме да гласуваме за тях, да ги боготвориме, да ги носим на ръце, когато ни удостоят с присъствието си по барчинките преди избори!
Що се отнася до организираността на турците, която споменаваш, hadj-това е организирана групова заблуда по мое мнение! ДПС наистина не ни е виновно-то се държи, като егоцентрична блондинка с проблемите на малцинствата!За тях е важно да постигнат добри резултати на избори, за да могат да спъват развитието на страната за своя лична облага!Виновни сме си ние(избирателите-не лично аз), че им гласуваме.Виновни сме, че когато благоволят да дадат някоя троха за строеж на джамия, или църква, около главите им рисуваме ореоли на светци и ги имаме за много готини пичове, че са дали на едни по-малко от други!
Виновни сме, че 20 години след промените не сме осъзнали, че всичките тези неща се правят с цел да бъдем разделени на малки парчета, за да сме лесно манипулируеми!
Виновни сме!

mustafa_b:
"Да простим, но да не забравяма" - мисля, че това е най-правилното. И да попитам тези, които мислят, че сме виновни, задето не сме потърсили отговорност от виновните и се задоволяваме с "трохите" какво ще постигнем ако виновните отидат в затвора?! Нима ще премахнат двата белега от куршуми в тялото на баща ми?! Ще върнат ли мъртвите с незнайните гробове? Може ли малцинството в една държава да има претенции пред мнозинството?

Моят баща предпочита "трохите", отколкото да остане и без тях заради няколко фиктивно осъдени за ВП. За вас не знам.

Shumarov:
Мисля, че не бях правилно разбран! Нищо няма да заличи раните в телата на жертвите! Нищо не може да заличи раните в душите на потърпевшите! Но не може да се оставят ненаказани престъпления-така е по цял свят! Що се отнася до трохите, които задоволяват скромните потребности на хората, съм съгласен да е доволен всеки, но не намирам за нормално те да бъдат за сметка на неосъждане на виновниците! Да смятам ли, че ако се потърси отговорност от виновните, то ще бъде за сметка трохите? Ако е така, то е много абсурдно!Оказва се, че Доган е бил извисен на политическия небосклон за сметка на мълчанието му!? Не знам дали си давате сметка колко пошло и отвратително е това!
Различаваме се по това, че аз не мога да се задоволя с трохи на такава цена! Не мога да се задоволя на никаква цена! Не бива и никой да се задоволява, защото е обиждащо достойнството на човешкото същество.
Що се отнася до отговорността, тя не е на мнозинството! Българите също са били жертва на комунистите по някякъв начин и в никакъв случай не мисля, че трябва да им бъде потърсена отговорност, защото няма нито колективна вина, нито колективна отговорност!
Отговорността е на малко хора и трябва да им бъде потърсена!
За прошката също не съм съгласен-прошките не са ли функция на Аллах-нека той да им прощава!Аз съм земен човек и не намирам за нормално да се забравят криминални деяния!

mustafa_b:
Тук е мястото да ви попитам какво мислите за филма на Нери Терзиева "Откраднати очи". Възможно ли е такава прошка - от убиец на детето й до съпруг в смесен брак? Дали пък Нери не е прекалила с метаморфозата? Въпросът е актуален и в темата за смесените бракове.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version