Author Topic: Нещо интересно от Интернет  (Read 35539 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Isyankar

 • Guest
Нещо интересно от Интернет
« on: March 08, 2009, 10:23 »
Нещо интересно от Интернет, което бе изтрито от няколко форума, защото пак нещо не се е харесало на някого. Аман от комплексари !!!! В името на свободата на словото - аз ще го поставя тук, ако ли да не е съвсем по темата, но тук ми се стори най-похдодящия раздел. Просто е срамно как една хубава новина за милиони турци - отново се оказва, че е причина за проява на комплекси у някои хора...Язък !

В-к СТАНДАРТ:

Инженер праща на Истанбул вода от Родопа

Ще пият ли в Истанбул вода от Родопите?

Варненец има и идея как Марица да стане плавателна река


Язовир "Ивайловград" може да произвежда три пъти повече електроенергия според инж. Христо Иванов

Добромир Радушев

Докато преглеждат пресата или гледат сутрешните блокове, повечето хора пият кафе. На един човек обаче тогава му идват най-щурите идеи. Творческите хрумвания на строителния инженер Христо Иванов, подкрепени със сложни изчисления, анализи и мотивировки, смайват специалистите. В модерния свят варненецът отдавна да е милионер и високо ценен консултант, у нас обаче той е просто един пенсиониран инженер.
Преди време инж. Иванов хвърли бомбата, когато разработи идеята за спасяването на Истанбул от хроничната суша и липсата на вода за пиене. Той бил провокиран от информация в турска медия, тиражирана у нас, в която се съобщава за пресъхналите язовири на съседите и опасността от безводие в мегаполиса. Турците смятали да спасяват положението, като отведат по тръба вода от река Резовска. Срещу проекта обаче скачат техните еколози. Стига се дотам, че да се предлагат решения на питейния проблем с пречистване на морска вода, което е твърде скъпа процедура. Инженерът близо 10 години проучва и умува как да помогне на комшиите да решат проблема на 16-милионния мегаполис. Разработката на над 100 страници е за система от покрити канали, които да отвеждат до съседите води от Родопите, след като те са си свършили работата у нас, завъртайки турбините на ВЕЦ "Ивайловград". Според изчисленията на Иванов инвестицията ще е минимална.
Варненецът има и втори вариант, който предвижда използването на изтичащите в Марица води на река Арда, които през пролетта правят големи поразии и наводнения. Ако проектът му бъде осъществен, в Турция годишно ще може да се транспортират близо 1,8 млрд. куб.м кристално чиста питейна планинска вода, без това да наруши водния баланс и екологията на България. Всички изчисления и
прогнози подсказват, че идеята е осъществима полезна и печеливша за всяка от страните. Въпреки това опитите на автора да предизвика професионална дискусия и да събуди интерес на родни и чужди инвеститори удрят засега на камък.
Друга разработка на варненеца също залежава в папките с хидроложки доклади и математически изчисления. Тя третира надстрояването на язовир "Ивайловград" и изграждането на нова ВЕЦ, която ще може да произвежда 401 700 000 квтч електроенергия. Новите мощности ще произвеждат два пъти повече ток от трите централи по каскада "Горна Арда" с капацитет 172 млн. квтч и три пъти повече от сега произвежданата енергия от ВЕЦ "Ивайловград", която е 98 560 000 квтч, твърди специалистът. Той е готов да предложи документацията си на сериозни инвеститори и да работи за изграждането на новото съоръжение. Изчисленията му показват, че една такава нова електроцентрала е много по-доходоносна и сигурна от станалите напоследък модерни ветроенергийни паркове.
Една от най-интересните идеи на инж. Иванов, граничеща с фантастиката, е река Марица да стане плавателна, като се осигури вода от родопските реки. Така ще може да се осъществи връзка от Средиземноморието до Пазарджик, а стойността на превозваните товари би спаднала чувствително. Сондажите на държавно ниво обаче не дават резултат, тъй като Гърция отказала да обсъжда проекта защото така губи предимството на стратегическите си пристанища в Средиземноморието. За да ги заинтересова, авторът предлага и опция към проекта. Той планира прехвърлянето с канали, връзки и тунели на изтичащите води на река Крумовица до язовир в Ксанти, който да осигури поливането на над 60 000 дка земеделски земи в Беломорска Тракия, но и това не съблазнява комшиите.
Една от последните разработки на инж. Иванов е за решаването на проблема със свлачището в местността Трифон Зарезан по пътя за Златните пясъци. Идеята е укрепването да обхване с насип брега, плажа и част от морето, където да се изгради дамба на 100-150 метра. Така ще се отвоюва от морето нова земя, която ако се продаде, ще изплати вложението от близо 2 млн. лева и ще реши проблема.
Специалистът има и разработки за увеличаване с над 30 на сто местата за паркиране във Варна, както и за спестяването на време и средства при реализацията на автомагистрала "Черно море", или пък при преместването на контейнерното пристанище във Варна. За съжаление младите гледат на тези идеи като на фантастика и не ги приемат подобаващо сериозно, недоволства инженерът. Той обаче е категоричен, че докато е жив, ще продължава да убеждава, че няма невъзможни неща.


