Български > Помаци
Истината за Помаците !
KaraIbrahim:
--- Quote from: botev on May 07, 2012, 22:22 ---Къде си ходил? За 3 години обработваемите площи са се увеличели почти двойно!!! А тютюна просто няма бъдеще! Да се ориентират дорде си е време като турците.
--- End quote ---
Почти двойно!
Ти,уважаеми Ботев,знаеш ли какво правят гърците,за да си пазят земеделието?Питам за тях,защото тях ги смятат за лузърите на Европа,изключая нас и румънците.
Та тези хора,гърците,не строят върху терени,които биха могли да бъдат обработваеми.А ние върху обработваеми терени поставяме соларни панели,при това без да е доказана тяхната екологичност.А ти ще ми говориш за "почти двойно"!Това почти двойно изобщо не съответства на възможностите ни като земеделска страна.
botev:
--- Quote from: KaraIbrahim on May 08, 2012, 00:00 --- Ти,уважаеми Ботев,знаеш ли какво правят гърците,за да си пазят земеделието?
--- End quote ---
Знам, знам! Три години внасяхме от там цитруси и ги познавам като моя двор! Хвърляха ремаркета с портокали в деретата ......... и видя докъде я докараха! А и тук обработваемата земя е в пъти повече!
Rasate:
--- Quote from: KaraIbrahim on May 06, 2012, 22:30 --- Съгласен съм,че ЕС има съществен принос за развитието на земеделието в Гърция и на това се дължат разликите между нашето и гръцкото земеделие.И се питам-защо,след като и България е член на ЕС,земеделието ни куца почти навсякъде?
--- End quote ---
След 90 година Селското стопанство на България бе унищожено.А натрупаната база бе разграбена.
Например Болгарплод-основният износител за ЕС и СИФ бе продаден на "частни инвеститори" които с изключение на определени места го разпродадоха на части.Съсипването на тази огромна база свързана със зеленчукопроизводството и овощарството бе основният виновник за колапса на този сегмент от земеделието.Тютюна донякъде се запази след като определени кръгове сложиха ръка на него.
Единственият отрасъл от земеделието,който се развива и има подем след 2007 година е Зърнопроизводството -там определени хора "завзеха насила" огромни площи със земя.
Политиката на тези чифликчии е самонастаняването в нивите на хората.
Мой познати избягали през 92 година в САЩ след почиването на родителите и в Червено Брежко се върнаха да "оправят" имотите си.И като се върнаха какво видяха-в нивите им се бяха настанили абсолютно нелегално един от Огромните зърнопроизводители(официално обработващ 300 000 дка земя-а не официално до към 450 000 дка).
Разбира се отидоха до този Зърнопроизводител-и той им заяви или да платят еди каква си сума и той ще напусне нивата им,или да сключат договор и да им плати рента,или да му продадат земята на преференциални цени.Наглостта на това "лапе"(81 набор) бе безгранична.Познатите ми се опитаха със жалби и по всякакъв начин да отскубнат земята си от лапите на този човек,но безуспешно-цялата власт в района е с него.Накрая заети с отвъдокенаските си задължения я оставиха все още с неопределен статут.
Поздрави
Rasate:
След дългото отместване от темата да се върнем отново на нея:
Както винаги споменавам и защитавам мнението си ,че "ИСТОРИЯТА Е ЦИКЛИЧНА" това е характерно и за ислямизирането на планинските масиви населени с българи през Османският период.
Преди няколко години Аз и няколко приятели бяхме по следите на българизма в Албания-както и в предишни теми съм споменавал-българската следа е из цяла Албания достигаща до Адриатическото крайбрежие и основаващо се на унаследената от албанците и не преименувана както в Гърция например българска топонимия.
Един от големите представители на българите е Основателят на съвременната турска държава Мустфа Кемал с род от с.Себище,Дебърдско(Голо Бърдо).
Жителите на Голо Бърдо -основно мюсюлмани са наричани от съселяните си албанци(арнаути)-българи,макар самите бугари в миналото да са се наричали по между си турци и кауре.Самият ислям навлиза в района веднага след премахването на Охридската архиепископия през 18 век,като до средата на 19 век населението вече е 2/3 мюсюлманско.
Тези процеси са подобни на случилите се по рано ислямизационни процеси в Балкана и Родопите.Разбира се в Балкана са поне с половин до век по рано от Родопите,като по-късното потурчване на вече ислямизираното население е в по голям процент.Този процес върви в посоката българин-българин мюсюлманин-мюсюлманин-турчин.
Показателен за тези процеси протекли постепенно в България след 15 век е факта,че вътре в общността в областта Голо Бърдо и Гора между българите-християните и българит-мюсюлманите не са превили разлика между религия и етнос.
" Голо бърдо непознатите българи " 1/3
" Голо бърдо непознатите българи " 2/3
" Голо бърдо непознатите българи " 3/3
Поздрави
Поздрави
Rasate:
Нашенци от Подградец,Корчанско
Bulgarians in Pogradec Albania 1
Bulgarians in Pogradec Albania 2
Bulgarians in Pogradec Albania 3
Корча Албания - Ильо Кунешка. Korca Albania Bulgarians 2/3
Българите в Албания - "Нема струя" (Върнете Козлодуй)
Vrabnik Albania bulgarian story of war 1944
"Ай да бегаме мори Васе..." Връбник /Върник/- Албания.
Пресичаш река Дунавец и влизаш в с.Булгарец,Корчанско-село с напълно асимилирани от албанците българи(християни и мюсюлмани)
Korcha Korca Albania the Bulgarian toponims
http://bg.wikipedia.org/wiki/Булгарец
ALBAN PLOVISHTI BULGAREC.wmv
Корчанска носия и албанците.
Çape Çape vallen & Ç'u ngrita me natë - Alban Plovishti
Поздрави
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version