Български > Дискусии
Възродителният процес - Горчиви Спомени !
KaraIbrahim:
Така е,но чардаците предполагат развито селище,а такова без джамия(говорим за турско селище) не ми се вярва да е.По-вероятно е да е леко попроменена,за да се лансира по-добре.Иначе няма спор,че са два варианта на една и съща песен.
Hashashin:
Кара Ибрахим в Еленско има една област наречена Тузлук. Там селата са предимно турски, населени с турци още през 15 век. Само в някой от тези села има джамии и то в община Златарица, а в община Елена джамии няма, въпреки многобройното турско население, и не е имало и преди. И аз съм се чудил защо не са строили, но това е факт.Имай предвид, че там има доста богати и добре уредени турски села. Подобно е и положението с църквите. Преди 19 век в Еленско са съществували само две църкви- една в Елена и една в манастира в село Марян. Друг манастир недалеч от Елена е Капиновския, който обаче се числи към Търновските манастири.
KaraIbrahim:
Песента не от Еленския край.Можем да я обсъждаме дълго и да сме прави и двамата.Слушай края,където се пее за белото Айше или белото булче.В моя край наричаме "бели Айшета" жените от якорудския край и велинградско.А тази песен е от велинградско.Та по тая логика първият вариант,според мен,ще да е по-достоверният.
KaraIbrahim:
Чуй това:
Квартет "Абагар" - "Рано ранила Диляна"
KaraIbrahim:
И това:
Николай Славеев - Рано Ранила Джейляна
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version