Български > Помаци

Истината за Помаците !

<< < (55/161) > >>

Пламен Пасков:

--- Quote from: gece yolcusu on February 17, 2010, 16:36 ---А имате ли доказателства, че покръстването 864-868 е обхванало всички територий  с преобладаващо днес помашко население.
--- End quote ---
Връщаме се към стар въпрос: кои точно територии имате предвид като "помашко население"?
Родопите? Долината на Места? Ловешко-тетевенските балкани?

--- Quote ---Не е тайна, че самото християнство е наложено трудно, даже е имало и бунтове, против това налагане.
--- End quote ---
Вярно е, но това показвата твърдата административна воля да бъде наложено християнството на всички, без значение от желанията и предпочитанията им.

--- Quote ---В източници се намират сведения че е имало и арабски емисари, предлагащи исляма като религия, което идва да каже, че се се е знаело и за исляма като вариант.
--- End quote ---
Аз също съм чувал, но не съм виждал или чел за такива в оригинал. Но съм готов да приема, че такива е имало.
Няма как да не са знали за наличието на ислям като такъв. В края на краищата, Тервел е победил и разгромил най-голямата арабска армия, сформирана някога: близо 200,000.
Но от това не следва че е приеман или разпространяван ислям.

--- Quote ---В много високопланински села няма даже и помен - примерно от каквито и да било останки от строеж на църковни храмове.
--- End quote ---
Дайте пример: за кои точно села имате предвид?
На Балканите не съществуват толкова високопланински села, до които да не може да стигне войска, в това число и конница. Щом испанците са завоювали империята на Инките, която е била в Кордилерите, какво остава за Родопите?
Андите са почти 2 пъти по-високи от нашите планини, а Мачу Пикчу е построен и е функционирал като голям град без никакви проблеми.

--- Quote ---В много от селата пък има както църкви така и джамий.
--- End quote ---
Има, разбира се.
Въпросът е: от кой период са джамиите?
Имате ли твърди доказателства за датировките им?

--- Quote ---Има съседни села - едното с християнско, другото с мюсюлманско население, и така е на целия балкански полуостров.
--- End quote ---
Има, но какво доказва това, освен ислямизация на част от населението?

--- Quote ---От всичко това, ако направим аналогичен анализ, лесно би следвало, че исляма е дошъл много по-рано от идването на османците.
--- End quote ---
От кое това?
Къде са фактите и доказателствата? Хроники, записи, археологически доказателства?

--- Quote ---Съжалявям, че в момента нямама възможност да представя, но бях срещал литература с цитати от автентични писма на османските пълководци до султана, по време на нахлуването на балканите, в които се споменава за заварено тук население с мюсюлмански корени.
--- End quote ---
За тази литература многократно тук се писа, че уж имало такава.
Но така и никой не я извади на бял свят да я покаже и разкаже: име, автор, хроника от тогава и тогава, намира се в този и този музей.
Ако действително е съществувала, и в този сайт има мюсюлмани и от Турция, и от България, и ходжи, имами, възпитаници на Томбул джамия в Шумен и на главното мюфтийско настоятелство, защо този документ не е демонстриран и назован от никого досега?

--- Quote ---Така че, да се твърди еднозначно, че всички едва ли не са били християни, мисля е дост не логично.
--- End quote ---
Нелогично е предполагането на ислям в твърдо и административно закрепени православни империи, като Българската и Византийската.
Още повече: когато сте без нито едно доказателство за вашите предположения.
Къде са фактите?

--- Quote ---Една от заповедите на пратеника Мухаммед сас, е била за известяване и разпространение на исляма до всички точки.
--- End quote ---
Заповеди, закони и правила много.
Ама дали всички ги спазват?

--- Quote ---Емисари е имало и то много още от негово време.
--- End quote ---
Като смятате, че е имало, къде е резултатът от предполагаемата им дейност?
Хроники, археологии, документи?
Емисари е имало там, където някой ги е оставял да са такива и да се занимават с тази дейност.
А границите на България са се охранявали свирепо: граничар, който пусне нарушител, е плащал не само с живота си, но и със семейството си.
За това е показателен следният пример: Около 978 г. двамата синове на цар Петър - Борис и Роман, които са пленени от византийците при превземането на Преслав през 971 г., се завръщат в България. При границата Борис е убит от стрела на български граничар, който е заблуден от византийските му дрехи.