Корените му са от Беломорска Тракия


Корените на инж. Христо Иванов са от стар род на тракийски българи, прогонени от Булгаркьой в Турция. Дядо му бил заточеник в Диарбекир и брат му го откупува с парите от 300 кози. Баща му завършва Одринската гимназия и бил в тракийската организация, която закриляла българското население в Турско и Гръцко. Бъдещият инженер е роден в Хасково, където баща му е изпратен по дела на организацията. Преди да се установи във Варна заради любовта си към морето, живее и работи в Гюмюрджина, а после в Кърджали и Свиленград. Във Варна смята да учи корабни машини, но накрая предпочита строителното инженерство. Дипломната му работа "Язовири и електроцентрали" пък го изпраща към изграждането на язовир "Кърджали", където е главен инженер, и язовир "Студен кладенец". Доволен е от живота със съпругата си, с която делят радости и несгоди над 50 години. Гордее се с единствената си дъщеря, която е зам.-директор в елитна варненска гимназия.

You are not allowed to view links. Register or Login

neru

 • Guest
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #1 on: April 30, 2010, 10:26 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline isa71

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1022
 • Gender: Male
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #2 on: April 30, 2010, 16:40 »
Забрадката завоюва европейските модни подиумиЗабрадките на белгийската дизайнерка Фатима Рафии стремително   завоюват света на модата. Днес на нея са посветени модните списания от   цял свят.          „Моята цел са младите мюсюлманки, но по време на Парижката седмица на   модата във възторг от моите модели бяха всички жени, даже и мъже” –   споделя дизайнерката от Антверпен.
Под протекцията на Noor D'Izar, 39-годишната Фатима Рафии,   предпочитаща съвременните и удобни за бита хиджаби си сътрудничи с Инге   Ромбо – известна световна модна специалистка.
«Журналистите от модните списания бяха в неописуем възторг – добавя   тя. Нас ни отпечатаха на кориците на едно немско списание, датската и   британската преса също проявиха интерес, а скоро ще се появим в   китайското издание на «Vogue».


Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Нещо интересно от Интернет
« Reply #3 on: April 30, 2010, 20:59 »
Забрадките на тези жени отдавна не са просто забрадки, а политика.

neru

 • Guest
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #4 on: May 01, 2010, 11:50 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline yusu

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 602
 • Gender: Male
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #5 on: May 03, 2010, 10:43 »
 
You are not allowed to view links. Register or Login
 
 
 
 

