Български > Дискусии
Възродителният процес - Горчиви Спомени !
Rahmie:
Възродените - 20 години по-късно
ibrahim65:
Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация
Дата: Сряда 11 Януари, 2012 02:30:49
Най-после настойчивите ни опити да накараме българският парламента да осъди Възродителния процес успяха. Днес Народното събрание прие декларацията внесена от Синята коалиция, с която осъди категорично насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Документът обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим и призовава българското правосъдие и Главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците.
Опитът процесът да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните извършители, върху целия български народ.
Ние, народните представители от 41-то Народно събрание
- Като се позоваваме на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата,
- Като се позоваваме на Европейската харта за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи,
- Като изразяваме огромното си съжаление за това, че от началото на демократичните промени, в продължение на 20 години, българската правосъдна система не съумя да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,
- Като изразяваме категоричното си убеждение, че за подобни престъпления не може да има давност,
ЗАЯВЯВАМЕ:
1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения „Възродителен процес”.
2. Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.
3. Призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ.”
http://dsb.bg/bg/blogs/article/3065
Господ-ин Костов ней тъй замислен отчаян се връщам назад назад и стигам до сто хиледните митинги знаете ли плачех от радост когато изричах долу БКП а не бях само аз а имаше стотина Помаци с който се прегръщахме и си казвахме че е дошло истинска-та демокрация но уви ало ало виждатели ме господ-ин Костов тук съм до теб зад теб един отчаен Помак защо бе господине защо не ме виждате тук до теб съм до теб въпреки всичко аз ще си кажа тешката дума господ-ине ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ толкова мразя да се възраждам мразя думата дори ПРОЦЕС означава мизерия и тази дума мразя та господ-ин Костов и да не ме виждаш и да се правиш че не ме виждаш и аз бях ВЪЗРОДЕН като всички останали Помаци ееех господ не ме виждаш само ако ме беше видял как исках в тази деклерация да пишеше и мойто име а тои е ПОМАК господине
EvroPOMAK:
Да - макар и закъсняло признание за тези периодични насилствени асимилации на турците и помаците, все пак е нещо осъзнаващо.
Но, аджбе, май пак има некво припряно и непълно прибързано написване на декларацията, тъй като се сочи конкретно само периода през 1989г., а и за наште Помаци пак нищо не се споменава, зер, че те , да не би доброволно да са се "възраждали", въпреки, че са яли повече бой и повече жертви са дали от турците и много от по-напред са ги тероризирали, но явно е, че в парламента нещо липсват и нема никакви Помаци, а може и да има неква единица мълчаливи и послушни Ахмаци, но които са там за слушкат кво ще им каже техниет Биг Бос, май! ::) ??? :o ;D :) ;)
ibrahim65:
На 8 декември депутатите от Синята коалиция поискаха парламентът да осъди Възродителния процес и асимилационните практики на комунистическия режим, насочени срещу мюсюлманското население. При две последователни гласувания на декларацията предложена от Синята коалиция ГЕРБ гласуваха "въздържали се".
Така след позитивната си идентификация -- "ние СМЕ партия, симпатизираща на диктатора Живков и на ръководената лично от него БКП" -- ГЕРБ се идентифицираха като антимодерна и антиевропейска партия вече и негативно -- посочвайки какви не са. Гласувайки "въздържали се", те потвърдиха "ние НЕ СМЕ партия, която смята за ненормално насилственото изселване на стотици хиляди хора".
Гражданите(!) за европейско(!) развитие на България(!) официално нямат мнение по това, че български(!) граждани(!) са били изселвани, разселвани, семейства са били разделяни, били са насилвани да сменят имената, облеклото и религиозните си обичаи. Мюсюлмански имена са били заличавани от надгробни камъни и заменяни с "български". ГЕРБ и Бойко Борисов-гражданина за европейско развитие на България вече официално са ОК с това.
Ако някой все още брои скандалите от началото на месеца до сега, този ще да е 20-ят.
Да прегледаме в сбит формат, към какви още явления гражданите за европейско развитие на България смятат, че е редно да се отнасяме сякаш Нищо Толкова Сериозно Не Е Станало.
- През 1948-1949 г., на три етапа БКП провежда операция по изселване на мюсюлманското население по цялата южна граница на България. Принудително променят местожителството си 10 000 българи мюсюлмани. Подадени са 250 000 заявления за изселване в Турция. Успяват да се изселят общо над 154 000 души.
