Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (84/172) > >>

Hashashin:
Май съм я чувал като Джейляна. Но въпроса е кой е изходния вариант. Дали първом е била Диляна и от после при някои е станала Джейляна. Или пък християните са харесали песента и са сложили име Диляна, въпреки, че то е езическо. Или пък името е подменено по време на възродителния процес ???

KaraIbrahim:
 Тази песен е от моето село и Николай Славеев я изпълнява с автентичния текст.Знам я от малък с този текст,но след Възродителния процес се яви името Диляна.Има и други примери,идеята беше да се заличат следите от помашкото в нас.Освен с песните тази практика се прилагаше и в други сфери от живота ни,но за това няма да пиша,щото ще се получи много разгорещена дискусия и в крайна сметка пак може  някой да се обиди.

Hashashin:
Интересно наистина. В Еленско пък християните пееха няколко песни, по своята същност и мелодика български народни, но единия куплет на български другия на турски, което на външен човек изглежда доста странно. Имаш ли някаква информация за такива песни?

KaraIbrahim:
 За пръв път чувам такова нещо и ми е интересно.Ако можеш да качиш,давай,ама в друг раздел,че пак оспамихме темата.

Hashashin:
Ще кача тука, не вярвам някой да има проблемс  това. Помня само една и то част от нея:

Тръгнала мома за вода на бяла чешма каменна
на тая чешма каменна до два, до три чучура
биринджи курну ак сют, екинчи курни саръ бал
екинжи курну саръ бал, ючинджи курну кармъзъ шарап
От горе момче идеше, врано си конче яхаше
Врано си конче яхаше и на моме проговори
А бре гюзел къз, нерде........

до тук я помня за съжаление :(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page