Offline Беглик

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 448
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #6 on: May 03, 2010, 11:50 »
С машина “сбирщайн” от камиони ЗИЛ, ГАЗ-53, автобус “Чавдар” и руски трактор фермер ходи на кафе и тегли закъсали нови возила46-годишният  Смилян Маневски от село Долен, община Сатовча, сътвори с части от стари  камиони и трактори уникална селскостопанска машина, с която оре,  бразди, използва я да тегли закъсали в гората камиони, каруци и др.  Машината на Маневски е истинска атракция и за местните хора и туристи.  Когато паркира самоделния трактор, марка “сбирщайн”, в центъра на  селото, веднага привлича вниманието на всички. Маневски споделя, че с  трактора сутрин ходи и на кафе, тъй като къщата му е далеч от центъра.  Понякога качва и съседи. В селото се шегуват, че си имат местно  атрактивно такси. Репортер на “Струма” намери в дома му собственика на  уникалната машина Смилян Маневски, който разказа:  Дълги години се опитвах да събера пари, за да си купя трактор, но не  успях. Обикалях България, предлагаха ми различни машини, но за всички  джобът не ми отговаряше, пък и да си кажа честно, не ми се видяха много  издръжливи за нашите терени. Веднъж трябваше да дам поне 8000 лева за  стара машина, после да давам още пари за части и ремонти, защото нямаше  да издържи на натовареността, за която щях да я купя. Така започнах да  събирам части от стари трактори и камиони и ето го резултата - готовият  трактор. Здрав е като танк. С него ходя в гората по  най-труднопроходимите места. Изкарвал съм многократно закъсали трактори  и каруци. С него ора на нивата.
Шасито е самоделка от камион. Предният и задният мост са от бракуван  "Чавдар". Двигателят е от стар руски трактор, а скоростната кутия е от  камион ЗИЛ-157. Лебедката е също от стар ЗИЛ. Машината си има и  хидравлика за плуг. Гумите са от ГАЗ-53, известен като "Виетнамка".  Когато трябва да използвам трактора за оране, свалям лебедката и слагам  плуговете. Пригодил съм прикачващ инвертар и така машината е  универсална за всякаква полска и горска работа.
От три години си олекотявам живота с трактора, който сам направих.  Много ми е скъп, пръв помощник е в ежедневната ми работа. Много хора ме  търсят за услуги и така горе-долу връзвам двата края. Има мераклии от  селото да им помогна да си направят и те такава машина, но нямам части.
Ако знаете колко чужденци са се возили и са се снимали на  трактора... Интересно им е, но не знаят, че сиромах човек си е чист  дявол, заключи разказа си Смилян Маневски.
в-к Струма
Offline isa71

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1022
 • Gender: Male
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #7 on: May 05, 2010, 16:25 »
Пощальон се ожени за умиращата си котка

"Нашите сърца бият като едно - уникално е", разказва жениха
"Сесилия е толкова доверчиво същество. Ние се гушкаме постоянно и тя    винаги спи в леглото ми", заяви 39-годишният Уве Мицшърлих.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #8 on: May 05, 2010, 23:10 »
You are not allowed to view links. Register or Login

neru

 • Guest
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #9 on: May 09, 2010, 09:26 »
Френският парламент одобри връщането на Нова Зеландия на татуирани и мумифицирани глави на войни - маори, съобщи - "Ройтерс". Това става няколко века след като те са били донесени в Европа, за да бъдат показвани като екзотична чудатост.
You are not allowed to view links. Register or Login

neru

 • Guest
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #10 on: May 11, 2010, 11:03 »
You are not allowed to view links. Register or Login

neru

 • Guest
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #11 on: May 12, 2010, 15:52 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Беглик

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 448
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #12 on: May 12, 2010, 17:48 »
Да търсим цветето сред блатото, вместо нечистотията  сред цветята,  поздрав за всички, но най-вече за хората от района - Мечта, Селча, Боян  и Европомак:
 
