Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (87/172) > >>

KaraIbrahim:
 Не съм съгласен,когато писах горните постове,имах предвид точно Възродителния процес и влиянието му върху фолклора ни.Защото ВП не е само смяна на имена,той е подмяна на всичко от живота ни.

dim56:

--- Quote from: EvroPOMAK on March 17, 2010, 15:11 ---Няма смисъл да местим постовете, тъй като твоите бисери изглежда напълно отговарят на мерака ти   ;) за продължаване и подкрепа на "новоименуването" по "Възродителния процес" и съответстват на темата, което е много добре да си стоят в тази тема, за да я правят темата по-ценна с всичките бисери на "Нео-възродителите"! 
--- End quote ---

Ако обичаш, докажи твърденията си.
В противен случай спри да клеветиш и да лепиш етикети - не ти отива на ранга!

--- Quote ---А, представи си, че съм го и питал за тази "Възрожденска промяна" на песента, и ми е станало доста ясно за какво става въпрос!  ;D  :)

--- End quote ---

По-долу Караибрахим май казва друго  ;)

dim56:

--- Quote from: KaraIbrahim on March 17, 2010, 16:25 --- Не съм съгласен,когато писах горните постове,имах предвид точно Възродителния процес и влиянието му върху фолклора ни.Защото ВП не е само смяна на имена,той е подмяна на всичко от живота ни.

--- End quote ---

Може би си прав. Но аз имах предвид, че темата за фолклора е необятна и едва ли в тази тема ще намери място само връзката между него и ВП. Сигурно ако е в отделна тема? знам ли...

EvroPOMAK:

--- Quote from: dim56 on March 17, 2010, 13:47 ---Вместо да ръсиш бисери, попитай Северин Чаушев да ти обясни. ;) Може пък и да е авторска тази песен. .....
--- End quote ---

--- Quote from: dim56 on March 17, 2010, 16:52 ---Ако обичаш, докажи твърденията си.
В противен случай спри да клеветиш и да лепиш етикети - не ти отива на ранга!

По-долу Караибрахим май казва друго  ;)
--- End quote ---
Ако, се окаже, че съм проучил случаят с песента, не само защото с този певец и изпълнител, може да съм бил близък, познат или аркадашь и да съм говорил за тази песен подробно, а и отделно от това, че някога съм бил и самодеец, където тези песни и други подобни със сходни мелодии и звучене, съм ги проучвал доста подробно за тяхното "Възръждане", то поради поради постоянният ти задлив тон по тези теми, НЕ желая лично на теб да представям каквито и да е било доказателства или да защитавам разните му там твърдения!   8)
Извинявай, но твоят начин на съмнения, предположения и всевъзможни твърдения не са ми изобщо понятни и приятни, особено когато става въпрос за "Възраждане", "Помаци" и всичко свързано с тях, без значение дали си "НеПомак", видоизменен такъв или свободен гражданин, който всячески се стреми да ехидничи с "Помашкото" и етноса на Помаците!  >:(
Поради това, твоят тон на държание и поведение, изобщо не ме вълнува и си коментирай другите постове с други хора, тъй като, дори и подобен ответен да не е в моят стил, не искам да знам изобщо какво е твоето мислене за Помаците, поне лично аз, което като най-добра рецепта е да не обръщаш внимание на моите фантазии!  ???
Върви си по твоите пътеки със здраве и с твоят късмет!  ::)

Hashashin:
Евро ако две песни имат сходни мелодия и текст не е 100% сигурно, че едната е възродена. Във фолклора е нормално една песен да "пропътува" цялата България, че даже и съседни страни като тук таме се сменя някои елемент или име според местните особености и обичаи. Ето например песента в мекедонски вариант за Прилепските казарми в македонския и вариант:

Снощи поминах заминах
покрай прилепските казарми 2

ох леле либе ле, ох леле либе ле
сърцето ми го душо изгоре

Ето как се пее подобна песен в Еленско, със същата мелодия

Снощи преминах, заминах
покрай търновските казарми 2

Чок сени северим, чок сени северим
сърцето ми го джанъм изгори

Има много варианти на една песен и не винаги е сигурно, кой от кого е копирал. Да определено има много възродени песни, но има и такива които си имат няколко варианта.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version