Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (13/172) > >>

mustafa_b:
Книгата е по разкази на очевидци на събитията, събрани от студенти в ЮЗУ Благоевград. Издадена е през 2003 год. Доколкото си спомням, ръководителя на екипа се казва Али и от Рибново.

Представянето /премиерата/ на книгата "Горчиви разкази" се състоя в Корница на 28.03.2003 г. по повод 30-годишнината от събитията. Раздаваше се безплатно :

Gelina:
"А преди това аз бях на фронта - да се бия за България и да я пазя"

Хасан Ахмед Бадел
роден на 22.08.1922г. в с.Долно Дряново,
общ.Гърмен,обл.Благоевград

Ами 1973г. по време на тези събития ни закараха от тук надолу в Дъбница.Арестуваха ни посред нощ,дадоха ма на пъдаря да ме кара посред нощ в Дъбница.Там ме питаха,какво правим там,за какво идваме.Така и така идваме сменят ни униформата,и аз като си получавах брашно хванаха ме докараха тука и ма питат,да ма свалят ли удало в избата да ма надерат едно хубаво,защото не съм съгласен.Аз викам:
-Свали ме,но не се знае кой ще падне по напред.
И така оттам сабаале ни върнаха,определиха ни формата какво да кажем.Дойде главния кмет сабале и ме пита какво правя тука,а аз му казвам,че искат да ми сменят името и аз казах,че съм вземал на жената една рокля едно манто и казаха,че тва е малка работа и съм свободен.Върнах се и казах на жената даноси тези новите дрехи,че....А по време на смяната на имената тука дойдоха много полиция и хората като видяха и като се откачиха - кой наторе,кой надолу - да бягат,кой как може да се спаси и отидохме по баирите.Аз се върнах да взема малко продукти от магазина и те сам на съдисаха и ни хванаха.И зорле ми смениха името,така на сички със зор ни смениха имената.А преди това аз бях на фронта да се бия за България и да я пазя,а след това тази България идва тук и почва да ни наказва и сменя имената.За какво сме се били тогава ние за нея.Това тяхното беше грозна картина,което го правеха с нас.

mustafa_b:
Гелина, цялата книга ли я имаш дигитализирана? Можеш ли да качиш разказа на Ибрахим Бялк от Корница?

Gelina:
Мустафа,след обяд ще го кача,защото ги преписвам в момента .Нямам възможност да ги сканирам!

abc:
Фотоапарат нямаш ли?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version