"Пътят направи завой 360 градуса което ни наведе на  мисълта че вървейки по същият сух склон няма да намерим вода, но само  след 200 метра се появи малка и спретната чешмичка построена от Али и  Сафие Буцови.Запомних имената заради доброто място на която са  построили чешмата.Спиране,багаж,събиране дърва,огън пред  чешмата,търсене на тикла,но не намерихме  и приготвихме наденицата,а през това време ракията и бирата се изстуди,  направа на шишове и печене бавно на наденицата,а ракията така върви със  студената вода от двата чучура която наливаш без да ставаш.Хапване с  хубав моабет и родопски и македонски песни.
  Огъня бе зареден и бяхме  готови за нощта.Звездите и небето се виждат само над пътя и са чудни  през това време на годината.Гората и дърветата помнят и хайдути и  разбойници, партизаните и как са ги гонили в зимните месеци на 44 г.  като дивеч, и 50 години комунизъм,и тези години на преход и все още  стоят безмълвни и горди.Тук осъзнаваш колко сме дребни и малки и колко  жалки са проблемите ни които в ежедневието ни се струват важни и  ....
  Пушека и огъня щяха да изгонят мечки ,прасета и елени които сигурно  нощно време идват на водопой.Спането бе идеално в топлата августова  вечер.Който не е спал на открито не знае колко е хубаво.Който се събуди  поддържа огъня и пак ляга.Сутринта ставане,гасене на  огъня,чистене,подреждане на раниците и надолу.Стигнахме до разклона в  ляво от който има гроб на загинал партизанин от отряда и колиба  направена от туристи.Избрахме пътя в дясно покрай реката.
  Движението е  наслуки и по нюх.След голям мост на река Гашня продължихме вляво защото  решихме че в дясно е за Кьошка.Пътя се изкачва и навлиза в Аландере по  което се върви около час и нещо.При чешмата построена в една хубава  ливада от Фъзлови се свалят дрехите и нагоре до първата табела която ни  е от полза и указва че продължавале в ляво към Лесичово.Пак чешма и  изкачване и след 20 минути се появи разклонение на пътищата като  единият е с чакъл, а другият с реден камък.
  Следваше грешката за  деня,породена от умората да се изкачваме и заслизахме по пътя в ляво  който се оказа че е направен от горското за добив на материал.Полека  изчезна и продължи като пътека по която отдавна не е минавано. Голям зор,но все още  имаше знаци че това преди 20 тина години е било път или  пътека. Джунгла,тъмно,през паднали дървета проправяш пътека с големи  раници,пот ,мухи които ти пият кръвта и споменаваш акъла си и  мързела...
  Така около може би час и най после горски път и резервоар за  питейна вода,а след него къщи и поляните на Лисичово.Който е бил там  знае какво изпитва човек,а ние какво изпитахме нямам думи.Излезахме на  пътя от който имахме глупоста да се отклоним и седнахме пред чешмата да  починем и да видим къде сме. Дойде едно младо момче което бе от  Гьоврен,но отскоро назначено за отг. на района. Хижата вече е ремонтирана."

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #13 on: May 12, 2010, 19:15 »
Пеенето на мюезина, който отправя призив за молитва към правоверните мюсюлмани, би трябвало да е красиво, мелодично и духовно начало на деня.

Истината обаче е, че вместо да си постелят килимчето, много жители на Истанбул си запушват ушите в ранните часове.

Това се дължи не само на близостта на домовете им до силните уредби, от които се носи езанът, но и заради крайно фалшивото пеене на някои от истанбулските имами.

Поради зачестилите оплаквания на истанбулчани градските власти са решили да организират специален курс по пеене за мюезини без музикален слух.

Имам Мехмет Тас, един от първите ученици, твърди, че за кратко време значително е подобрил скромните си певчески дарби.

Сега съм много по-уверен и мога да изпея и петте призива за молитва в правилен ритъм, хвали се той.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Уроците са организирани от Мустафа Джагръджъ, градски съветник по религиозните въпроси, който държи от всички 3000 джамии в милионния град да се чува хармоничен призив за утринна молитва.

По думите му откакто мюезините започнали да посещават курса, оплакванията значително намалели.

Според учителя им Шейфетин Томакън "езанът е прекрасна музика, която приближава хората до Аллах и затова е много важно да се изпее добре".

Докато отделни мюезини обаче постигали видим напредък, други - въпреки уроците си оставали "безнадеждни случаи".

Мустафа Джагръджъ се чуди как при това положение те изобщо са били взети на тази работа.

"Има хора, които не могат да напреднат независимо колко са се старали и колко урока са посетили. В тези случаи техните джамии се свързват по радиовръзка с една от централните джамии, където мюезинът умее да пее", обяснява най-често използваното решение той.


   http://www.vesti.bg/

Offline yusu

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 602
 • Gender: Male
Re: Нещо интересно от Интернет
« Reply #14 on: May 14, 2010, 11:22 »
Австралийски учен призовал мюсюлманите да забранят продажбата на цигари
 
Четвъртък, 08 Април 2010г. 17:51ч
   
 
 
Резултати от изследвания на професора от Университета в Сидни - Саймън Чейпмен са показали, че в производството на филтрите за цигари от дълго време се използва елемент от кръвта на свинете – хемоглобин. Той спомага на филтъра да бъде по дълготраен и ефективен при защитата от цигарения дим. Това се съобщава в информация на Daily Mail.
 
 
You are not allowed to view links. Register or Login
 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42