Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (54/172) > >>

mustafa_b:
Dilmana, не можеш ли да качиш въпросната снимка с по-голяма резолюция? Имам предвид да я качиш на някой сървър и да пуснеш линк към нея във форума. Категорично селото не е Корница, нито пък Лъжница и Брезница.

Dilmana:
Здравей, Мустафа. Не, не е нито Корница, нито  Брезница, нито Лъжница.
Ще видя какво мога да направя, за да видите снимката по-добре.

ЕvroPOMAK:

--- Quote from: Dilmana on February 03, 2010, 14:47 ---Здравей, Мустафа. Не, не е нито Корница, нито  Брезница, нито Лъжница.
Ще видя какво мога да направя, за да видите снимката по-добре.
--- End quote ---
Едва ли може да се направи да се изглежда по добре от това, тъй като същата снимка чрез копиране и преформатиране с "Microsoft Office Picture Manager" може да се увеличи достатъчно и по-детайлно, но пак няма да е достатъчно ясен и чист образа, пък и "Помашкото ЦРУ" не сме си купили още по-модерни апарати за разчитане на подобни фотоси, че са ияцье скапьи!  8)  ;)
Освен да се покаже на повече хора от Помашките райони и някой случайно да се подсети и спомни за разположението на основните детайли от снимката през този период!  ???
Зад "Кафенето", другата дългата сграда с надпис е вероятно "Фурна", но пък не се вижда да има голям комин, или пък "Смесен магазин" и също не може да се разчете добре, но е от типа "ТКЗС-арски" постройки използвани по онова време за складове или магазини!  8)
Най-добре, ще е да я зърнат повече хора от Помаклъка и все някой ще познае селото, а и характерните за този район и неразпространени в други райони, двускатни покриви на къщите, които за тази година са доста обновени!  ::)
Нали през тези години както на всички людье, така и на Помаците, други строежи не се позволяваха да се правят, освен големи къщи, плевни и сушилни за тютюн, ама тук ни сушилни се виждат, нито парници за зеленчуци, та се иска май и повече очинкьи да погльоднать фотоснимката за да я разпознаят от кое средно големо село е!  ;)

mustafa_b:
http://bulgaria1989.files.wordpress.com/2009/11/000003.jpg

400х375 е крайно недостатъчен размер за детайлно преглеждане. Даниела обаче спомена, че разполага със сканирана оригинална снимка, което ще рече резолюция от порядъка 2000х3000 пиксела, постигната чрез интерполация. Ще изчакаме да я публикува в по-голям размер.

Dilmana:
ЕvroPOMAK ,
 изключително наблюдателен си. Не бях обърнала внимание на двускатните покриви.

И аз мисля, че малката сграда е фурна или магазин, било смесен, било железария някоя или пункт за изкупуване на бутилки.:).
Надписът не може да се разчете като се увеличи, но е една дума и изглежда кратка за "магазин" или "хлебарница", по-скоро прилича на "фурна" (може само да са продавали хляба там; в дядовото ми село пишеше "фурна", но хлябът го караха от другаде).
Мустафа, оригиналната снимка, която имам е 820 х768 пиксела  и мисля че Европомак е прав, че няма да има кой знае каква разлика.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version