--- Quote ---За това говори факта, че всички негови сподвижници са намерили смъртта си по различни точки на земята, разпространяващи исляма.
--- End quote ---
Разпространителите на всички религии са намерили смъртта си по различни краища на света, разпространявайки религията си. Това не доказва нищо, освен религиозно рвение.
Италия и Франция са им били много по-близо, отколкото България. Какво е положението с предосманският ислям там? Колко джамии ще намерите от този период там?
При това, с оглед на факта, че битката на сарацините с Карл Велики при Поатие е практически в центъра на днешна Франция.

gece yolcusu:

--- Quote from: Националист on February 17, 2010, 16:55 ---Тоска според теб има ли католическо малцинство, или още по-фрапантно - габровско малцинство? Какво те кара теб, да се чувстваш като малцинство - нарушени права, дискриминация или какво точно. В САЩ има няколко милиона мексиканци, които никога не са се оплакали, че са малцинство. Все пак, ако имате някъкви такива проблеми, моля сподоелете!  :)

--- End quote ---

Когато в дадена държава има група от хора с религия, различна от официално признатата, те винаги ще са малцинство.А това да си малцинство, не означава, че са ти нарушени правата - поне не засега.Когато религията на малцинство съвпада с националната, тогава става сливане на етнос и народност с течение на времето.

Тоска:

--- Quote from: Националист on February 17, 2010, 16:55 ---Тоска според теб има ли католическо малцинство, или още по-фрапантно - габровско малцинство? Какво те кара теб, да се чувстваш като малцинство - нарушени права, дискриминация или какво точно. В САЩ има няколко милиона мексиканци, които никога не са се оплакали, че са малцинство. Все пак, ако имате някъкви такива проблеми, моля сподоелете!  :)

--- End quote ---

Не е толкова лесно! Добре, кажете ми аз сега ако приема християнството ставам ли българин? - не! ти сега ако приемаш исляма ставаш ли помак? -не! а (точно е българи мюслумани) Много пъти съм казал, Религия и нация са две различни неща!  

Kaplan:

--- Quote from: Пламен Пасков on February 17, 2010, 15:32 ---
къде в този сайт има категорични доказателства, че помаците не са българи по произход?

--- End quote ---

Пламене, както няма доказателства за едното, така няма и за другото.  Просто всичко е оставено на съдбата и никой сериозно не е тръгнал да се занимава с помаците, с тяхната история, произход, вяра, родина.... просто няма такова нещо.

В никой от постовете  си не съм споменавал, че се опровергава твоето мнение, не се опровергава и противоположното мнение. Ти погрешно си изкара извода, защото аз просто казвах на  ''националист'' , че няма нужда отново да пише кои са помаците, защото тук е струпана огромна информация, която е писана от други (националисти), и каквото и да напише тои, ще е същото което пишат и другите ни гости българи, включително и ти. Казано на кратко ''националист'' щеше да развие същата тема, която ти си развивал много пъти, а именно за българския произход на помаците. Ето защо в горните си постинги исках да кажа това, а че ти си разбрал думите ми по друг начин не съм виновен аз. Въпрос на тълкование...

Пламен Пасков:

--- Quote from: suleiman94 on February 17, 2010, 17:40 ---Пламене, както няма доказателства за едното, така няма и за другото.
--- End quote ---
Само с това не съм съгласен, за всичко останало подкрепям.
И ако съм ви засегнал с нещо, моля за прошка.
Наистина ме интересува дискусията като такава, а не целта да уязвя или нараня опонента.
Ще се разровя и ще приготвя пакет от линкове към доказателствата, които са обсъждани (и според мен дотук не са опровергавани от никого), за да не ги копираме отново (безсмислен, некрасив спам).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version