- През 1958 г. започват първите опити за насилствено премахване на традиционното мюсюлманско облекло. През 1959 г. стартира кампанията по така нареченото "разфереджаване". Хора са били арестувани без да им се обяснява за какво и държани гладни през нощта, докато с "възпитателна цел" пред тях се устройват угощения. На отказващи да сменят облеклото си се е забранявало да пазаруват в магазините. В отделни села жените са насилствено събирани в училищни сгради където им е устроен импровизиран "съдебен процес" след който са задължени да си купят "нови носии", а сумите са им удържани от заплатите. В Златоградско се създава "централна комисия по внедряването на културната революция", която обхожда домовете в селата и директно изземва от покъщнината дрехи, свързващи се с религиозна идентификация -- фесове, шалвафи, фереджета и т.н. ...
- След като БКП повежда атака срещу шалварите в края на 50-те години, скоро решава, че е време да надникне и какво има вътре в тях. Обрязването е криминализирано. От средата на 60-те години съдилищата започват да издават ефективни присъди на извършващи обрязване лица с мотива "За нанасяне на тежка телесна повреда".
- В началото на 60-те започват и кампании по смяна на имената сред българомохамеданското население. Има случаи на въстанали села, където съпротивата е потушена с използване на бронирана техника и на войски, умишлено мобилизирани от съседните български села.
- След временно отстъпление кампанията по преименуването се разгръща отново в първата половина на 70-те години. Въвежда се именник с позволени имена за новородените и преименуващите се възрастни, а фамилните имена на вече мъртви роднини се сменят "посмъртно" от партийните кадри. В усърдието си някои партийни функционери решават да променят фамилните имена и на стари християнски семейства, в случаите когато те им звучат "небългарски" -- като Бостанджиев, Капсъзов, Везирски и т.н. Унищожават се надгробните паметници, върху които има изписани турско-арабски имена. Пенсии и заплати започват да се изплащат само срещу личен документ с "християнско" ("българско", не-турско-арабско) име.
- През първата половина на 1984 г. говоренето на турски език на обществени места вече се наказва с глоби. Учители са задължавани да глобяват учениците си, ако ги чуят да говорят на турски в училище. Специални комисии към Окръжните народни съвети проучват "родовия корен" на деца и родители. Кулминацията е кампанията по преименуването на българските турци, в резултат на която между отварянето и затварянето на границата от турска страна между 3 юни и 21 август 1989 г., около 360 000 души емигрират, а още около 400 000 са подали заявления за паспорти, което прави над 80% заминали и желаещи да заминат от страната.
След този съвсем бегъл поглед върху безчинствата на Живковия режим спрямо мюсюлманското население на България, редно е да споменем, че на пленума на БКП от 29 декември 1989 г. Българската комунистическа партия официално осъжда "възродителния процес" и посочва за главен виновник за него Тодор Живков. С други думи -- днес ГЕРБ и Бойко Борисов не знаят дали е редно да осъдят едно престъпление, за което самите извършители вече са се отказали да се оправдават. ГЕРБ отидоха не просто вляво от БСП, те вече са по-вляво отколкото БКП е била през 1990 г.
Общоизвестен факт е, че отзвукът от "възродителния процес" в България и по света е един от ключовите фактори, причинили дискредитирането на диктатурата на Живков и довели до нейното премахване. Бойко Борисов вече се е определил като поклонник на Тодор Живков. Неохотността му да осъди един от факторите довели до падането на неговия "политически ментор" от власт е разбираема в този смисъл.
Ето една област, в която премиерът е последователен -- морална защита на диктаторите и на етническите прочиствания като средство за запазване на властта. Би било редно и належащо да проучим мнението на Борисов и за личности като Хитлер, Сталин или Милошевич, ако се придържаме към по-популярни примери.
Не се сърдя на никой от ГЕРБ
А псувам и питам каде е ДПС
Защо те не внесоха тази деклерация
Ако ми падне сокола ще му омъкна пирушината.
KaraIbrahim:
Проф. Евгения Иванова:
В Западните Родопи т.нар. „възродителен“ процес е бил най-активен и са дадени най-много жертви. Там има и по-висока степен на капсулираност. Някои го обясняват и с това, че селата са на труднодостъпни места. Там почти няма смесени бракове, хората са по-затворени и традицията е по-запазена. Това вероятно също има влияние, но мисля, че специално за самоопределението „турци“ по-голямо значение има „възродителният“ процес. Другото, което влияе пък за самоопределението „българи“, особено в Смолянско, са традициите на Дружба „Родина“. Там – обратно, процесът на избор на българска идентичност е много по-интензивен. И още нещо, в Западните и Централните Родопи българите мюсюлмани живеят с християни. В Източните Родопи, където живеят с турци, диференцирането също е логично и обяснимо: там е най-българеещото се население.
Още:
http://www.rodopchani.eu/проф-евгения-иванова-в-родопите-няма-п/
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version