Български > Помаци
Истината за Помаците !
sultan selim:
Аз видях у едни бьлгари които слагат полумесец на хляба казаха ми че това им останало от дедите и прадедите стар обичаи преди дасе покрьстят
Hashashin:
--- Quote from: sultan selim on November 10, 2010, 12:35 ---Аз видях у едни бьлгари които слагат полумесец на хляба казаха ми че това им останало от дедите и прадедите стар обичаи преди дасе покрьстят
--- End quote ---
Интерсно наблюдение. Можеш ли да споделиш с широката аудитория къде си видял този екмек?
Rasate:
--- Quote from: tersid on November 10, 2010, 08:29 ---Истината в повечето случаи е тъжна, но понякога е весела и предизвиква усмивка,както в случая когато твърдя ,че българите произлизате и от наш материал ,и то не лош матриял.Така ,че може само да се радвате на тази истина ,защото тя не е тъжна.Смея да твърдя ,че във 80 процента от българите тече наша кръв и че всички всички българи които СА били извън границите на стара България до 1885 год. са помаци ,които са престанали да бъдат такива ,благодарение на Паисий Хилендарски и голямото им желание да се гърчеят и да се правят на прави християни и да се пишат българи заради едно племе което е дошло но Балканите за да усмири помашките племена и случайно е създало държавица не се знае коя точно година 681 или 680 г.
--- End quote ---
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2650.msg66462.html#msg66462
Море терзия-българи е имало още преди Еспор на Балканите и това го говорят Римските хроники:
Според император Константин Порфирогенет по времето на Константин Велики(274-337) дори получават автономия и цяла провинция-Тракия(“to ton Bulgaron genos ton Istron potamon dieperasen”).
Според Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав". Анастасий Библиотекар пояснява също така, че "БЪЛГАРИТЕ ОБЕДИНИЛИ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО, СЪГЛАСНО РОДСТВЕНОТО ИМ ПРАВО"(”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”). Тези провинции били двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания,т.е. Балканите са били част от българското землище и преди Римската империя.
п.с. Цитирам себе си че не ми се губи време да го пиша на ново!!!
Rasate:
--- Quote from: tersid on November 10, 2010, 08:49 ---По т. 1 съм съгласен. Самоопределението ни като помаци не е инцидентно хрумване, то е плод на приемственост в поколенията ,а когато има приемственост на самопределение ,има и етнос.Онези които се определят като българи нека си бъдат такива и да се наричат българи - мохамедани - мюсюлмани или само българи.Проблема си е само техен и тяхното раздвоено съзнание ще тормози само тях.
Т. 2 кореспондира с т. 1.Никой не се нарича помак заради това,че цяло хилядолетие българите не сте ни зачитали за хора. Всеки който се нарича помак ,не се наричча на инат ,а се нарича за това ,че има такова самочувствие и то е наследствено. Лошото се забравя ,помни се само доброто,колкотои тривиално да звучи.
т.3. Няма единен подход за определение на етнос. Но ,според мен най верния подход е да се разглежда само съзнанието за принадлежност . Защото само съзнанието е активния фактор за движение ,докато историческите факти са само констатации за минало време.
Разбира се,че моето твърдение ,че българите произлизате от нас ,може да се разглежда като шеговито и то наистина има шеговити елементи. Но ,за да бъдем докрай реалисти ,ако го разгледаме сериозно и приемем да го разглеждаме като вероятност и го свържем със исторически факти ,нищо чудно да излезе и истина.
А за хубавите думи за теб ,мога да кажа че ги заслужаваш и тенденцията е ,че винаги ще ги чуваш.
--- End quote ---
Терзия мога сто процента да ти заявя,че преди освобождението и грам помак не е имало в Родопите-сите са били ахрене и пр.,бре, :D :D :D :D
Това се казва наследственост за стотина години в онзи край.
isa71:
--- Quote from: Балканджия on November 10, 2010, 09:58 --- Доверили са ми се, споделяйки ги с мен и аз нема да предам доверието им.
--- End quote ---
Сакън да не предадеш таините,че лошо ти се пише. ;) ;D ;D ;D ;D ;D
Деистваш им като отдушник.......
ти си им началото,спасението.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version