Български > Помаци

Истината за Помаците !

<< < (40/161) > >>

Сидхарта:
Hat, това е твоето тълкуване,ама я ми кажи дали си чул за Крантиите,за древният път наречен ''Друма''-близо до твоето село,за ка...те гробе близо до ''Калята'',за месноста ''Радювица''-под Крантиите! и тези ли имена са измислили другарите-не неса уверявам те.
Интересно каква ли крепост е Калята -никой не я е проучвал,както и гробището-интересни данни ще излезнат,сигурен съм.
За да се избегне страха от манипулации човек достатъчно заинтересован от истината може сам да я намери-иска се желание,малко исторически познания,теренно проучване,ненатоварен от предрасъдъци подход към фактите,естествено време и средства-и късмет естествено.
Освен топонимията на района около вашто село интересни са материалната и духовна култура-четох на времето за тн.скрити хора-ако имаш повече информация моля да споделиш.
Интересни са и някои фамилни имена в района.

Hat:
ves.K не знам откаде черпиш информация може би някаква книга,но сьс сигурност има неточности такава местност Радювица и каурските гробе няма.Крантиите и Калята са си на мястото незнам за "скритите хора" за които пишеш,основните фамилни имена сьм посочил вьв форума,незнам за какво намекваш бьди по точен ако обичаш ще направя всичко вьзможно да задоволя любопитството ти.

Сидхарта:
Hat,такива месности има,''Друма'' си е там,Радювица е между Цветино и Крантиите та затова сигурно не я знаеш,но в посока Кръстава е,но е в землището на с.Цветино.
Кале-Каля има и някъде покрай вашето село но аз визирам това под Крантиите по реката -там е и въпросното гробище
Пиша за тях понеже не са далеч от вашето село,иначе за вашето село не знам кои знае колко.
За въпросните имена на месностите може да питаш стари хора.
Hat,за такива хора играни по тъмно,без музикален съпровод само съм чувал че е имало,но от много време ги няма,не знам за това от къде може да се научи повече.
Впрочем всичко свързано с обичаите в района, надявам се че ще представлява интерес за всички-говоря не само за празничната обредност а и за тази която е в обикновенният бит на хората.

Hat:
Ves.K явно ти по добре от мен познаваш историята на района аз искам да ти кажа,че с.Цветино по онова време е било,като средищен центьр там са се извьршвали всички неща,които сега се правят в една община.От него са трьгвали и всички злини сполетели помаците по този край.Пьтувал сьм много пьти пеша от Крастава през Крантиите и Калята до Цветино вярвай ми такава местност,като Радювица и каурски гробе аз незнам.Местностите покрай моето родно село знам перфектно занапред може и тема да направим при повече интерес на хората от тези земи а такива има вече по целият свят.От тук е родом проф.Адриан/Али/ Палов.

Сидхарта:
Taka e Hat,познавах района добре,ти ми вярвай  има такива месности-но трябва да питаш стари хора от Цветино.
Аз също съм пътувал пеша от Цветино за Крантиите,за Асановци и Кръстава-Радювица  е над Цветино пътя не минава от [пътеката де],това че не ги знаеш е повод да ги научиш.
Знам че е било община с.Цветино,А училището в Абланица  е било за целия район,незнам дали знаеш но когато са копали основите на пансиона съм чувал че са разкрити погребения[незнам какви-явно непроучени].
Въобще района според мен не е добре проучен археологически..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version