Български > Помаци

Истината за Помаците !

<< < (144/161) > >>

Svetlina:

--- Quote from: KaraIbrahim on March 27, 2012, 21:06 ---    Ставаше дума конкретно за отглеждането на тютюн.
А че земеделието е било и продължава да е основен поминък на хората по селата спор няма.Има обаче едни дребни разлики между земеделието в Гърция и България.Опитай да ги откриеш  ;)

--- End quote ---

И какви са тия разлики между земеделието в България и Гърция? Пък славяноезичните/българоезичните мюсюлмани и в двете страни имат един и същи поминък. Да не говорим, че до 1985 г. в Гърция са нямали право да се движат свободно във вътрешността на страната.  А в България имаше квоти по окръзи за образоването именно на мюсюлманите.

KaraIbrahim:
   Не знам за какви квоти говориш,може би имаш предвид квотите за децата на активните борци и на партийните секретари.Да,квоти имаше и на регионален принцип,но там предимство се даваше на децата от  граничните райони.А в тези гранични райони не живееха само помачета.Никога не е имало квоти на етнически или религиозен принцип.Самата комунистическа власт тогава не признаваше други етноси освен българския,а религията беше забранена със закон.
  Виж,на партиен принцип имаше привилегии,и то какви!

Rasate:

--- Quote from: KaraIbrahim on March 25, 2012, 13:42 ---   А аз,четейки това почнах да се чудя какъв ли поминък са имали предците ни във времето преди Балканската война?Защо тютюнът е внедрен като селскостапанска култура именно при нас оставям Светлина да ни каже.Явно за да не умрат от глад помаците ще да е.Но това тя ще ни каже,аз не знам.
  Засега се задължаваме да благодарим на новата в онези времена българска държава,която ни е помогнала да усвоим тютюнопроизводството ;D

--- End quote ---

Тютюна намира желаната почва и метеорологични условия в Родопите-там е с най-ценни качества.От друга страна отглеждането на тютюн е било по доходоносно от останалите култури в района.

Разликите с Гърция се появяват след като ги приемат в ЕС- иначе гърците са били големи голтаци до този момент.
Как мислиш че се натрупва дълг от 300 милиарда евро.Та то цяла Гърция не струва толкоз.

Поздрави

KaraIbrahim:
 Съгласен съм,че ЕС има съществен принос за развитието на земеделието в Гърция и на това се дължат разликите между нашето и гръцкото земеделие.И се питам-защо,след като и България е член на ЕС,земеделието ни куца почти навсякъде?

botev:

--- Quote from: KaraIbrahim on May 06, 2012, 22:30 --- земеделието ни куца почти навсякъде?

--- End quote ---
Къде си ходил? За 3 години обработваемите площи са се увеличели почти двойно!!! А тютюна просто няма бъдеще! Да се ориентират дорде си е време като турците.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version