Български > Помаци
Истината за Помаците !
Сидхарта:
.
Знам че е било община с.Цветино,А училището в Абланица е било за целия район,незнам дали знаеш но когато са копали основите на пансиона съм чувал че са разкрити погребения -незнам какви-явно непроучени-
Въобще района според мен не е добре проучен археологически
Hat:
Наистина не са правени никакви сериозни археологически изследвания да се надяваме занапред и това да стане но си мисля че няма кой да ги спонсорира тьй като няма да са в бьлгарски интерес.
Сидхарта:
Мойте уважения Hat,но аз мисля обратното,просто обаче безхаберието е много голямо,а и си прав спонсорите ги няма.
Иначе стари хора от района пазеха спомен макар и много далечен за преселение от македония по тези земи,за съжаление трудно би се установила приблизителна година спомена е твърде мъгляв.
Преселението изглежда е било в посока Македонско-Бабек-визирания от нас район.
Hat:
--- Quote from: ves.K on November 24, 2009, 22:25 ---Мойте уважения Hat,но аз мисля обратното,просто обаче безхаберието е много голямо,а и си прав спонсорите ги няма.
Иначе стари хора от района пазеха спомен макар и много далечен за преселение от македония по тези земи,за съжаление трудно би се установила приблизителна година спомена е твърде мъгляв.
Преселението изглежда е било в посока Македонско-Бабек-визирания от нас район.
--- End quote ---
ves.K наистина сьжалявам,че сме на различно мнение по вьпроса.Аз доста сьм беседвал сьс старите хора от региона повярвай ми нито един от тях не ми е споменавал за такова преселение.И наистина трудно би се установила приблизителна година а споменат ще става още по мьгляв,защото може би е измислен от скьпите ни другари.За такова преселение сьм чувал но то е кьм Северна Бьлгария район Антоново и околията.Населението около Цветино е чисто помашко сьс много добре запазени традиции и обичаи и смятам,че нищо не е в сьстояние да промени този факт.
Сидхарта:
--- Quote from: hat on November 25, 2009, 08:58 ---ves.K наистина сьжалявам,че сме на различно мнение по вьпроса.Аз доста сьм беседвал сьс старите хора от региона повярвай ми нито един от тях не ми е споменавал за такова преселение.И наистина трудно би се установила приблизителна година а споменат ще става още по мьгляв,защото може би е измислен от скьпите ни другари.За такова преселение сьм чувал но то е кьм Северна Бьлгария район Антоново и околията.Населението около Цветино е чисто помашко сьс много добре запазени традиции и обичаи и смятам,че нищо не е в сьстояние да промени този факт.
--- End quote ---
Hat,спомена за преселението от македонско е много стар,ще става все по мъгляв защото старите хора намаляват,но аз съм го чувал от много стари хора в раиона на с.Цветино и околните махали.
Това преселение е много назад във времето,спомена е че при бягство от епидемия от чума са заселени Цветино и околните махали,по разни странични податки смятам че е станало през 17в.
Преселението към северна България е много късно,в разградско и търговишко е предимно.
Това което казваш какво е населението разбира се че е така,когато фактите говорят и боговете мълчат са казали.
Обърни внимание на многото еднакви фамилни имена на хора от региона с такива на помаци и българи християни в Гоцеделчевско и Македония.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version