Български > Дискусии
Възродителният процес - Горчиви Спомени !
Пламен Пасков:
--- Quote from: isa71 on February 16, 2010, 13:23 ---у нас пасков ,в хасково ,със един мои приятел,и със дядо ми
и със много комшии и приятели
--- End quote ---
На вас ви вярвам...
Hashashin:
--- Quote from: hat on February 16, 2010, 12:52 ---Ако беше само той с мед да го намажеш.Колко са много тези,които говорят вместо нас дори и тук в сайта не искам и да мисля,става ми мьчно от факта,че това са добре обучени хора и много от четящите,като гости сайта помаци ще си правят погрешни изводи относно произхода,житието и битието на помаците.Има много хора сега проглеждащи на които не им трябва много,за да преминат на отсрещният бряг.
--- End quote ---
До Хадж и Хат. Драги мои съфорумници, може би вие ще отречете че редовната османска войска е подложила на кърваво наказание някой от покръстените села, поради това че са се отметнали от исляма, а в Шариата за отмятане на исляма се дава смъртно наказание. Можете ли да отречете това? Да много народ е бягал в Турция, подплашени от издевателствата на ВМРО, части на българската редовна армия и Българската православна църква. Когато бурята е отминала голяма част от тях са се върнали. Проворете лично, ако искате на терен каква е била съдбата на доста помашки села чийто жители са били покръстени насила и са останали по родните си места, идете и питайте какво са им сторили османските войници, наказвали са ги като отметници от исляма. Грозно и грешно е да се отрича истината и да се заменя с лъжи. Защо мислите, че и до ден днешен повечто помаци в източните и средни Родопи не обичат турците? Или ще кажете, че има голяма обич и любов между тях? Казвам повечето а не всичките, защото винаги има изключения. Показателно е село Богутево, от където е рода на нашия уважаван член Иса. Цялото село бяга в Турция, а по-късно почти всички се завръщат нелегално през границата в България. Така, че Хадж и Хат не говорете врели некипели моля ви!
Hashashin:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 16, 2010, 12:23 ---Къдри, проблемът ви е, че го няма субекта на осъждането: вече 20 години и кусур такъв политически субект като тоталитарен режим няма!
Има БКП, дето стана на БСП (ей на - легнаха и заспаха комунисти една нощ, а на другата сутрин се събудиха социалисти, ако си спомняте), и комунистическото им отродие: ДПС. И за двете организации мюсюлманите гласуват анблок вече 20 и кусур години. Въпреки, че именно те бяха стратезите, ръководителите и изпълнителите на възраждането.
Тогава?
Какво излиза?Къдри, малка корекция: около 320,000, от които в близките 1-3 месеца се върнаха обратно повече от половината.
И България всъщност не ги е гонила. Най-малкото, защото нямаше сметка от това.
Гонеха ги емисарите (чуждите, ако не знаете), спекулирайки с политическата обида от преди 5 години.
България само отвори границите.
Тука не си прав.
Не може, защото главния прокурор се прави на сътрудник на ДПС, БСП и олигархия, да ви е виновен целокупния български народ.
Иначе аз само бих се равдал, ако такъв процес има и политическите наследници на виновниците си понесат вината.
Това само ще очисти политически небосклон на България от хидрата БКП-БСП-ДПС и отродия.
--- End quote ---
Пламене айде недей и ти да говориш глупости. Помня много ясно, че турците ги гонеше именно България. Хората със сълзи на очи се разделяха с близките си и с родните си места. Помня че им даваха минимален срок да се изнесат, беше ужас и плач. Помнякак изгониха комшиите ни- турци, така че недей да вменяваш, че аджеба друг бил гонил турците. Това е една от големите грешки в историята и едно своего рода етническо прочистване, няма какво да се лъжем. Хората се страхуваха, правеха съпоставки с депортирането на евреите. Беше нещо УЖАСНО!
Hat:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 16, 2010, 12:23 ---Къдри, проблемът ви е, че го няма субекта на осъждането: вече 20 години и кусур такъв политически субект като тоталитарен режим няма!
Има БКП, дето стана на БСП (ей на - легнаха и заспаха комунисти една нощ, а на другата сутрин се събудиха социалисти, ако си спомняте), и комунистическото им отродие: ДПС. И за двете организации мюсюлманите гласуват анблок вече 20 и кусур години. Въпреки, че именно те бяха стратезите, ръководителите и изпълнителите на възраждането.
