Български > Дискусии
Възродителният процес - Горчиви Спомени !
Hashashin:
--- Quote from: suleiman94 on February 16, 2010, 18:04 ---Балканджия, каква турска война ти е в главата през 1912-1913 г. ? Точно през края на балканската и началото на междосъюзническата война? Нима мислиш, че поповете са тръгнали докато селата НИ са били пълни със АСКЕР??? Докато бащите ни са били в армията поповете с една купчина главорези са търчили от село на село!! Помисли над думите си и тогав разправяй кой да се подготвя преди да пише и на кой не му е позната историята, тези събития не са толкова одавна, и те уверявам, че съм срещал СЪВРЕМЕНИК на събитията !!!
--- End quote ---
Поповете са били в селата ви, когато българската войска е била там, след като тя се оттегля се връща османския аскер. Аз пък съм срещал син на човек от така наречения помашки полк в турската войска, който ми е разправял как целия помашки полк дезертирал и минал на страната на България. После през 1913 година 10-ти Родопски полк на Българската армия съставен на 90% от смолянски помаци безстрашно настъпва към Одрин и го превзема. Да именно помаци са превзели, "непревзимаемия Одрин". Най-ценни сведения дава един помак, внедрен там от българското разузнаване като бозаджия на турската войска. Денем продавал боза а вечер чертаел карти на Одринските укрепления. Така, че монетата има две страни Сюлейман. Но най-тъжното че докато момчетата и мъжете са се биели за България и са превземали Одрин, други части на нашата армия са клали и тормозили близките им в родните им села. Това е нещо от което мен лично ме е срам като българин.
Hadj:
Балканджията явно има пророческа дарба защото отгатва на много хора самоличността .За мен например "позна" че съм ходжа затова в знак на благодарност ще му напиша едан муска да я сложи под възглавницата за да продължи да сънува "истини" за нас помаците.Този човиек освен че е слушал много легенди успял да се срещне със сумати помаци които му разказват "истини" /интирисно ние къде сме отраснали/.
И с риск да се повторя ще побликувам част от книгата издадена по записките на Димитър Каров -православен християнин от неговото село е патриарх Стефан,интересно той като съвременик как не е видял пресъствието на турска армия в нашите сева през 1913 г.:
"Войната се свърши,настъпи 1913 година,разпуснаха всички заложници,почнаха да се освобождават и пленниците.Хрумнува тогава на управниците,заедно с духовната власт,всички българомохамедани да покръстят. Възложиха на военните и поповете да извършат насила тая "треба",покръстването.Дойдоха и в Чукуркьой,щом се предложи това,всички мъже избягаха по колибите.Останаха само жени и деца и ние по общината.Започнаха кого как видят по улиците да го бият войниците и да го карат за кръщане".
п.с.Та ето и данни от кога е започнал "възродителния" процес при помаците.
Hashashin:
Hadj ходжа или не пак си во грешка брат. Патриарх Стефан никога не имало. Имало е екзарх Стефан от Широка Лъка. А турска армия е имало в източно родопските села и в част от смоленските, разрови се малко и ще видиш. Тебе не те знам от кое село си но е твърде възможно от там българската армия да не се е изтегляла поради това че е по- навътре в региона.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Da Hadji imenno za tova kazvam
''po reda koito e bil opredelen da ne kazvam ot kogo''.
Hadj:
Моята родова пемет е мюсюлманска и миже да греша сановете при християните,надявам се екзарх Стефан да ми прости от отвъдното!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version