Български > Дискусии

Възродителният процес - Горчиви Спомени !

<< < (125/172) > >>

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on May 05, 2012, 23:41 ---Как са живели българите в Османската империя?

Ново изследване за демографската политика на Османската империя
с автор професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4666551

--- End quote ---

Ха тоз откри Америка!!!

Това е много добре известно,но тези процеси не са характерни само за Османската империя-те са характерни за цяла Европа.Само,че докато в Европа те са започнали през 17-18 век,то в Османската империя закъсняват с 100-200 години.Този процес започва с Ренесанса, постепенно поставящ ХУМАНИЗМА на централно място в европейското мислене.

Водят се войни за свобода и равноправие.Забранява се робството и т.н.

ibrahim65:
Rasate-Асан каде си го оспорил бе голям г.з не не историк ли беше или копи-мопи-тропи.

Svetlina куку-мявко това съм го чел три пъти. И каде е двубоят между тези двама-та това ме интенересува.

Rasate:
Мерси Светлина-мислех Ибрахим да се потруди и да го търси в pomak.eu,ама щом споменаваме и други форуми.нейсе така да бъде! ;D

Мехмед Боюкли  - До Печенег /pecheneg/ :

"Уважаеми pecheneg, аз не знам ти като какъв се самоопредяляш, не ме и интересува това е твой лично право. За щастие от многото български историци който познавам, познавам и лично доцент Михаил Груев. Първият човек от лявата страна на снимката до мене е той: http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/ 34598_144050525608268_100000099649789_408319_14826 57_n.jpg , а ето какво пише под нея във фейсбук - Mehmed Boyukli с Mihail Gruev.
 Така че да спрем с манипулации. Имал съм достатъчно възможност да коментирам с него тези неща. Всъщност асоцирането на религия с националност не е приом на Исляма а на Християнството. Първо това се случва след френската революция със Англия и Франция, като те с тази асоциация са си съперничили кой са по добри християни - французите или англичаните. Това всъщност е и идеята за нация. По късно тази идея идва и на Балканите в средата на 19 век. Такава асоциация на религия и националност е инплантирана във "История Славяноболгарская" на Паисий Хилендарски, и после реплейвана до днешни дни. Ти казваш че това е религиозен фанатизъм или неграмотност. Ами няма логика при това положение, и не виждам смисъл да водя дискусия с тебе. Първо виж гредата в твоето око, тогава гледай камъчето в окото на другия.За арабския произход на помаците има зрънце истина.Та ние имаме над 12 идей за произход, не виждам причина да няма и арабски. Още повече че роденият в близкия нам град Кавала по време на Османската империя - Мехмед Али Паша е бил цар на цяла северна Африка. В село Брезница устната традиция на Хаджиевия род казва че те са потомци на войник от аскер, който е дошъл именно от Египет по времето когато Мехмед Али Паша е царствал там.Дошъл човекът от там заселил се в селото ни , оженил се за Брезничанка и днес неговия род след около 200 г е един от най големите родове в селото. Вземи например днешна София. ПО цялото протежение на улица "Пиротска" живеят араби. Голяма част от тях са женени за българки, ясно че че техните деца имат и арабски произход. Там даже вече се оформя нещо като арабски квартал. Всъщност за балканската народопсихология, особено за православието бих могъл да кажа че от тогава до днес дори - всички мюсюлмани на балканите са турци.Това може да го видиш в переодичните издания на български език по време на Османската империя, когато е започнало Българското Възраждане. И сега да ти кажа аз за какъв се самоопределям. Аз съм роден в България и поради това съм български гражданин, но нямам български произход, в смисъла който влагаха и влагат днешните възродители. Никой от предците ми, никога не е казвал че сме наследници на българи."

Мехмед Боюкли  - Нашият прозиход и злоупотребите с него:

"За трети път ми се вменява вина че помаците имаме арабски произход. Аз повторих няколко пъти по горе че помаците имаме мултикултурен, мултиетнически или мултирелигиозен произход. Тезата за арабския произход се превърна в нещо като нова стереотипна уязвимост, насочена срещу всякакъв опит някой от нашите среди по нормален начин да представи своя гледна точка за произхода ни, в българското публично пространство. Всякакъв опит за представяне на различен от "правилния" произход, той се превръща в бумеранг срещу нещастника помак, дръзнал по човешки начин да разкаже или напише това което знае. Аз, искам да ви призная че желаех да споделя моята идея за нашия произход, но се вижда от подигравките с "арабския" произход че тука при тази аудитория и по това време това е невъзможно. Въпреки че не съм казал дословно че помаците имат "арабски" произход, това се натяква по особено досаден начин. Аз дори се страхувам да говоря изобщо за произхода на помаците. Защото ние сме единствената общност в България, за която се говори най много относно произхода. И най много пари се харчат за произвеждане на "правилен" произход. Има два пътя - единия просто произвеждаш под формата на интелектуален продукт "правилен" произход, автоматично - или печелиш степендия,научна титла. службичка някъде или някаква фондациция.Другия път е да "произведеш" такъв произход на помаците който да е различен от "правилния". Тогава дупе да ти е яко:) Даже ще ти купят самолетен билет за Гуантанамо.
 Мойте големи адмирации към Златко, мисля го за достоен човек, който направи всичко възможно да се чустваме комфортно в тази компания. Благодаря ти Златко! Поздрави.."

http://www.librev.com/index.php/component/content/article/1400

ibrahim65:
Rasate каде бе Kardes каде си распънал на кръс Метката
това искам да видя от теб докажи го или само бълваш огън.

Няма как да има вряла вода в пожарните-те нямат нагревател.

Това е чиста слама и баластра.

То да беше само топла вода но не бойсе имаше заснети кадри рано или късно ще излезнат на бял свят.

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on May 06, 2012, 15:13 ---Rasate каде бе Kardes каде си распънал на кръс Метката
това искам да видя от теб докажи го или само бълваш огън.

Няма как да има вряла вода в пожарните-те нямат нагревател.

Това е чиста слама и баластра.

То да беше само топла вода но не бойсе имаше заснети кадри рано или късно ще излезнат на бял свят.

--- End quote ---

Я,я пак дрънкаш глупости.

Първо не съм се заел с Метката -даже ще ми е драго да пише пак тук.
Това,че оспорвам някога негови съждения-различни хора сме-различно мислим,и различни познания имаме.

Второ -няма как да имат топла вода,нито вряла-пожарни са- пълнят вода от най близкият източник-я река,я язовир,я от най близката пожарна,а водата там си е чешмяна.За зимно време даже студена. :)

Трето ще се радвам на кадрите.

Вместо да "плямпаш и вдигаш гири" замисли се-преброй до 10 и тогава пиши.Рационалността,а не изблиците водят до нормален диспут.

Поздрави.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version