Тогава?
Какво излиза?Къдри, малка корекция: около 320,000, от които в близките 1-3 месеца се върнаха обратно повече от половината.
И България всъщност не ги е гонила. Най-малкото, защото нямаше сметка от това.
Гонеха ги емисарите (чуждите, ако не знаете), спекулирайки с политическата обида от преди 5 години.
България само отвори границите.
Тука не си прав.
Не може, защото главния прокурор се прави на сътрудник на ДПС, БСП и олигархия, да ви е виновен целокупния български народ.
Иначе аз само бих се равдал, ако такъв процес има и политическите наследници на виновниците си понесат вината.
Това само ще очисти политически небосклон на България от хидрата БКП-БСП-ДПС и отродия.
--- End quote ---
Моите уважения Докторе от това,което си написал проличава едностранчивото ти обучение.Не е кьсно да наваксаш сайта не е чудесен извор от който да пиеш вода на воля.Но колкото и вода да изпиеш сьмнявам се да коригираш разбиранията си относно помаците.Очите и ушите ти са изгубили част от истинското си предназначение т.е.мозакьт ти е промит до болка и ще е твьрде кьсно.Може би сгреших, хората казват по добре кьсно отколкото никога.Аз обаче не вярвам.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Балканджия on February 16, 2010, 14:21 --- Пламене айде недей и ти да говориш глупости. Помня много ясно, че турците ги гонеше именно България. Хората със сълзи на очи се разделяха с близките си и с родните си места. Помня че им даваха минимален срок да се изнесат, беше ужас и плач. Помнякак изгониха комшиите ни- турци, така че недей да вменяваш, че аджеба друг бил гонил турците. Това е една от големите грешки в историята и едно своего рода етническо прочистване, няма какво да се лъжем. Хората се страхуваха, правеха съпоставки с депортирането на евреите. Беше нещо УЖАСНО!
--- End quote ---
Петре, когато вървеше този процес, аз бях на 24 години, ти си бил 3-4, най-много 5.
Искаш да ми кажеш, че по-добре си видял и разбрал това, което ставаше, във всичките му детайли, в такава крехка възраст ли?
Тогава протичаха страшно много процеси, като "Екскурзията" беше само предпоследният акорд. Защото последният беше след това завръщането на повече от половината, разочаровани от очакванията си в Турция.
Процесите бяха на саботажи, на палене на ниви, на унищожаване на народно имущество, на саботиране на ходенето на работа, на закани, на етническо напрежение, на създаване, активация и пропаганда от страна на ТНОДБ, на огромни опашки за получаване на международни паспорти с мотива "на екскурзия в ТУРЦИЯ".
Аз нямах международен паспорт тогава.
Нямаха и 95-98% от останалите българи.
Турците обаче искаха, получиха и ги използваха.
Ако паспортните служби или други представители на милицията тогава са им ги давали с думите: " и да 2 часа, или 2 дена да си се изнесъл от България", то това си е било лично тяхното мнение.
Емоционално локално отношение, а не политиката на държавата.
Защото аз много добре знам и помня, че наличието на международен паспорт даже и тогава изобщо не задължаваше притежателя му да напусне страната в какъвто и да е срок.
Имаше ограничения за действието и влизането в сила на визата.
А визите издаваше не България, а Турция.
Всичко, което казваш за големия емоционален градус тогава е многократно и напоително разказвано, показвано и освещаване.
Вярно е, не го отричам. Аз съм бил свидетел на всичко това и бях в съзнателна 24 годишна възраст, а не дете.
Но не е вярно, че България като държава и като държавна политика ги е изгонвала.
Пак повтарям - не защото комунягите нещо се бяха загрижили за човека като такъв или им се е събудил морала, а просто защото нямаха сметка от това.
Народната (тогава) икономика понесе колосални загуби във връзка с тази "екскурзия".
Сред тези райони обаче шетаха едни други емисари. Които даже слагаха отметки на вратите на тези къщи и семейства, които трябваше да се изнесат.
И с тях не се спореше.
А българската държава и нейните органи тогава не направиха нищо, за да защити хората или да даде някакви по-човешки релси на емигрантите.
Напомням нещо много важно: Екскурзията беше не 5 дни, не 5 седмици, даже не и 5 месеца след Възродителния...
Екскурзията беше 5 години след това!
Замисли се над това!
Време, което предполага много повече подготовка, отколкото емоции!
Подготовка не от България, казах вече защо.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version